Top 3 trasee pentru o primăvară petrecută la munte

România este o destinație excelentă pentru drumeții, alpinism și tot felul de aventuri și sporturi în aer liber – totuși puțini călători sunt conștienți de acest lucru! 55% din țara noastră este ocupată de Munții Carpați, iar pornind în drumeții prin România vei descoperi peisaje neatinse și sate tradiționale de munte. Nu este de mirare că România a fost supranumită ultima rezervație sălbatică din Europa. 

Țara noastră este una dintre cele mai norocoase din lume: înzestrată de natură cu o varietate de formațiuni geografice, entuziaștii în aer liber vor descoperi dealuri fermecătoare cu pajiști, munți falnici, creste accidentate și peisaje naturale pitorești presărate de sate îndepărtate, ferme și stâne. Viața în munții României nu a fost încă schimbată de civilizația modernă, iar sătenii încă trăiesc în comuniune perfectă cu natura și de aceea drumețiile în Transilvania sunt o idee minunată!

Iată astfel 3 trasee pentru o primăvară la munte: 

Munții Piatra Craiului

File ID 26051779 | © Beriliu | Dreamstime.com

Lanțul muntos Piatra Craiului este renumit pentru traseele sale dificile de drumeții, dar cu peisaje uimitoare care atrag mii de iubitori de adrenalină în fiecare an. Poți face o scurtă și relaxantă plimbare prin Parcul Național Piatra Craiului și poți descoperi unele dintre minunatele vieți sălbatice care locuiesc în această zonă.

Unul dintre cele mai bune puncte de atracție ale Munților Piatra Craiului sunt Cheile Zărneștilor, o formațiune stâncoasă verticală care atinge înălțimi de 200 de metri și care se întinde pe o lungime de 2 kilometri.

În această zonă, temperatura este mai scăzută decât în restul rezervației naturale, deoarece soarele nu ajunge la suprafață mai mult de câteva ore în fiecare zi. Așadar, dacă dorești să te ascunzi de soarele arzător de vară și să faci o scurtă pauză de la drumeție, acesta este locul perfect. Alte atracții demne de menționat sunt satele montane Măgura și Peștera, unde poți experimenta viața locală și ospitalitatea oamenilor care locuiesc acolo. 

Ruta recomandată: Fântâna lui Botorog – Cheile Zărneștilor – Cheia Pisicii – La Table – Satul Peștera – Dealul Munteanului – Fântâna lui Botorog

Deși durează aproximativ 6 ore pentru a finaliza traseul, dificultatea este redusă și poți merge chiar și cu bicicleta. Acest traseu este plin de formațiuni stâncoase uimitoare, mici cascade și vegetație deasă.

Munții Retezat

File ID 43492563 | © Beriliu | Dreamstime.com

Munții Retezat sunt unii dintre cei mai înalți munți din România, cu vârful său cel mai înalt, Peleaga, atingând o altitudine de 2509 metri. Dar cea mai impresionantă caracteristică a Munților Retezat este Parcul său natural.

Parcul Național Retezat găzduiește mii de specii de plante, sute de specii de păsări și 55 de specii de mamifere, dintre care 22 sunt protejate prin lege. Dintre cele 55 de specii, vei găsi lupi, râși, capre negre, cerbi și urși bruni.

Traseu recomandat: Cabana Pietrele – Lacul Bucura

La Cabana Pietrele nu se poate ajunge cu mașina, dar poți ajunge după aproximativ două ore de mers pe jos din vecinătatea satului Nucșoara. De la Pietrele, drumeția către Lacul Bucura va dura aproximativ 3 până la 4 ore. Pe parcursul excursiei, vei avea șansa să te bucuri de vederi cu adevărat uimitoare din Munții Retezat, ajungând la altitudini de până la 2206 metri în Curmătura Bucurei.

Munții Apuseni

Photo 174858314 © Stefan ArdeleanDreamstime.com

Peștera de gheață Scărișoara găzduiește cel mai mare ghețar subteran din România și este locul perfect pentru a te răcori, deoarece temperaturile nu depășesc niciodată 1 ° C.

Un alt reper impresionant pe care îl poți vizita în Munții Apuseni este Peștera Cetăților Ponorului.

Traseu recomandat: Stâna de Vale – Adăpostul Padiș – Cabana Scărișoara

Cel mai bun mod de a te bucura de acest traseu este să îl parcurgi în 2 zile de drumeții. Vei avea nevoie de aproximativ 6 ore pentru a ajunge la Adăpostul Padișului de la Stâna de Vale, deoarece traseul are o lungime de aproximativ 20 de kilometri. În Adăpostul Padiș poți alege să faci check-in la o cabană.