Muntii Bucegi sunt cunoscuti nu doar pentru traseele pitoresti si peisajele de neuitat, dar si pentru dificultatea acestora, dificultate ce face impracticabile multe dintre rutele bine cunoscute cu pornire din statiunile de pe Valea Prahovei. Bucegii sunt munti ai capriciilor, gata sa isi dezvaluie frumusetile doar celor care vin pregatiti sa le infrunte dificultatile. Inainte de a incepe un traseu prin Bucegi trebuie sa fie cunoscute 3 detalii importante: starea vremii, traseul exact si optiunile de cazare sau adapost de pe parcursul acestuia.
Se spune ca muntele nu trebuie niciodata subestimat, traseul se alege in functie de companie, perioada anului, echipament si pregatire fizica.
3 trasee prin Muntii Bucegi
1. Cel mai usor traseu din Bucegi: Busteni – Urlatoarea
- Marcaj: Punct rosu
- Dificultate: usoara
- Durata: 1,5 ore
Traseul de dificultate redusa Busteni – Urlatoarea este cel recomandat tuturor celor care vor sa inceapa usor aventura de a cuceri treptat, in concedii si weekenduri de escapada din oras provocarea nerostita a Bucegilor.
Cascada Urlatoarea inalta de 15 metri isi preia numele de la zgomotul asurzitor pe care aceasta il produce si care anunta turistii ca se apropie de destinatie inainte ca aceasta sa fie vizibila.
O drumetie de dificultate minima dar de o frumusete ce compenseaza cu usurinta lipsa unei provocari serioase porneste din Bucegi, din zona telecabinei si ajunge la Cascada Urlatoarea, una dintre cele mai cunoscute cascade din tara.
Traseul este recomandat familiilor cu copii, persoanelor mai in varsta, persoanelor sedentare sau celor carora timpul nu le permite sa se incumete pe un traseu mai lung.
De la baza telecabinei pana la Cascada Urlatoarea, unde in sezonul estival se intalnesc adesea vanzatori ambulanti gata sa potoleasca setea si foamea drumetilor, traseul nu dureaza mai mult de o ora si jumatate.
Cea mai mare parte a traseului este parcursa prin padure, de-a lungul izvorului cascadei ce se afla intotdeauna la cativa metri mai jos de drumul marcat. Poteca se ingusteaza uneori, avand de ambele parti planuri inclinate si devenind usor periculoasa atunci cand vremea nu tine cu drumetii.
Se recomanda ca drumul catre Urlatoarea sa se faca in conditii favorabile de vreme, iar turistii sa fie echipati cu bocanci speciali pentru munte.
2. Traseul Busteni – Canton Jepi – Cabana Piatra Arsa
- Marcaj: Triunghi Albastru
- Dificultate: medie
- Durata: 4-5 ore
Interzis iarna datorita pericolului de avalansa.
Pentru cei carora timpul, experienta si conditia fizica le-o permite, Muntii Bucegi sunt plini de provocari si frumuseti nebanuite.
Pentru a cunoaste frumusetile tarii asa cum doar cei dispusi sa lase luxul in urma si sa aventureze in natura le pot cunoaste, un traseu ce traverseaza una dintre cele mai pitoresti zone ale Bucegilor este cel ce trece prin Canton Jepi si ajunge la Piatra Arsa.
In functie de conditia fizica a grupului si de ritmul care se impune la start, traseul ce acopera o diferenta de altitudine de 1.120 de metri poate fi parcurs in aproximativ o jumatate de zi, insa nu se recomanda incercarea unui drum dus intors in aceeasi zi daca se porneste mai tarziu de ora 8 dimineata.
Traseul catre cabana Piatra Arsa porneste de la aproximativ un kilometru de gara, de pe strada Industriei in apropierea fabricii de hartie. Se merge pe carosabil aproximativ 30 de minute pana la prima cotitura, dupa depozitul de busteni si marginea padurii. Aceasta prima parte a traseului este singura usoara si practicabila in orice anotimp, din acest punct recomandandu-se precautie, echipament adecvat si o conditie fizica decenta.
Traseul traverseaza o buna portiune din Jepii Mari, zona cunoscuta pentru peisajele pitoresti dar si pentru dificultatea si pericolele ce asteapta turistii nepregatiti.
Pe drumul catre cabana se trece pin padure, peste Vilcelul Urlatoarei mici, se merge pe coame si se urmaresc serpentine pe urma funicularului fabricii de hartie.
Este un drum mai putin dificil decat Jepii Mici, traseu recomandat doar celor cu multa experienta pe munte si nu unul lipsit de dificultati tehnice, zonele cu pericol de alunecare fiind prevazute cu cabluri si lanturi de asigurare.
Pentru cazare la Cabana Piatra Arsa se recomanda rezervare in prealabil iar conditiile sunt de 3 stele, in acest punct existand inclusiv un hotel ce este folosit pentru cantonamente sportive. In Complexul Piatra Arsa se poate lua si masa la preturi destul de accesibile.
3. Traseul Predeal – Sipote – Cabana Diham
Unul dintre cele mai frumoase trasee cu pornire din Predeal, drumul catre Cabana Diham trece prin Pasul Rasnov si este printre cele accesibile pentru aproape orice categorie de iubitori de drumetii montane.
Traseul marcat se poate porni direct de la gara Predeal urmand spre sud soseaua nationala timp de aproximativ 30 de minute urmata de soseaua Vaii Rasnovei pana la Sipote, inca aproximativ o ora.
Aproape jumatate din drumetia catre Cabana Diham cu pornire din Predeal este parcursa pe carosabil, fiind practicabila in orice perioada a anului.
De la Sipote drumul incepe sa isi dezvaluie pitorescul potential, trecand printr-o superba poiana de pe coama bazinului despartitor dintre Valea Rasnoavei si Valea Ghimbavului. Urmeaza o poteca cu barne de lemn ce trece direct pe sub coama si continua sa urce intr-un peisaj de poveste, pe Magura Cenusie, Vf. Bucsoi, Poiana Frasinetului si Coltii Morarului, completand tabloul din departare.
Odata ce drumul catre Diham se desparte de carosabil incepe sa devina evident de ce acesta este preferat de cei mai multi iubitori ai muntelui. Traseul este usor de urmat dar deloc zgarcit in materie de frumuseti naturale, frumuseti pentru care muntii Bucegi sunt cunoscuti in intreaga lume.
Se urca doar 300 de metri de la start la final dar se trece prin toate peisajele pe care le au de oferit muntii din aceasta zona, paduri, vai, poieni si culmi.
Cazarea se poate face la cabana Diham, cabana cu camere de 2-6 persoane si dormitoare comune unde un pat costa pana in 30 de lei. In plus, se poate lua masa in restaurantul cantina.