De Viscri ai auzit vorbindu-se, poate, mai mult in ultima vreme decat de obicei; de frumusetea sa naturala, de linistea care il inconjoara si de traditiile pastrate de sasi asa cum le-au mostenit, la randul lor. Si numarul turistilor care vin in aceasta zona pitoreasca sa vada cu ochii lor ce anume l-a fermecat pe Printul Charles intr-atat de tare incat sa-si cumpere casa in inima Romaniei creste in fiecare an: vin cu masinile pana-n geamul camerei rezervate pe internet, se plimba pe ulitele satului, se-nfrupta si se minuneaza de bucatele pregatite in bucatariile de vara ale gospodariilor, fotografiaza tot ce este in jur crezand ca n-au ratat nimic, si…cam atat. Se-ntorc satisfacuti in birouri, unde etaleaza mandri o fotografie incercand sa starneasca macar o urma de invidie a celor din jur.
De-ar sti ca n-au vazut nimic! Viscri e un loc care merita sa-l simti si sa-l adulmeci pas cu pas, sa strabati potecile dealurilor si cararile facute in paduri de pasii celor care au vrut sa-i cunoasca maruntaiele. La Viscri trebuie sa uiti de tine, sa te predai in fata naturii, ca s-o intelegi. Si cum poti sa faci asta mai bine decat pe jos, la pas, sau din saua semeata a unei biciclete care sa-ti fie atat de buna prietena incat sa nu te lase-n drum.
Recunoastem, traseele de bicicleta din zona Viscri nu sunt pentru cei avizi de senzatii tari: pantele sunt line, ca doar asa sunt dealurile Transilvaniei, domoale ca ardelenii. Dar sunt de anduranta, pentru cei care rezista in sa aproape 40 de kilometri. Si pentru cei romantici, visatori. Multe dintre traseele care traverseaza zona Viscri au fost amenajate de curand, astfel incat sa poti sa pedalezi in voie si pe vreme ploioasa fara sa te umpli din cap pana-n picioare de noroi. Asa ca urcate-n sa si porneste la drum pe unul din ele pana nu le ascunde iarna sub zapada!
Viscri – Bunesti – Crit – Mesendorf – Viscri
Un circuit care sa cuprinda mare parte din zona Viscri porneste chiar din sat, trece prin Bunesti, Crit, Mesendorf si ajunge inapoi la Viscri – adica prin satele care formeaza Haferland-ul, recunoscut deja datorita festivalului cu acelasi nume desfasurat anual, la inceputul ultimei luni de vara.
Traseul se intinde pe aproape 40 de kilometri: de la Viscri spre Bunesti ai vreo 8km de drum asfaltat, cu pante ca pentru incepatori. Mai departe, spre Crit, vei merge pe o poteca amenajata pe langa padure, la fel de lina, acompaniat de lanuri de cereale sezoniere. Aproape de Mesendorf, drumul continua la vale, dar nu te bucura prea tare: asta inseamna ca mai departe va trebui sa urci drumul forestier si, din nou, o poteca prin padure. Urci, cobori, urci…la fel ca-n jocul acela din copilarie. In total vreo 10-15km pana ajungi din nou la Viscri, in locul din care ai plecat.
Partea buna a traseului este ca drumul este marcat cu indicatoare la fiecare intersectie si amenajat, asa ca iti va fi mult mai usor si vei avea timp sa admiri si peisajul din zona, care este superb. Nu te obliga nimeni sa pedalezi incontinuu, te poti opri oricand la un popas si un mic picnic, dar vei avea o problema: zona este atat de frumoasa, incat iti va fi greu sa alegi un loc anume pentru o sesiune foto si un sandvis inghitit in graba.
Viscri – Mesendorf – Viscri
Daca vrei un traseu ceva mai scurt (sau te gandesti sa-l parcurgi impreuna cu copiii), de 32km, poti sa ocolesti satul Bunesti. Plecarea se face tot din Viscri, pe strada principala din centrul satului, intr-o usoara coborare pana vei ajunge la asfalt (DJ 104K). Dupa aproape 7km, vei vira la stanga si vei intra pe reteaua de trasee TBTN; drumul serpuieste pe una din potecile pietruite amenajate recent, traverseaza un parau (pe un podet de lemn), urca la deal vreo 500 de metri ai ajunge din nou la asfalt (DJ 132C). Dupa alti 5km de desfatare pe asfalt in mijlocul unui peisaj de poveste, vei intra in satul Mesendorf. De aici, urmeaza un drum pietruit pana la iesirea din sat si un drum forestier care urca pana la o inaltime de aproape 724m. Dupa ce vei lasa in urma si poteca prin padure, traseul coboara usor la vale si urca din nou pe dealuri, prin iarba. La un moment dat vei ajunge la o poteca ce te va conduce inapoi in satul Viscri.
Rupea – Dacia – Jibert – Lovnic – Granari – Mesendorf – Crit – Bunesti – Viscri – Dacia – Rupea
Un alt circuit, la fel de interesant, este acesta, care porneste din satul Rupea. Poti sa combini plimbarea pe bicicleta cu vizite la bisericile si manastirile din satele de pe traseu. In Rupea, de exemplu, poti sa vizitezi Cetatea Rupea, la Crit – Biserica evanghelica, Biserica-cetate din Bunesti sau biserica din Mesendorf.
Si nu sunt decat trei din cele 32 de trasee amenajate de Asociatia Mioritics si WWF-Romania in ultimii ani si inaugurate in primavara lui 2015. Toate strabat situl Natura 2000 Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare si multe dintre ele trec chiar pe ulita din centrul satului Viscri.
A, si inca o idee!
Daca nu esti indragostit prea tare de bicicleta ta, nu e obligatoriu sa te deplasezi cu ea pana in Viscri. Poti sa inchiriezi una, cu doar 50 de lei pe zi.