Top 5 cele mai impresionante saline din Romania

Sursa foto: Flavianos Gabriel/Shutterstock.com

Daca esti in cautarea unei noi vacante si nu vrei sa pleci prea departe de casa, este bine de stiut ca Romania ascunde in adancurile sale o adevarata comoara sarata. Exista zeci de saline naturale care pot fi vizitate si care reusesc sa aiba un efect terapeutic de-a dreptul impresionant asupra celor care le viziteaza:

  • Ajuta la diminuarea simptomelor in bronsite, sinuzite si astm;
  • Ajuta la mineralizarea organismului;
  • Trateaza racelile usoare.

Nu doar proprietatile terapeutice sunt atractive, ci si modul in care se prezinta in ochii vizitatorului. O parte dintre salinele Romaniei sunt deosebit de frumoase, motiv pentru care am facut o lista cu cele mai atractive 5, pentru a sti unde sa mergi prima data.

  1. Salina Targu Ocna

Este situata in judetul Bacau, in mina de sare Trotus. Desi nu este cea mai impresionanta salina din tara, atrage numerosi turisti care vor sa se bucure de efectele sale terapeutice si sa ii descopere interiorul deosebit.

In salina aflata la 240 de metri adancime exista inclusiv o bisericuta sapata in sare.

  1. Salina Ocnele Mari

Daca ajungi in judetul Valcea poti sa treci pe la salina Ocnele Mari, una dintre cele mai vechi din tara.  Daca ajungi sa o vizitezi, vei putea sa explorezi nu mai putin de 10 000 de metri patrati de incaperi subterane cu pereti de sare. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca in cadrul salinei exista si un parc turistic cu terenuri de sport, muzee, locuri de joaca, restaurant si la fel ca si in cazul Targu Ocna, o bisericuta.

  1. Salina Slanic Prahova

Spre deosebire de celelalte saline, Slanic Prahova detine cateva recorduri:

  • este cea mai mare din Europa. Volumul de sare care a fost excavat aici depaseste 2,9 milioane de metri cubi.
  • Detine cel mai pur aer de pe planeta, fara niciun strop de poluare sau de radiatii.

Daca ajungi aici nu ai cum sa te plictisesti. In salina exista o pista de carting, baze de tratament si 14 camere trapeizoidale numai bune de exploatat. Este destinatia perfecta de weekend pentru cei care stau in Bucuresti, in conditiile in care se afla destul de aproape de capitala.

  1. Salina Turda

Este, fara doar si poate, cea mai cunoscuta salina din Romania, in primul rand datorita procesului de modernizare prin care a trecut in ultimii ani. Mii de turisti ii trec pragul si au toate motivele sa o faca, in conditiile in care la adancime gasesc un lac pe care se pot plimba cu barcuta, o roata panoramica, terenuri de sport si restaurante. Zacamintele de sare de aici au fost exploatate inca din cele mai vechi timpuri, romanii fiind printre primii care au profitat de uriasa bogatie salina.

Poti vizita salina in fiecare zi, intre 9 si 18 si te poti bucura de un aer extrem de pur. Sarea este si ea foarte pura: 99% puritate.

Turda este si gazda a catorva unitati de cazare impresionante. Le poti vedea aici!

  1. Salina Praid

Nu parasim Ardealul, pentru ca tot aici descoperim salina Praid, un loc unde vei descoperi cele mai adanci rezerve de sare gema din tara si cateva camere in care poti respira un aer extrem de sanatos. Ocazional, in interiorul salinei se organizeaza diverse evenimente culturale foarte interesante, pe care merita sa le descoperi daca esti prin zona. Daca stai peste noapte te poti caza aici!

Lista poate continua cu Salina Cacica, Ocna Sibiului sau Ocnele Mures si Sugatag. Avem o multime de rezerve de sare in subteran si este pacat sa nu le descoperi in starea lor naturala, mai ales ca o vizita la salina poate sa fie sanatate curata.