Top 5 Biserici fortificate in Transilvania

Sursa foto: Balate Dorin/Shutterstock.com

In regiunea Transilvaniei se gasesc mai bine de 150 de biserici fortificate, cele mai multe dintre ele fiind ridicate in perioada Evului Mediu, inainte de Reforma protestanta. In acea vreme, aveau loc foarte multe razboaie in Transilvania, astfel ca zonele din apropierea granitelor aveau nevoie de aparare, motiv pentru care locuitorii sasi au inceput sa fortifice bisericile ridicand imprejurul lor ziduri de aparare. Aceste ziduri asigurau satenilor protectie si adapost in orice caz de atac. Intarite si extinse de-a lungul secolelor, multe dintre bisericile fortificate s-au pastrat pana in ziua de azi, constituind un peisaj arhitectural deosebit. Mai mult decat atat, aceste biserici fortificate au devenit simbolul marcant al localitatilor care le adapostesc, precum si al Transilvaniei in general.

7 dintre bisericile fortificate din Transilvania fac acum parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si sunt considerate unele dintre cele mai de pret obiective turistice ale Romaniei. 

1. Biserica Biertan. Situat in judetul Sibiu, localitatea Biertan, acest complex arhitectural medieval a fost construit undeva in perioada secolului al XII-lea, fiind compus din biserica si zidurile-i de aparare. Arhitectura bisericii, extrem de interesanta, apartine stilului gotic tarziu, fiind ultima din Transilania construita in acest stil.

Locuri de cazare in judetul Sibiu 

2. Biserica Valea Viilor. Situata tot in judetul Sibiu, in localitatea Valea Viilor, biserica este cunoscuta, de asemenea, sub numele de Wurmloch, avand o istorie tare interesanta. Se pare ca aceasta a fost construita pe locul unei vechi biserici romane, ale carei urme inca pot fi sesizate sub podeaua sacristiei. Actuala biserica fortificata a fost ridicata in secolul al XIV, in stil gotic, fiind dedicata Sfantului Petru. Capela de langa biserica este dedicata Sfantului Cyriacus, aceasta fiind atestata in anul 1446.

3. Biserica Saschiz. Denumita si Keisd, biserica Saschiz se gaseste in judetul Mures, construita fiind in anul 1493 in cinstrea regelui Stefan I al Ungariei. Este o constructie masiva si impozanta, cu o arhitectura gotica, ce a fost realizata doar din piatra de cariera. Puternicele ziduri de aparare din jurul bisericii au inaltimi de pana la 9 metri si sunt considerate unele dintre cele mai de neclintit ziduri de fortificatie in intreaga Transilvanie. De remarcat, de asemenea, cetatea taraneasca de pe dealul din apropierea bisericii. Construita in anul 1343, cetatea avea sa aiba in vremurile ei bune sase bastioane si o fantana de 60 de metri adancime (doar 2 metri mai are in prezent). Localnicii sustin ca din fundul fantanii porneste un tunel ce face legatura cu centrul comunei.

Locuri de cazare in Saschiz!

4. Biserica Calnic. Fascinanta cetate din judetul Alba a fost construita tot in Evul Mediu, ca resedinta pentru un conte transilvanean. Ulterior, aceasta a fost fortificata si data in grija administratiei localitatii Calnic, care a reusit sa o intretina cum se cuvine pana in ziua de azi.

Locuri de cazare in judetul Alba

Biserica poate fi vizitata in fiecare zi, necesitand un bilet de intrare care costa in jur de 5 lei. 

5. Biserica Viscri. Situata in pitorescul sat Viscri din judetul Brasov, celebru pentru faptul ca este frecvent vizitat de insusi printul Charles, biserica Viscri este una dintre putinele biserici fortificate construite in secolul al XII-lea ce au reusit sa ramana in picioare. Se spune ca a fost fondata de cavalerii teutoni si are o caracteristica aparte ce consta in faptul ca a fost construita treptat, pe locul unei vechi capele secuiesti ce exista intre anii 1100 – 1120. Nu are dimensiuni foarte impresionante, insa este extrem de atractiva cu ale sale trei turnuri si doua bastioane recent renovate cu ajutorul fundatiei conduse de printul Charles. Locuri de cazare in judetul Brasov!