Top 5 locuri mai puțin cunoscute din Transilvania

Despre Transilvania și minunile sale am putea scrie articole întregi și tot nu ne-ar ajunge timpul sau… paginile pentru a descrie toate locurile frumoase din zonă. Însă, pentru că un sejur este întotdeauna binevenit, am ales o selecție de 5 locuri pe care să le vizitezi în excursia ta.

Sunt 5 locuri mai puțin cunoscute din Transilvania, locuri noi pe care să le descoperi alături de oamenii dragi ție și care să-ți încânte sufletul și privirea. În plus, scapi și de aglomerația specifică orașelor de munte și te bucuri de verdeață, natură și de liniște.

Rezervația „Grădina Zmeilor”

„Grădina Zmeilor” reprezintă o rezervație naturală protejată și se întinde pe o suprafață de aproximativ trei hectare, în județul Sălaj. Specificul rezervației este de tip geologic și peisagistic, constituind un ansamblu fenomen de prăbușire și erodare distructivă, dezvoltată în așa numita gresie de Sânmihaiu.

Pe lângă fenomenul geografic unic, locul a stârnit și multe legende, cea mai cunoscută fiind legenda fetei îndrăgostite de un soldat. Aparent, mama vitregă a acesteia nu a fost de acord cu dragostea dintre cei doi și a blestemat-o pe fată și, astfel, ea s-a transformat în stană de piatră. Din păcate, formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă a fost distrusă în 1973, de către inundații.

Deși, în trecut, eroziunile erau descrise ca având 25-30 de metri înălțime, astăzi acestea au doar 10-15 metri. Acest loc te va surprinde prin frumusețea și splendoarea sa, așa că nu uita să-ți încarci aparatul foto și să aloci câteva ore acestui loc minunat.

Sanctuarul de urși LiBEARty

Un alt loc cu adevărat spectaculos și nu atât de cunoscut pe cât ar merita să fie este Sanctuarul LiBEARty, o rezervație naturală de urși a cărei poveste a început în anul 2005, când Asociația „Milioane de prieteni„ a încheiat un parteneriat cu Primăria Zărnești. În acest fel, asociația a primit terenul necesar construcției sanctuarului, ce are ca scop principal salvarea urșilor captivi.

De-a lungul timpului, au fost salvați peste 130 de urși din captivitate. Odată ajunși în sanctuar, urșii au învățat, ușor ușor, cum să se cațere în copaci, să se ascundă de soare în zilele toride și să se bucure de o apă cu adâncime potrivită pentru ei. Poveștile acestor urși emoționează și, în același timp, ridică un semnal de alarmă asupra braconajului, a captivității și a spectacolelor cu animale.

La Zărnești se află 69 de hectare de pădure de stejar și puteți vizita locul de marți până duminică. Important de menționat este că în Sanctuar intrarea copiilor sub 5 ani este interzisă, din motive de siguranță. De asemenea, ține minte că Sanctuarul nu este o gradină zoologică, așa că regulile vizitării acestui loc sunt foarte stricte, iar tururile se fac doar alături de ghizi, pentru asigurarea siguranței și buna desfășurare a vizitelor.

Biertan și Biserica sa fortificată

Dacă îți dorești un sejur rustic și autentic în apropiere de orașele mari ale Transilvaniei, noi îți recomandăm localitatea sibiană Biertan. Pe lângă aerul medieval și istoric pe care acest sătuc îl are, locul te va fermeca și datorită ospitalității oamenilor, a preparatelor delicioase și a bisericii evanghelice fortificate, ce datează din Evul Mediu.

Biserica a fost construită în secolul al XIV-lea, iar peisajul idilic este construit și de zidurile ce înconjoară biserica, de cele 3 bastioane și 6 turnuri de apărare ale acesteia.

Un alt lucru interesant despre biserică este faptul că dispune de o ușă din lemn de stejar, cu 19 încuietori, ușă ce datează din anul 1515. De asemnea, în interiorul său se găsește cel mai mare altar poliptic al Transilvaniei, ce a fost construit între anii 1483 și 1513.

Tot despre Biertan se spune că ar fi fost un important centru economic al Transilvaniei, devenind și centru al episcopatului săsesc. O legendă care atrage turiștii și pe care localnicii iubesc să o povestească are legătură cu închisoarea pentru soți, închisoare unde erau închise cuplurile care doreau să divorțeze. Cuplurile erau ținute prizoniere până când decideau să renunțe la divorț și, în caz contrar, puteau rămâne închise pe viață. Bineînțeles, există multe derivate ale acestei legende, așa că un sejur aici este ocazia perfectă pentru a le afla pe toate.

Rimetea

Tot pe lista locurilor mai puțin cunoscute se află si Rimetea, un sătuc din județul Alba, considerat a fi și „Elveția” României, datorită aerului curat din zonă și a peisajelor absolut spectaculoase.

Situat între munți, în mijlocul naturii, Rimetea impresionează și prin tradițiile foarte bine conservate, arhitectura caselor și oamenii tare primitori și gospodari. Odată ajuns aici, îți vei da seama că „vedeta” satului este Piatra Secuiului, care se poate admira din toate casele din zonă.

Un fenomen interesant al acestui loc este faptul că, pentru locuitorii din nordul sătucului, soarele răsare de două ori, datorită râpei ce străbate Piatra Secuiului, oferind, astfel, un spectacol unic. Perioada cea mai potrivită pentru a asista la această minune a naturii este din mai până în septembrie, așa că fă-ți bagajele și hai în Rimetea! Merită!
Despre opțiunile de cazare din zonă am scris și aici.

Satul Saschiz

Un alt sat „ascuns” care, în urmă cu câțiva ani, a devenit din ce în ce mai cunoscut pe lista exploratorilor Transilvaniei este Saschiz. Un sat care își păstrează cultura mureșeană specifică. Saschiz a fost atestat documentar aproximativ din anii 1308-1310. Aici o să găsești și câteva monumente importante ale satului, cum ar fi Cetatea Țărănească, Biserica fortificată ce se află sub protecția Patrimoniului Mondial, dar și clădirile autentice ale locuitorilor ce te vor face să te simți, parcă, în altă epocă.

Indiferent de locurile pe care alegi să le vizitezi de pe lista propusă de noi, cu siguranță te vei bucura de frumusețea Transilvaniei și tainele sale. Spor la rezervat!