Targu Jiu, “Orasul lui Brancusi” este unul dintre cele mai importante locuri din Romania din punct de vedere cultural. Artistul, nascut in localitatea Hobita, judetul Gorj, a creat in Targu Jiu Ansamblul monumental “Calea Eroilor”, cu opere de arta de o importanta majora, ce au in spate legende de-a dreptul coplesitoare. Se spune ca este cel mai bun sculptor al veacului nostru. Cuprinzand Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului (cunoscuta si sub denumirea de Coloana fara Sfarsit), toate unite printr-o axa, Ansamblul monumental “Calea Eroilor” strabate practic intreg orasul.
Asezate in doua parcuri diferite, unite printr-o strada dreapta, ca o axa, de circa un 1,5 kilometri lungime, denumita Calea Eroilor, sculpturile au fost puse intr-o ordine specifica, dintr-un motiv anume, pe care il vom dezvalui mai tarziu. Asadar, Coloana Infinitului se gaseste in Parcul Coloanei, situat la intrare in oras, in partea dinspre Ramnicu Valcea, iar Masa Tacerii si Poarta Sarutului pot fi gasite in Parcul Central situat in centrul Targu Jiului.
Denumirea de “Calea Eroilor” a fost data de Brancusi gandindu-se la sufletele eroilor care au parcurs drumul initiatic prin viata pana la moarte, cand s-au jertfit pentru patrie. De remarcat este si Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, o alta piesa semnificativa a ansamnlului, integrata aici cu scopul de a crea o legatura intre sculpturi. Construita intre anii 1927 si 1938, in locul unei foste biserici din 1777, Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost deschisa o data cu restul complexului realizat de marele sculptor, in data de 27 octombrie 1938, ca omagiu oferit eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial.
Masa Tacerii, aceasta sculptura simpla lucrata in calcar, face referire la masa pe care au luat-o soldatii inainte de a intra in batalie. Scaunele au forma de clepsidra, aducand aminte de timpul scurt pe care il mai au. Totul se intampla in liniste si tacere.
Urmeaza Aleea Scaunelor, formata din doua banci si 30 de scaune lucrate in piatra, cu forme de clepsidre, aranjate pe cate o parte a aleii in grupuri de cate trei, creand o legatura intre Masa Tacerii si Poarta Sarutului ce se gaseste inspre rasarit, la intrarea in Parcul Central.
Poarta Sarutului, construita in anul 1937 in travertin, reprezinta trecerea intr-o alta viata. Pe stalpii portii este sculptat un sarut, care insa poate fi vazut si ca doi ochi ce privesc spre interior.
In final, Coloana Infinitului, ne duce cu gandul la suisurile si coborasurile de care avem cu totii parte in viata, dar mai ales de inaltarea sufletelor eroilor nostri la cer. In realizarea coloanei, Constantin Brancusi a folosit motive din arta si arhitectura populara olteneasca din anii 1800. El a oferit coloanei o forma pe care o regasim si in stalpii caselor taranesti construite in acea perioada.
Una dintre cele mai mari sculpturi din intreaga lume, Coloana Infinitului, considerata de marele Sydnei Geist “sacrificiul infinit”, reprezinta varful artei moderne, o adevarata comoara spirituala lasata de Brancusi omenirii. Are o inaltime de 29,33 metri si este formata din 16 module (15 intregi, jumatate dintr-unul jos si jumatate dintr-unul in partea de sus) lucrate in fonta, in forma de romb.
Ansamblul monumental “Calea Eroilor” al lui Brancusi, geniul nostru national, merita si trebuie vizitat! O zi sau doua in orasul Targu Jiu sunt suficiente pentru a bifa acest mare obiectiv turistic.
Noi te putem ajuta oferindu-ti optiuni bune de cazare, aici!