Stim ca printre cititorii blogului Travelminit sunt multi pasionati de drumetii montane, mai mult sau mai putin dificile. Vremea de afara inca mai permite practicarea unor trasee, astfel ca vom oferi in cele ce urmeaza sugestii pentru 3 trasee de munte – special pentru persoanele aventuroase. Nu uita: inainte sa pornesti la drum, intereseaza-te care va fi starea vremii in perioada in care intentionezi sa parcurgi unul din treseele de mai jos.
1. Traseu in muntii Apuseni
Canton Glavoi – Avenul Bortig – Izbucul Galbenei – Cheile Galbenei – Poiana Florilor – Ghetarul Focul Viu – Piatra Galbenei – Cantonul Glavoi
Durata traseu: 6-8 ore
Distanta: 12 km
Dificultate: ridicata
Este unul dintre cele mai dificile trasee din Padis, cu diferente de nivel care pun la incercare conditia fizica. Cu toate acestea, nu trebuie sa te lasi descurajat, mai ales ca peisajul pe care il vei intalni merita tot efortul. In plus, Ghetarul Focul Viu este spectaculos – si nu este singura atractie de pe traseu.
Traseul pe care ti-l propunem porneste de la Cantonul Glavoi (marcat cu punct galben) si trece pe la Balcoanele de deasupra Cetatilor Ponorului. De la Balcoane trebuie sa urmezi marcajul punct albastru, care te va duce prin Avenul Bortig (cu un urcus destul de abrupt) si Izbucul Galbenei (dupa ce vei cobori prin padure aproape 45 de minute), pana la Cheile Galbenei. De la Izbucul Galbenei vei intalni pe partea stanga a raului niste cabluri (lanturi). Urmeaza-le, daca vrei sa nu ratezi Cheile Galbenei si, bineinteles, sa nu iei apa la bocanci. Drumul este spectaculos, presarat din loc in loc cu marmite sapate in stanca.
Dupa ce treci de Cheile Galbenei, urmeaza un drum forestier de aproape o ora si jumatate (cu o portiune de urcare spre final), prin Poiana Florilor, pana la Pestera Focul Viu. Traseul continua cu o coborare usoara pana la Cantonul Glavoi.
2. Traseu in muntii Cozia
Manastirea Stanisoara – Cascada Gardului – Coltii Foarfecelui – Cabana Cozia – Refugiul Armasaru – Refugiul Turneanu – Manastirea Stanisoara
Durata traseu: 10-11 ore
Dificultate: ridicata
Traseul pe care trebuie sa-l urmezi este cel marcat cu punct rosu si trece pe firul Vaii Gardului, printr-o “padure de stanci”. Este un urcus destul de solicitant care dureaza pret de aproape trei ore, pe o poteca marcata destul de slab. Urmeaza Cascada Gardului (Cascada Urzicii), unde va puteti opri in zona de belvedere, ca sa imortalizati mixul de contraste oferit de peisaj: paduri de piatra si zone cu vegetatie bogata. Din punctul de belvedere, traseul coboara din nou prin padurea de stanci si urca apoi spre Saua Doctorului, o adevarata gradina naturala alcatuita din mesteceni, brazi si ienuperi. La un moment dat vei da peste “Coltii Foarfecelui”, spre care urci pe o poteca marginita de tufe de merisor, ienupar, trandafiri salbatici de Cozia si iedera alba. Pana la Cabana Cozia vei trece printr-o padure deasa de brazi si Stana din Foarfeca.
Dupa ce treci de Cabana Cozia, vei urma traseu marcat cu banda rosie, pana la Muchia Turneanu, Refugiul Turneanu si Muchia Traznita.
3. Traseu in muntii Bucegi
Busteni (885 m) – Caminul Alpin (925 m) – Poiana Costilei (1310 m) – Poiana Pichetul Rosu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Cabana Malaiesti (1720 m)
Durata traseu: 5-6 ore
Distanta: 12 km
Dificultate: ridicata (portiunea Pichetul Rosu este mai dificila pe timp de iarna)
Punctul de pornire spre acest traseu este Gara din Busteni, de unde se urca pana la Caminul Alpin pe Valea Alba, urmand marcajul triunghi rosu. Traseul continua apoi prin padure pana la Refugiul Costila, traverseaza Valea Costilei si Valea Galbenelelor, unde se intersecteaza cu traseul spre Varful Omu. Urcusul continua pana in poiana de la Pichetul Rosu si apoi se urca sustinut pe sub abruptul Bucsoiului traversand multe vai. Aceasta ultima portiune este cea mai dificila, insa alterneaza cu altele ceva mai line pana la zona La Prepeleac. Veti trece apoi de piciorul Bucsoiului, dupa care traseul coboara pana la Cabana Malaiesti.
Pentru acest traseu este bine sa va asigurati cu un echipament corespunzator pentru drumetiile montane de dificultate medie si ridicata. Drumul dinspre Busteni pana la Malaiesti urca cu o diferenta de nivel de 800 de metri, cu o lungime aproximativa de 12 km dintre care cei mai multi sunt strabatuti la altitudini cuprinse intre 1400 si 1700 de metri.