Sfântul Andrei, patron al românilor, este celebrat anual pe 30 noiembrie. În folclorul românesc, întâlnim o varietate de superstiții, tradiții și obiceiuri asociate acestei sărbători, așadar, în cele ce urmează, îți prezentăm o parte dintre ele.
Sfântul Andrei și fratele său Sfântul Petru, fii ai lui Iona, au fost doi pescari din Galileea, care au renunțat la această activitate pentru a urma chemarea lui Iisus Hristos la apostolie. Andrei a fost martor la botezul lui Iisus în Iordan și a răspuns imediat chemării Mântuitorului de a deveni “pescar de oameni”. A fost primul dintre cei chemați la apostolie și l-a urmat Iisus Hristos în Țara Sfântă, luând parte la minunile săvârșite și la învățăturile Sale.
Visul
Se spune că în seara dintre 29 și 30 noiembrie, fetele care mănâncă turtă sărată înainte de culcare și care își vor așeza un fir de busuioc sub pernă, își vor visa ursitul. Conform acestei credințe, viitor soț li se va arăta în vis, aducandu-le o cană de apă, însă căsătoria va avea loc doar în anul următor.
Lupul
În aceasta zi, se spune că lupul devine mai ager și mai periculos, având abilitatea de a-și îndoi gâtul țeapăn. De aici provine și expresia „își vede lupul coada”. Pentru a preveni atacurile lupilor asupra animalelor, oamenii evitau să facă lucruri în casă, să măture, să scoată gunoiul, să rănească grajdurile, să se pieptene, să facă pomană sau să împrumute lucruri. Se credea că, dacă stăpânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia, dar primejdia nu poate fi evitată atunci când soarta hotărăște altfel.
Citește și: 4 unități de cazare la munte unde poți încheia toamna
Grâul
Una dintre cele mai populare tradiții din seara de Sfântul Andrei este cea în care se pune grâul la încolțit. Astfel, fiecare membru al familiei plantează semințele de grâu într-un vas care îi aparține, urmărindu-l până la venirea noului an. În funcție de modul de creștere al grâului, se preconizează de cât noroc va avea parte în următorul an.
Usturoiul
În seara de 29 noiembrie tinerii dintr-un sat se adună la o casă unde se încinge o petrecere. Pe o masă, sunt aranjate căciuli de usturoi înconjurate de tămâie, smirnă și lumânări de Paști aprinse. După ce mănâncă și se distrează până în zori, fetele împart usturoiul între ele și îl duc la biserică a doua zi pentru a fi sfințit de preot, pentru a avea noroc în dragoste.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.