3 sate romanesti cu peisaje mai frumoase decat in Elvetia

Emi Cristea/Shutterstock.com

Elvetia e renumita pentru peisajele naturale incredibile, insa nici Romania nu se lasa mai prejos. Trei sate romanesti egaleaza frumusetea dealurilor elvetiene, ba chiar o intrec cu ajutorul catunelor traditionale imprastiate pe ici colo cat vezi cu ochii. Ciocanesti, Magura si Pestera sunt doar trei exemple de locuri magice din Romania, unde traditia s-a imbinat perfect cu frumusetea naturii si au format impreuna un taram de poveste.

Ciocanesti

Oana Raluca/Shutterstock.com

Ciocanesti, o localitate mica din zona de nord a tarii, a fost declarata muzeu in aer liber datorita mesterilor talentati ce si-au pus toata pasiunea si priceperea in realizarea unor fatade unice in lume. Pe drumul ce leaga Moldova de Maramures, in apropierea statiunii Vatra Dornei, sade mandru unul dintre cele mai frumoase sate din Romania. Aici, timpul parca a stat in loc si eternitatea si-a gasit casa.

Fara prea multe pretentii, decoratiuni exagerate sau urme ale modernitatii, localnicii din Ciocanesti isi duc traiul precum au facut-o si parintii lor, in armonie cu natura. Casele, desprinse parca din secole de mult apuse, reprezinta elementul principal de atractie turistica al acestei zone. Incarcate de motive traditionale, locuintele din Ciocanesti te vor purta in alta lume, plina de pace, liniste si dragoste fata de cele sfinte. Pentru cei care credeau ca incondeierea oualor este o forma de arta extrem de valoroasa pentru taranul roman care uimeste an de an la standurile festivalelor de profil, ar trebui sa viziteze Ciocanestiul. Aici, nu numai ca incondeierea este ridicata la rang de arta, dar si suprafata pe care se realizeaza modelele se schimba. Ouale sunt inlocuite cu peretii exteriori ai caselor, iar modelele pictate sunt care mai de care mai surprinzatoare si mai complexe.

Cum ajungi in Ciocanesti? Un drum de jumatate de ora desparte Vatra Dornei de localitatea Ciocanesti. Drumul din statiune pana la destinatie are aproximativ 20 de kilometri si trece prin localitatile Argestru si Iacobeni. La iesirea din Iacobeni, trebuie sa urmezi cursul raului Bistrita pana la intrarea in Ciocanesti.

Magura

De treci codrii de arama,/de departe vezi “zambind”/cele mai frumoase case,/toti copacii inflorind. Cam asa ar suna versurile lui Eminescu adaptate la vederea colinelor ce apara casutele din satul Magura. Ascuns intre padurile dese ce imbraca Muntii Bucegi, satul Magura este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de la noi din tara. Aerul tare de munte, adierile usoare de vant, mirosul de iarba proaspat udata de roua si graiul dulce ardelenesc sunt punctele forte ale destinatiei turistice traditionale aflate in apropierea orasului Brasov.

Asezare veche romaneasca, satul Magura, sade mandru la peste 1000 de metri altitudine si-si asteapta cu drag oaspetii. Localnicii de aici intampina fiecare turist care le calca pragul cu un zambet cald, o expresie blanda si multa bucurie. Vesnic tineri, batranii locului prezinta traditiile si frumusetile inconjuratoare ca pe cele mai de pret comori.

Cum ajungi in Magura? Daca pornesti catre Magura, iar unul dintre popasurile pe care le vei face sunt la Brasov, drumul nu o sa fie deloc complicat. Din Brasov, parcurgi cei 30 de kilometri pana in Zarnesti, iar de aici inca 6 kilometri pana la Magura.

Pestera

Adellyne/Shutterstock.com

La doi pasi de satul Magura se afla o alta minune a naturii, satul Pestera. O numim minune a naturii pentru ca e tare greu sa crezi ca toata frumusetea ce sade domol acolo este numai mana taranului roman. Casele micute, raspandite pe dealurile din jur sunt “invelite” de cerul albastru si aparate de brazi inalti, neclintiti.

Localnicii isi duc traiul simplu, neatinsi de progresul tehnologiei sau febra “selfie-urilor”. Pierd ore in sir cu treburi prin ograda sau prin odaile casei, netulburati de ganduri triste sau griji majore. Aici, parca fericirea s-a asternut odata cu intaia asezare si nu se mai lasa dusa sub nicio forma de pe meleagurile pitoresti. De vei hotari sa faci o vizita satului Pestera, n-ai sa te simti nici suparat, nici singur in mijlocul naturii. Iti vor tine de urat codrii si-ti vor fi alaturi toate vietatile pamantului.

Cum ajungi in Pestera? Distanta foarte mica intre Pestera si Magura este usor de parcurs la pas. Urmeaza drumul din Brasov pana la Magura si de acolo tine-o intr-o drumetie pana dai de casutele din Pestera.


Profita acum de ofertele zilei de pe Travelminit si planifica cea mai tare vacanta din acest an. Mai multe informatii pe Travelminit!