Unde poti sa admiri costumele populare romanesti?

TutuIonatan/Shutterstock.com

Portul popular romanesc este si astazi purtat cu drag de catre batranii de la sat care n-au uitat de traditii si obiceiuri. Indiferent de zona din care provin, localnicii isi imbraca straiele de sarbatoare ori de cate ori au ocazia si se mandresc de fiecare data cu elementele vestimentare vechi de sute de ani.

Pentru cei de la oras lucrurile s-au schimbat si nu vezi niciodata pe cineva purtand straie nationale pe strazile asfaltate, insa le poti admira in muzeele din tara. Daca esti pasionat de cultura, traditiile si obiceiurile romanesti si vrei sa admiri costume populare romanesti din toate zonele tarii iti recomandam urmatoarele muzee:

  • Muzeul Costumelor Populare din Romania

Muzeul Costumelor Populare din Romania adaposteste una dintre cele mai mari expozitii de costume traditionale din Europa. Cu o suprafata de peste 2000 de metri patrati, muzeul are expuse aproximativ 200 de piese vestimentare ce apartin portului traditional din diferite zone ale tarii. Printre judetele reprezentate in cadrul expozitiei se numara Arges, Teleorman, Valcea si Dambovita.

Muzeul a luat nastere in urma unei donatii impresionante de costume traditionale din partea colectionarei Marghiolita Rogosan, care pe langa obiectele vestimentare ce au o valoare inestimabila pentru poporul roman, a mai donat si icoane pe sticla si lemn, covoare si textile, obiecte de uz casnic si piese de mobilier si ceramica.

Adresa: Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2 – 4, corpurile A3 – F, sector 5, Bucuresti

Program: luni – vineri : 10:00 – 17:00

Taxa de intrare: 6 lei/adult si 3 lei/copil


Vezi si: Locuri de cazare in Bucuresti!


  • Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Tulcea

Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Tulcea se afla in vechiul sediu al Bancii Nationale a Romaniei – sucursala din Tulcea, una dintre cladirile emblematice ale orasului.

Expozitia de baza de aici se numeste “Multiculturalitate dobrogeana” si prezinta aspecte ale identitatii culturale ale comunitatilor provenite din diferite popoare care au convietuit in spatiul dunarean. In cadrul expozitiei vizitatorii au posibilitatea sa cunoasca atat traditiilor romanilor din zona cat si pe cele ale aromanilor, turcilor si tatarilor, grecilor, bulgarilor si ucrainenilor.

Portul popular romanesc din zona este prezentat la loc de cinste alaturi de alte elemente traditionale specifice zonei. Tesaturi si piese de mobilier care dateaza de zeci de ani stau alaturi de manechine ce prezinta costumul national dunarean. Acesta se diferentiaza prin prezenta elementelor naturale si simbolurilor geometrice.

Adresa: Strada 9 mai, nr. 2, Tulcea

Program: marti – duminica :  09:00 – 17:00

Taxa de intrare: 6 lei/adult si 3 lei/copil

Taxa de fotografiere: 15 lei & Taxa video: 30 de lei


Descopera unul dintre cele mai bogate judete de la noi din tara in materie de obiective turistice intr-un weekend prelungit al sezonului cald. Cauta pe Travelminit cele mai bune unitati de cazare din Tulcea si rezerva-ti locurile din timp!


  • Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” din Suceava

Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc”  se afla in vechea locuinta a lui Miron Barnovschi, domnitor al Moldovei, care fusese inital donata Mitropoliei Sucevei.

In anul 1968 a fost deschisa prima expozitie permanenta a muzeului si prezenta elemente specifice zonelor din judetul Suceava (Falticeni, Humor, Dorna, Radauti, Campulung Moldovenesc si Suceava). In prezent, expozitia permanenta cuprinde obiecte de uz casnic, piese de mobilier, aparate care erau folosite la tesut si costume populare traditionale din zona Sucevei.

Adresa: Strada Ciprian Porumbescu, nr. 5, Suceava

Program: marti – duminica :  10:00 – 18:00

Taxa de intrare: 6 lei/adult si 1.5 lei/copil


Exploreaza Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” alaturi de celelalte obiective turistice importante din Suceava intr-o vizita in inima Moldovei. Scapa de grija locului de cazare cu ajutorul site-ului Travelminit care iti prezinta principalele unitati de cazare din zona!