Cand iti spune cineva ca vrea sa traiasca intens, sa simta adrenalina in corp, primele lucruri la care te gandesti sunt, probabil, zborul cu parapanta si bungee-jumping-ul. Da, sunt sporturi extreme care necesita curaj sau o oarecare doza de nebunie, cum vrei s-o numesti. La fel de intense pot fi si traseele montane de Via ferrata – un soi de catarare pe parcursul careia te folosesti de cabluri, poduri metalice si scari. Altfel spus, catarare cu cablurile “din dotare” – pe corzile fixe montate in stanci.
La noi in tara gasesti trasee de via ferrata in Cheile Rasnoavei sau in canionul Valea lui Stan din Muntii Fruntii, masivul Fagaras. Astazi ne vom opri putin asupra celui din Fagaras si iti vom da cateva informatii legate de acest traseu, care este ceva mai dificil decat Canionul 7 Scari.
Traseu Via ferrata Valea lui Stan
DN7C (Transfagarasan) – Valea lui Stan – Poiana Calugarita – Baraj Vidraru
Inainte de toate, iti vom spune ca nu e pentru oricine; ca sa-i parcurgi haurile si cascadele iti trebuie mai mult decat un dram de curaj si multa stapanire de sine. Si nu in ultimul rand, o conditie fizica foarte buna.
Ca sa ajungi pe Valea lui Stan, trebuie sa ajungi pe Transfagarasan: dupa ce treci de centrala electrica a Barajului Vidraru si de parcarea in care poti sa opresti sa vizitezi Cetatea Poenari, mergi mai departe spre baraj si parchezi masina la troita rosie de lemn.
Aici incepe traseul spre Valea lui Stan: pe o poteca neasfaltata, vei trece pe langa doua mici baraje hidrologice si doua mici cascade. Ca sa avansezi, va trebui sa urci pe niste scari metalice (pentru care vei avea mare nevoie de bocanci foarte buni, dar si de vreme frumoasa!). La a treia cascada te va intampina o scara mare, care te va ajuta sa traversezi – daca nu ai rau de inaltime – doua stanci abrupte deloc prietenoase. Nu iti imagina ca vorbim de o scara dreapta, pe care poate urca orice copil, ci de una care nu doar ca este foarte abrupta, ci se si onduleaza pe trupul stancos imbracat in vegetatie pe alocuri. Ca sinele unui montagne-russe pe care il parcurgi insa cu piciorul. Si pentru ca totul sa fie si mai “scary”, afla ca scara scartaie din toate incheieturile, pentru ca este din bucati peticite pe-ici-pe-colo. Dar daca vrei adrenalina, acest traseu de via ferrata este perfect!
Cand crezi ca ai scapat – dupa ce treci si de a patra cascada, pe care trebuie sa o ocolesti pe niste busteni si alte scari -, ajungi la stancarii. Partea frumoasa este ca stancariile sunt ude si alunecoase si iti vor da (si ele) ceva batai de cap. Si totusi, sunt multi cei care le-au traversat, asa ca nu merita sa te dai batut. Mai ales ca poti sa te folosesti de cablurile fixe, de sfori si de bustenii pe care ii gasesti.
Traseul continua cu alte scari metalice cumva suspendate si miscatoare, care ocolesc de aceasta data doua cascade – partea cea mai grea a traseului. Vei ajunge apoi intr-un canion ingust prin mijlocul caruia trece o apa curgatoare: va trebui sa avansezi chiar pe acolo, ajutandu-te de bolovanii mai rasariti ca sa nu te uzi. Evident, daca nivelul apei este ceva mai mare, nu exista alta cale decat sa “intri la apa”. Vei ajunge astfel la ultima cascada pe care o vei ocoli tot pe niste scari metalice, pana vei ajunge la un stavilar – care reprezinta capatul traseului. Dupa vreo 50 de metri pe partea dreapta si traversarea unui parau, vei ajunge la indicatorul cu “iesire spre Calugarita”, urmat de un traseu de serpentine prin padure, marginit de balustrade de lemn. Continua sa mergi pe acele poteci si vei ajunge in Poiana Calugarita – care te va uimi cu peisajul ei de poveste. Traversezi poienita, ajungi pe un drum forestier, treci pe langa ruinele Cabanei Calugarita si ajungi la un brat al Barajului Vidraru. De acolo nu mai ai mult pana ajungi la baraj si la soseaua unde ai parcat masina.
Traseul de via ferrata prin Valea lui Stan este dificil, se intinde pe 5 kilometri, necesita echipament special si poti sa-l faci DOAR pe vreme frumoasa. Daca esti tipul atletic, il vei parcurge in 4-5 ore, dar daca nu ai mai trecut demult pe la sala, vei face ceva mai mult.
Traseul este marcat (cu punct rosu), iar peisajul salbatic te va incanta cu siguranta si te va face sa uiti oboseala imediat ce il vei incheia.
Si acum spune-ne, daca ai parcurs acest traseu, cum ti s-a parut?