Viziteaza Borsa, micutul oras din regiunea Maramures

Sursa foto: Sebastian_Photography/Shutterstock.com

Situat in Maramures, orasul Borsa este un loc ce magnetizeaza turistii, imbogatindu-i cu povesti deosebite, cu traditii, istorie si pesaje impresionante. Prima atestare a localitatii dateaza din anul 1353. Cei aproape 700 de ani care au trecut de atunci au lasat urme cat se poate de interesante, pe care merita sa le descoperi in cele mai mici detalii.

Care sunt obiectivele extrem de atractive din Borsa?

Este adevarat ca nu toate obiectivele sunt datorate oamenilor care au dezvoltat localitatea de-a lungul timpului. Unele sunt prezente in aceasta zona a Maramuresului de mii de ani si aici amintim de Cascada Cailor, de varful Pietrosul Rodnei, de Lacul Iezer sau de numeroasele izvoare minerale. Toate sunt minuni pe care ni le-a oferit natura in cel mai frumos mod posibil.

In ceea ce priveste obiectivele la a carei constructie au contribuit oamenii, lista este cat se poate de lunga:

  • Cimitirul eroilor din Pasul Prislop. Aic se odihnesc soldati ai primului razboi monial, precum si localnici care au alungat in 1717 hoardele de tatari;
  • Bisericile si Manastirile din zona. Credinta isi are un loc foarte bine conturat in Bursa, iar dovezile sunt date de Manastirea Pietroasa Garle, de Biserica de lemn Sfintii Apostoli Mihail si Gavril, de Biserica Sfantul Ilie sau de Manastirile Sfantul Nicolae si Prislop.
  • Casa Muzeu care dateaza de peste 100 de ani si adaposteste o multime de obiecte folosite de locuitorii zonei in urma cu mai bine de un secol.
  • Muzeul Radacinilor. Este un muzeu unic si foarte interesant, in care exista zeci de sculpturi realizate din radacini din lemn de brad. Artistul care a realizat toate sculpturile este unchiasul Stefan, proprietarul muzeului.
  • Poarta Imperiului. Tot in zona Borsa se gaseste vechea borna ce indica intrarea in imperiul Habsburgic, un obiectiv care desi nu impresioneaza prin nimic, lasa imaginatia turistului sa zboare.

Ce poti face odata ce ai ajuns in Borsa?

Pe langa faptul ca poti vizita obiectivele turistice, te poti plimba prin Rezervatia Pietrosul Rodnei, unde natura are grija sa te impresioneze. De asemenea, poti schia pe partiile din Baile Borsa si din zona Stiol, poti sa te bucuri de bai termale sau poti descoperi o serie de alte activitati, care mai de care mai interesante.

Lucruri interesante despre Borsa care merita sa fie cunoscute

  • Lacul Iezer este unic prin forma pe care o are. Privit de sus acesta are forma Romaniei.
  • Varful Pietrosul Rodnei este cel mai inalt varf din Carpatii Orientali. Aici vei descoperi zapezi aproape permanente.
  • Cascada Cailor este cea mai mare cascada din Romania in ceea ce priveste inaltimea. Aceasta are peste 90 de metri si este obiectivul turistic ce atrage cel mai mare numar de turisti din Maramures;
  • Telescaunul din Complexul turistic Borsa este cel mai vechi telescaun fabricat in Romania, care este inca functional. Acesta a fost produs in 1986 si a reusit sa functioneze neintrerupt mai bine de 30 de ani.

Cu siguranta, cateva zile in zona pot sa iti ofere atat relaxarea de care ai nevoie, cat si o bogatie culturala extrem de colorata si de interesanta. Nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste locurile de cazare, in conditiile in care Borsa sta foarte bine la acest capitol, cu peste 2000 de locuri in hoteluri, moteluri si pensiuni destinate tuturor buzunarelor.


Cateva optiuni interesante gasesti aici!