Multi dintre strainii care viziteaza Romania ajung sa recunoasca la un moment dat ca o iubesc. Sau ca, cel putin, sunt cateva lucruri pe care le iubesc in Romania. Poate ni se pare ciudat; adica, ce avem noi atat de interesant si de frumos incat sa starneasca astfel de sentimente in sufletele strainilor?
Vom incerca in cele ce urmeaza sa alcatuim un top al celor mai interesante 5 lucruri pe care strainii le iubesc in Romania.
1. Natura este inca nealterata
Veti spune ca Romania a fost vitregita de atat de multe frumuseti odata cu defrisarea padurilor, incat ceea ce a ramas nu mai starneste interes. Gresit!, spun strainii (care, evident, nu au de unde sa stie cum aratau cu adevarat padurile noastre in urma cu cativa zeci de ani). In Romania exista inca multe zone cu natura salbatica: munti superbi, rauri si lacuri de o frumusete aparte, multe dintre ele glaciare, chei sculptate de rauri cu o dibacie care intrece cateodata imaginatia artistilor, sate vechi, incremenite in timp si spatiu, sau culmi semete fermecatoare. Cum sa nu-ti placa sa te plimbi, sa escaladezi, sa explorezi, sa schiezi, sa faci drumetii, plaja sau “bird-watching” (cum e la moda acum) intr-un asemenea decor de poveste?
2. Oamenii au suflete calde si maini de aur
Uitati de imaginile triste cu cersetori romani pe care le-ati vazut la televizor, asa cum au facut-o si strainii care si-au dorit sa ne viziteze, in ciuda difuzarii lor. Romania reala este altfel: cu oameni calzi ca painea lui Dumnezeu, dispusi oricand sa te primeasca in casa lor si sa te faca sa te simti bine cu ce au ei mai bun, atat cat au. Oameni prietenosi, care te primesc cu inima deschisa in micul lor cerc de prieteni; care gatesc cu drag pentru straini, mandri sa le arate ce inseamna un bulz ciobanesc, o tochitura bucovineana sau o simpla paine coapta, stropita cu vin din podgoria proprie. Si unde mai pui ca toti strainii recunosc intotdeauna cele doua calitati ale vinului romanesc: ca este ieftin si gustos.
3. Traditiile si obiceiurile frumoase
Tehnologia evolueaza de la o zi la alta si suntem invadati de tot felul de gadgeturi si aplicatii create sa ne faca viata mai usoara. Dar nu la fel de frumoasa. In fond, cu ce ar putea fi inlocuita traditia sculptarii portilor de lemn cum se obisnuieste in Secuime sau in satele maramuresene? Unde mai vezi oieri care insotesc oile la pasunat si se intorc tarziu in vara cu produse traditionale bune de te lingi pe degete? Sau unde te mai bucuri de colinde cantate cu asa drag de Craciun si rasplatite cu colaci copti in vatra, mere si nuci? In Romania inca mai exista aceste lucruri, iar strainii le apreciaza si vin in fiecare an pentru ele. Romania rurala, autentica, este pe gustul multor straini, care ajung sa se indragosteasca iremediabil de ea.
4. Traiul este ieftin pentru ei
Romania este o destinatie ieftina de vacanta pentru aproape toti strainii. Chiar si cele mai scumpe camere de hotel sunt “o nimica toata” pentru bugetul unui strain. Cat despre traiul zilnic – aceeasi bagatela. Mancarea este ieftina si mult mai gustoasa, mai ales daca alegi sa mananci la pensiuni, unde totul este pregatit cu produse din gospodaria proprie. Iar daca vii in Romania pentru mai multa vreme, in interes de afaceri, nu trebuie sa-ti faci griji pentru chirie; la noi, chiriile – oricat de piperate ar parea comparativ cu salariile noastre – sunt printre cele mai ieftine din Uniunea Europeana. Chiar in buricul Bucurestiului, cel mai scump oras din Romania. In plus, si internetul este foarte ieftin comparativ cu alte state din Uniunea Europeana, iar viteza oferita este de multe ori peste cea a altor tari cu pretentii.
5. In Romania se vorbeste mult in limba engleza
Nu mica le e mirarea strainilor sa afle ca limba engleza e “la ea acasa” in Romania. Se vorbeste atat de bine si in atat de multe zone incat strainii relocati la noi in tara pentru mai multa vreme aproape ca nici nu ajung (sau nu-si mai doresc) sa invete limba romana. Pentru ca nu e nevoie. Romanii vorbesc si scriu in limba engleza chiar daca locuiesc intr-un oras mare sau intr-un sat din varf de munte.