Pentru aceia dintre voi care caută o evadare pentru un weekend, Vulcanii Noroioși sunt o variantă la îndemână, mai ales că Ţinutul Buzăului ar putea rivaliza cu orice destinaţie turistică pentru un sejur de sfârşit de săptămână.
Pe glob, sunt aproximativ o mie de astfel de fenomene, dar în Europa sunt foarte rare. România, prin rezervaţia naturală din județul Buzău, se poate lăuda cu singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa. Rezervația Vulcanii Noroioși, locul unde „pământul fierbe”, se întinde pe aproximativ 30 de hectare între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca și este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Travelminit îți prezintă tot ce trebuie să știi despre acest loc unic în România.
Cum s-au format Vulcanii Noroioși
Vulcanii noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Noroiul venit din adâncurile pământului este foarte lichid, motiv pentru care conurile au înălţime mică. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă.
Cum ajungi la Vulcanii Noroioși?
Drumul este destul de prost semnalizat, însă traseul recomandat este: Buzău-DN10-Sătuc-Berca-spre Chiliile-Pâclele Mari și Pâclele Mici.
Din Buzău mergi pe DN10, până în localitatea Berca, urmând indicatorul de Chiliile. După aproximativ 10 km faci dreapta, spre Pâclele Mari și Paclele Mici.
Condiții de acces la Vulcanii Noroioși
- Rezervația Vulcanii Noroioși este deschisă zilnic pentru vizitare și are următorul program: 08:00-20:00 în sezonul estival, respectiv 08:00-16:00 iarna.
- Rezervația naturală Vulcanii Noroioși este închisă și nu se poate vizita în zilele ploioase.
- Tariful de vizitare este 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru studenți și 1 leu pentru elevi.
- Accesul animalelor de companie în rezervație este interzis.
- Intrarea în rezervație este prevăzută cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Lucruri mai puțin cunoscute despre Vulcanii Noroioși
· Au devenit monument al naturii in 1924.
· Vulcanii Noroioși ocupă locul 2 în Europa ca dimensiuni, după vulcanii din Peninsula Apseron-Baku, aflată în Rusia.
· Flora și fauna din această zonă sunt unice în România. Pe margine, veți observa arbuști rari, gărdurarița și cătina țepoasă, declarați monumente naturale, iar în mijlocul platourilor veți găsi scorpioni si mai multe feluri de termite. Gărdurarița este o plantă care se mai găsește doar în Siberia și în Australia.
· Vulcanii Noroioși sunt împărțiți în patru zone: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Ce spune legenda Vulcanilor Noroioși?
Imaginația oamenilor din popor a țesut de-a lungul timpului multe povești despre această zonă. Legenda Vulcanilor Noroioși a fost transmisă în multe moduri, însă toate poveștile au la bază un personaj principal: balaurul.
Potrivit uneia dintre legende, pământul uscat și crăpat ar reprezenta, de fapt, pielea unui balaur care se ascunde în pamânt. În urma unei lupte, Balaurul a putut să se ascundă la Berca, unde a și rămas pentru totdeauna. De atunci, în jurul bârlogului său nu mai crește nimic, iar pământul este uscat și zbârcit. Din loc în loc, apar mici ochiuri de nămol din care țâșnesc bule de argilă și despre care se spune că ar fi rănile Balaurului, iar ținutul cenușiu și crăpat ar fi spinarea Fiarei.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: dreamtime.com