Vrei sa vizitezi Baia Mare? Iata cateva recomandari!

Sursa foto: Radu Razvan/Shutterstock.com

Resedinta judetului Maramures, probabil cel mai pitoresc si fermecator judet din tara noastra, Baia Mare, este un oras medieval, intemeiat undeva in anii 1300, cand purta denumirea de Rivulus Dominarum (Raul Doamnelor). Desi majoritatea calatorilor care ajung pe plaiurile maramuresene aleg sa-si petreaca timpul cutreierand Valea Vaserului, Sapanta sau Sighetu Marmatiei, Baia Mare are multe de oferit din punct de vedere turistic si nu trebuie evitata.

Iata ce obiective iti recomandam sa vizitezi daca hotarasti sa petreci cateva zile in acest oras:

Muzeul de Mineralogie. Deschis publicului larg incepand cu anul 1989, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este considerat a fi cel mai mare muzeu regional de pe continent, gazduind o colectie impresionanta, compusa din circa 19 000 de minerale, roci si fosile, multe dintre ele unice in lume. Expozitia pe care o poate admira si studia publicul este formata doar din 1000 de piese, care sunt impartite in doua sectoare: sectorul “Florilor de mina”, cu o colectie formata din cele mai rare si frumoase piese ale muzeului si sectorul “Stiintific”, care este, la randul sau, impartit in mai multe sectiuni.

Complexul Astronomic. Compus dintr-un planetariu si un observator astronomic, Complexul Astronomic din Baia Mare este un obiectiv ce nu trebuie ratat, in special de catre pasionatii de fizica, astrofizica si stiinte, in general. Planetariul, deschis in 1969, este cel mai vechi din tara si are o camera solara rotunda pe cupola careia se poate simula, cu ajutorul unui proiector, un cer pe care pot fi vizibile circa 7000 de stele. Este un loc uimitor, in care vizitatorii pot admira constelatiile Universului sau pot observa miscarile sau fenomenele create de astrele ceresti.

Observatorul Astronomic are o cupola care se roteste si este dotat cu mai multe telescoape moderne prin intermediul carora se fac studii si observatii asupra astrelor ceresti.

Hanul Vulturul Negru. Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice si arhitecturale din Maramures, Hanul Vulturul Negru, situat in centrul orasului Baia Mare, a fost construit in secolul al XVIII-lea, cand a fost folosit ca han, devenind in anii urmatori primarie si judecatorie. Hanul avea sa-l gazduiasca in anul 1847 pe marele poet maghiar Petofi Sandor, cand acesta venise la o nunta la Coltau.

Casa Elisabeta. Probabil cea mai veche casa din Baia Mare, Casa Elisabeta a fost inceputa de Iancu de Hunedoara, in anul 1446, cu gandul de a o darui sotiei sale, Elisabeta, mama lui Matei Corvin. Situata in partea de est a Pietei Libertatii, casa este degradata, din pacate, neputand fi vizitata in interior.

Bastionul Macelarilor. Denumit si Turnul de Munitii, Bastionul Macelarilor a fost ridicat intre secolele XIV-XV, cand avea sa faca parte din cele sapte turnuri medievale ce aparau orasul Baia Mare. Este singurul turn care a reusit sa ramana in picioare si este faimos ca fiind locul din care s-a tras glontul ce l-a rapus pe haiducul Pintea Viteazul.

Turnul Stefan. Construit intre anii 1446 si 1468, Turnul Stefan are o inaltime impresionanta, de 45 de metri. Acesta facea parte din Catedrala Stefan (construita intre 1347 si 1387), care a fost distrusa de mai multe incendii cauzate de fulgere. Cel din urma incendiu, care a avut loc in 1769, a degradat foarte mult starea catedralei, iar aceasta nu a mai fost renovata, piatra folosita in zidurile sale fiind luata si utilizata pentru construirea altor cladiri in oras.


Baia Mare are mult mai multe de oferit din punct de vedere turistic. Pentru asta insa ai nevoie de cateva zile. Noi te putem ajuta punandu-ti la dispozitie un link catre cele mai convenabile locuri de cazare: http://bit.ly/2RARLKG