Valea Ariesului – Tara Motilor: cum sa-ti petreci un weekend

Valea AriesuluiValea Ariesului este o optiune excelenta pentru o escapada de un weekend in Transilvania. In doar 2 zile, turistii bine organizati si cu chef de drumetie pot vizita atractiile principale din zona – obiective de interes geologic, turistic si istoric.

Valea Ariesului se intinde pe o lungime de 164 de km si traverseaza judetele Alba si Cluj. Raul transilvanean izvoraste din muntii Bihorului si se varsa in Mures.

Ariesul strabate Tara Motilor, o zona bogata in aur sau argint, cunoscuta turistilor pentru zone precum Rosia Montana, Baia de Aries sau Bucium. In Valea Ariesului, se gasesc numeroase obiective turistice.

1. Groapa Ruginoasa se gaseste in partea de sud-est a judetulului Bihor si face parte din Parcul National Apuseni.

Este o depresiune adanca, cu un diamentru de 600 de metri si 100 de metri adancime. Groapa Ruginoasa reprezinta un peisaj natural si un fenomen geologic unic in Romania, de aceea este o arie protejata de interes national.

In preajma Gropii Ruginoasa, turistii pot ajunge la Varful Tapul pentru a admira privelistea asupra satului Vartop – Arieseni, pot vedea Varful Bihorului de la Pietrele Negre, pot vedea Pestera Portile Bihorului si pot merge pana la Cascada Varciorog, chiar la poalele varfului Piatra Graitoare.

2. Cascada Varciorog este o alta atractie a zonei, spectaculoasa in timpul apelor mari.

Are o inaltime de 15 metri si face parte dintr-o rezervatie naturala protejata prin lege. Dezvoltata pe cursul superior al raului Varciorog, cascada naturala este unul dintre cele mai frumoase locuri din zona.

3. Casa Memoriala a lui Horea se afla in satul Fericet, locul de bastina al lui Horea.

Casa a devenit astazi un muzeu istoric cunoscut, vizitat de turistii romani si straini. Horea a fost unul dintre cei 3 conducatori ai rascoalei din Transilvania, alaturi de Closca si Crisan. Horea a fost executat in 1785, dupa ce armata austriaca a inabusit revolta. Langa casa memoriala, turistii vor gasi un frasin batran, despre care legendele spun ca a fost plantat de eroul Horea.

4. Comuna Vadu Motilor este situata in nord-vestul judetului Alba, pe malul raului Ariesul Mare.

Zona rurala si bogata in traditii, in satele din Vadu Motilor turistii pot vedea case taranesti din secolul 18, dar si o moara de apa si piua veche din secolul 19.

Tot in Vadu Motilor turistii pot vizita Cheile Pojoritei si Piatra Hogii.

5. Barajul Mihoesti se afla in muntii Bihor, are o inaltime de 30 de metri si a fost amenajat in anul 1987.

Pe partea cealalta a barajului se poate vizita monumentul “Craiul muntilor si a motilor” Avram Iancu, de unde turistii vor putea admira o priveliste unica catre Muntele Mare, Muntele Trascaului si muntii Bihorului.

6. Casa lui Avram Iancu este situata in satul Incesti, la intrarea in comuna cu acelasi nume. Casa dateaza din anul 1801 si este o cladire specific moteasca, ce cuprinde obiecte care au apartinut lui Avram Iancu, conducatorul revolutiei 1948. Aici se afla tunul, sabiile, fluiele si alte arme apartinand eroului Iancu.

Aici sunt certificatele scolare ale lui Avram Iancu, documente unice referitoare la pregatirea rascoalei, impreuna cu testamentul lui Iancu.

Casa lui Avram Iancu cuprinde o expozitie de etnografie unde turistii pot vedea porturile specifice motesti, vase autentice sau diverse obiecte din Tara Motilor: ciubere, tulnice sau donite.

7. Rosia Montana este cunoscuta inca de dinaintea descoperiri Daciei, consemnata ca localitate miniera inca din vremea lui Herodot.

Zona plina de dealuri verzi si rodnice, fanete si animale crescute cu drag de localnici, locul nu mai are nevoie de prezentare.

Rosia Montana este una dintre zonele care reprezinta cel mai bine Tara Motilor.

In zona, turistii pot vizita Dealul Cetatii, Muzeul Mineritului, Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, dar si monumente de arhitectura populara din secolele 17 – 19, precum celebrele case vechi din zona.

Galeriile Romane sunt cunoscute datorita formei trapezoidale, geometrie perfecta ce a ajutat galeriile sa reziste mii de ani. Galeriile Romane sunt unice prin atat prin lungime, si pozitionare, cat mai ales prin gradul de pastrare. Fragmente pot fi vizitate la Muzeul Mineritului de la baza Masivului Orlea.

8. Cascada Pisoaia este o cascada superba, aflata peste drum de Dealul cu Melci, in comuna Vidra, satul Nemesti.

Si aceasta zona este protejata prin lege datorita peisajelor fabuloase: praguri stancoase inconjurate de paduri de foioase si conifere. In zona, turistii vor observa formatiuni calcaroase create de apele din zona, precum si bolovani sculptati de vant si de vreme, ce dau locului un farmec salbatic.

9.Dealul cu Melci reprezinta un unicat geografic unde se gasesc incrustate in gresie si marna peste 35 de specii de moluste pe o suprafata de 0.6 ha. Zona este considerata o raritate geologica si are o vechime de peste 65 de milioane de ani.