Top 5 atractii in Sibiu

IFOrasul Sibiu este unul dintre cele mai spectaculoase orase din Romania. Cu un centru istoric vechi, renovat in anul 2006, o simpla plimbare prin oras este o experienta care face multi dintre turistii care viziteaza acest loc sa se reintoarca an de an. Capitala Culturala Europeana in anul 2007, Sibiul este astazi considerat adesea capitala turistica si culturala nu doar a Transilvaniei, ci si a intregii tari. Datorita accentului pus pe turism, optiunile de cazare din Sibiu se ridica la standarde internationale cu mult peste cele ale altor orase sau statiuni turistice din zona, cei interesati de cazare putand opta pentru pensiuni, hoteluri de 3, 4 sau 5 stele sau chiar apartamente in regim hotelier. Sibiul merita vizitat pe indelete, intr-un sejur relaxant deoarece are multe de oferit.

Atractii turistice din Sibiu

1. Muzeul National Brukenthal

Locatie: Piata Mare nr. 4 – 5 (adresa diverselor expozitii poate diferi).

Bogata colectie de arta a baronului Samuel von Brukenthal, care in perioada sa petrecuta in Viena in secolul XVII era recunoscuta drept una dintre cele mai mari si impresionante colectii private de arta picturala din Europa, este expusa astazi in palatul construit si locuit de baron, devenit muzeu.

Palatul Brukenthal impreuna cu intreaga colectie de arta si averea familiei Brukenthal a devenit muzeu in anul 1817 in urma respectarii testamentului baronului care dicta ca in cazul in care linia familiei se stinge, toate acestea sa fie donate Bisericii Evanghelice. In prezent, colectiei initiale i s-au adaugat o serie de alte muzee si galerii, iar in palatul propriu-zis se pot vizita subsolul, parterul si cele 2 etaje. Pentru vizitarea intregului spatiu de expozitie se recomanda o zi intreaga dedicata special acestuia si un buget de aproximativ 50 lei de persoana.

Program de vizitare:

  • Marti – Duminica: 10:00 – 18:00
  • Luni – Inchis
  • Prima zi de marti a lunii – Inchis

Pentru fiecare galerie si expozitie in parte se percepe o taxa separata, dupa cum urmeaza:

  • Palatul Brukenthal si Galeria de Arta Europeana: 20 lei
  • Galeria de Arta Romaneasca: 12 lei
  • Muzeul de Istorie a Farmaciei si Muzeul de Vanatoare: 10 lei
  • Casa Albastra: 4 lei
  • Galeria de Arta Contemporana: 8 lei
  • Bilet Unic (ce include toate galeriile): 45 lei

Se aplica reduceri pentru studenti, persoane cu handicap, elevi, pensionari si militari.

2. Catedrala Evanghelica

Locatie: Piata Albert Huet

Una dintre cladirile reprezentative pentru orasul Sibiu, catedrala Evanghelica din piata Huet are o inaltime maxima de 73 de metri (pana in varful turnului catedralei), fiind a doua cea mai inalta cladire din intreaga Transilvanie. Biserica gazduieste cea mai mare orga in stil baroc din intregul sud-est al Europei si organizeaza concerte pe timpul verii in fiecare zi de miercuri.

Una dintre cele mai vechi si cele mai impresionante constructii in stil gotic din tara, catedrala atrage an de an un numar impresionant de turisti. Cu o lungime de aproximativ 72 de metri si o latime de 22 de metri, biserica este un vast edificiu de cult al minoritatii sasilor si reprezinta locul in care baronul Brukenthal a fost depus in cripta, urmat mai apoi de o serie de personalitati sibiene ale caror 67 de lespezi funerare sunt incastrate astazi in zidurile ferulei intr-un mod de prezentare unic in tara.

Turnul poate fi de asemenea vizitat si are o vedere spectaculoasa din varf.

Program vizitare:

Biserica:

  • Vara: Luni-Duminica – 10:00 – 18:00
  • Iarna: Luni-Duminica – 11:00 – 16:00

Turn:

  • Sambata – Duminica – 10:00 – 17:00
  • Luni – Vineri – 12:00 – 15:00

Pret Bilet:

  • Turn: 3 lei

3. Ocna Sibiului

Locatie: 18 km de centrul orasului Sibiu

Ocna Sibiului este o superba statiune balneoclimaterica aflata in imediata apropiere a Sibiului. Pentru cei care aleg un sejur in Sibiu, o zi merita pastrata pentru vizitarea acestei zone in mod special in perioada calduroasa de vara in care turistii pot profita de lacurile sarate pentru care localitatea este cunoscuta. Experienta de a inota intr-un lac sarat este una unica deoarece sarea mentine toate corpurile la suprafata fara niciun efort suplimentar. In zona lacurilor sarate sunt amenajate spatii pentru plaja si terase cu mancare traditionala si racoritoare. Pentru cei care doresc sa combine o scurta vizita de relaxare cu un prilej de tratament natural exista si un lac de namol excelent pentru reumatism.

Program:

Statiunea este deschisa pe timp de vara si ofera numeroase locuri de cazare pentru cei care vor sa petreaca mai mult de o zi la lacurile sarate din zona.

Pretul de intrare in zona special amenajata este de 12 lei de persoana adulta si gratuit pentru copii.

4. Turnul Sfatului

Locatie: Piata Mica nr. 1

Turnul Sfatului ofera una dintre cele mai spectaculoase privelisti ale orasului Sibiu aflandu-se exact in zona ce separa cele doua piete principale, Piata Mare si Piata Mica. Construit in secolul al XIII-lea si reabilitat de nenumarate ori, a fost adaugat in anul 2004 pe lista monumentelor istorice din Sibiu. Turnul este o oprire ce nu trebuie ratata la o plimbare prin centrul istoric al Sibiului. Turistii care nu uita camerele de fotografiat pot captura imagini extraordinare din varful turnului intr-o zi senina.

Program: 10:00 – 18:00

Pret bilet: 2 lei

5. Muzeul Locomotivelor pe aburi

Locatie: Str. Dorobantilor, nr. 22

Muzeul locomotivelor pe aburi este unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Sibiu. Pentru pasionatii de cale ferata, dar si pentru cei care doresc sa vada un altfel de muzeu, aceasta este o oprire ce nu trebuie ratata pe lista atractiilor din oras. Deschis in anul 1944, exponatele muzeului sunt fabricate intre anii 1885 si 1958, in perioada motoarelor pe aburi. Printre acestea se numara 35 de locomotive pe aburi, 2 pluguri pe aburi si 2 macarale pe acelasi principiu de functionare. In ciuda faptului ca potentialul acestora nu este exploatat pe deplin, iar organizarea lasa de dorit in lipsa unui program clar de vizitare, merita drumul pana in Str. Dorobantilor pentru un colt dintr-o altfel de istorie.

Program: nespecificat.

Pret de intrare: 3 lei

*Nu se percep taxe suplimentare pentru filmat sau fotografiat, multi turisti raportand ca au intrat in perimetrul muzeului (ce se prezinta sub forma unui depou in aer liber) gratuit.