Cu siguranta, de multe ori ti-ai pus intrebarea unde poti sa te relaxezi la sfarsit de saptamana in jurul Bucurestiului. La prima vedere, pare ca nu ai prea multe variante, insa daca le analizezi cu atentie, ai sa vezi ca merita. Important este sa ajungi cat mai repede la distinatie, ca sa te poti bucura cu adevarat de ceea ce-ti ofera natura, nu?
Valea Doftanei, Domeniul Greaca sau Padurea Caldarusani sunt primele trei propuneri ale noastre. Citeste mai departe si ai sa le descoperi si pe urmatoarele.
Valea Doftanei
Pe frumoasa Vale a Doftanei poti sa ajungi pe doua variante, daca esti din Bucuresti. Una dintre ele, si cea mai la indemana, este pe DN1 pana in Campina, iar apoi prin localitatea Lunca Mare, pe langa Barajul Paltinu. In total, sunt aproape 120 de kilometri din Bucuresti pana in Valea Doftanei. A doua varianta trece prin Comarnic, pe valea raului Secaria. Drumul din Secaria pana in Valea Doftanei este inchis iarna, pentru ca este ingust, fara parapeti si cu serpentine periculoase.
Peisajul este minunat, iar panorama oferita de Lacul Paltinoasa te lasa mut de uimire. Valea Doftanei este o zona destinata parca amatorilor de drumetii – pe jos sau cu bicicleta. Cararile si culmile forestiere imbie la plimbari relaxante; puteti urma traseul care duce spre Varful Baiul. Sau puteti admira Padurea Glodeasa, o rezervatie naturala de fagi seculari si brazi. La plecare, e musai sa opriti pe drum in comuna Valea Doftanei si sa va luati drept suvenir o cascavea – un alt fel de cascaval, traditional.
Domeniul Greaca
Aproape de granita cu Bulgaria, in Lunca Dunarii, se afla acest domeniu de poveste: Greaca. Exista un complex hotelier in zona, care se intinde pe o suprafata de 32 de hectare si in care ai sa gasesti nu doar camere si apartamente frumos amenajate in conacul Greaca, ci si o piscina minunata, cu fotolii pe apa, in care poti savura linistit un fresh racoritor. Poti juca un meci de tenis pe terenul cu zgura sau, daca simti totusi nevoia de putina adrenalina, fa o plimbare cu ATV-ul pe traseul spre Dunare, printre canalele de irigatii.
Si daca te gandesti ca intre Bucuresti si Greaca este un drum de doar 40 de minute distanta, mai ca-ti vine sa-ti petreci fiecare weekend acolo. Ce poti sa mai vizitezi in zona? Schitul Gostinari sau Casa de Piatra de la Heresti.
Padurea Caldarusani
La doar 45 de kilometri de Bucuresti, pe DN1, in comuna Gradistea este Padurea Caldarusani. Zona este foarte pitoreasca, avand la indemana toate atuurile necesare unui weekend relaxant: un lac de poveste, multa vegetatie si fauna (cerbi lopatari si caprioare). Cand ajungi in zona, poti sa vizitezi si Manastirea Caldarusani. Amplasata pe malul lacului Caldarusani, manastirea a fost ctitorita de Matei Basarab la 1638, pe locul in care fusese o sihastrie. O vreme, manastirea a fost pastorita de Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica, devenind unul dintre cele mai importante centre de cultura si duhovnicie din zona. Intregul ansamblu monahal cuprinde biserica mare (din centru), biserica din cimitir, turnul clopotnita, zidul de rasarit si chiliile.
Conacul Bellu de la Urlati
Ca sa vizitati conacul-muzeu de la Urlati merita sa faceti o plimbare poate ceva mai lunga decat v-ati propus initial. Conacul a fost construit pe un deal impadurit, la jumatatea secolului XIX, de catre familia baronului Alexandru Bellu, descendent al domnitorului Ghica si un pasionat om de cultura si fotografie. Conacul a fost transformat in Muzeu de Etnografie in 1953, iar dupa 1990 a intrat intr-un amplu proces de restaurare. Ca sa ajungi la Conacul Bellu, trebuie sa urmezi traseu Bucuresti-Ploiesti-Buzau. Mai departe, alegi drumul catre Albesti-Paleologu si apoi Urlati.
Palatul Mogosoaia
Daca nu ai prea mult timp la dispozitie nici in weekend, dar vrei totusi sa evadezi dintre blocuri, urca-te in masina si fa o plimbare scurta pana la Mogosoaia. Nu sunt decat 15 kilomettri pana acolo, iar parcul si gradina palatului te vor face sa te relaxezi cu adevarat. Poti sa stai la un picnic pe iarba, sa te plimbi cu barca pe lac, sau pur si simplu sa faci o plimbare relaxanta pe aleile complexului de la Mogosoaia.
Astfel, vei avea posibilitatea sa admiri si anexele palatului, la fel de frumoase din punct de vedere arhitectural: Casa de oaspeti (ridicata de Nicolae Bibescu pe locul unui vechi conac de secol XVII), Bucataria brancoveneasca (cuhnia, construita intre anii 1681 – 1702), Ghetaria (anexa de langa Palatul Mogosoaia), Turnul Portii (din 1702) si Biserica ”Sfantul Gheorghe” (construita in 1688 si impodobita cu fresce in 1705).