Târgu Mureș este un oraș care păstrează încă aerul medieval, datorită clădirilor sale, adevărate bijuterii arhitecturale. Este un oraș mic, de provincie, dar istoria sa este atât de impunătoare, încât te simți oarecum rușinat dacă nu-i acorzi o zi din viața ta.
Iată câteva atracții pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Târgu Mureș.
Palatul Culturii din Târgu Mureș
Nu ai cum să nu observi clădirea de la strada principală cu acoperiș colorat cu roșu și alb și decorațiuni aurii. Palatul Culturii, căci despre el este vorba, a fost construit în stil secesionist la începutul secolului al XX-lea. Construirea palatului a durat doar doi ani, incluzând mozaicuri, basorieliefuri, fresce și vitralii.
În interior vei avea ocazia să admiri un hol de 45 de metri cu niște vitralii superbe realizate pentru a reprezenta Europa la o expoziție mondială de artă decorativă, două oglinzi venețiene, o pinacotecă în care se află peste 1000 de tablouri din Transilvania și o bibliotecă cu peste un milion de volume, printre care multe rarități și unicate.
Piața Trandafirilor
Bulevardul principal al orașului este străbătut de un mic parc alungit, Piața Trandafirilor. În jurul ei se află clădiri în stil baroc și Art Nouveau renovate, cafenele cochete, baruri, patiserii, restaurante și magazine colorate.
Descoperă și Top 5 locuri mai puțin cunoscute din Transilvania
Turnul franciscanilor
Ordinul franciscan a fost atestat în oraș încă din 1316 și a fost cel mai răspândit ordin monahal catolic medieval din Transilvania. În urma certurilor cu reprezentanții celorlalte religii, au fost alungați în anul 1550 și au revenit abia după aproape două secole. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, călugării franciscani au construit o biserică, din care astăzi a mai rămas doar un turn singuratic în stil baroc, ce domină Piața Teatrului. Biserica a fost dărâmată în anul 1972, iar pe locul ei s-au construit Teatrul Național și o piață. Sub aceasta se află un cavou ce adăpostește mormintele călugărilor și ale personalităților din acea perioadă. Doar turnul este vizitabil de către turiști.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară
O vizită la acest muzeu echivalează cu o călătorie în timp în lumea satului românesc din zonele cu secui și sași. În Palatul Toldalagi sunt prezentate ocupațiile locuitorilor și meșteșugurile specifice zonei, instalații țărănești și obiecte de artă populară. Pe site puteți găsi detaliile despre preț și program, dar și expozițiile temporare.
Casa Bányai – Palatul Baroc
Casa Bányai, numită și Palatul Baroc, este reprezentativă pentru arhitectura Belle Epoque prin ornamentele sale opulente. A fost construită la începutul secolului al XX-lea de către măcelarul Bányai Béla. Timp de un an a fost chiar și locuința primarului, iar acum adăpostește restaurantul Édeslyuk – Văgăuna dulce.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.