5 plante rare și locurile din România în care se găsesc

Plaiurile Românești ascund multe comori uimitoare, de la peisaje spectaculoase la specii de plante rare care își găsesc adăpostul aici. Îți prezentăm 5 plante rare și locurile în care pot fi admirate în toată splendoarea lor.

Papucul Doamnei

Papucul Doamnei este o specie de orhidee cu o frumusețe aparte, care își are originile în regiunile din America de Nord și Centrală, precum și în Noua Zeelandă. Această plantă este pe cale de dispariție în Europa, iar la noi în țară este protejată de lege încă din anul 1938, ca urmare a unui Decret Regal. Florile ei au formă rotundă, asemănătoare unui papuc, cu nuanțe de roșu, galben și portocaliu. Papucul Doamnei se găsește în pădurile de fag din munții Bucegi, Ceahlău, Făgăraş şi Retezat.

Floarea de colț

Floarea de colţ, cunoscută și sub numele de floarea reginei sau steluţă, este o plantă care face parte din familia compoaselor, provenită din Asia. Cu toate că pe continentul ei de origine se găsește în abundență, în România este rară, din cauza recoltării excesive, fapt pentru care în 1933 este declarată monument al naturii, fiind ocrotită de lege. În rezervaţia botanică din Alba, floarea de colţ se găsește la altitudinea de 600 de metri, marcând cea mai mică altitudine din Europa în care crește floarea cu aspect de stea. 

Citește și: Stațiuni în care te poți retrage la final de toamnă

Nufărul termal

Nufărul termal este o specie unică în lume, care se găsește exclusiv în județul Bihor, în zona Băilor 1 Mai, pe suprafața lacului Pețea și în cadrul Rezervației Naturale “Lacul cu Nuferi” din Băile Felix. În anul 1931 a fost declarată monument natural, în urma demersurilor parcurse de  profesorul Alexandru Borza. Această plantă spectaculoasă își deschide petalele odată cu lăsarea serii și poate fi admirată începând cu luna aprilie, până la sfârșitul lunii octombrie. 

Garofiţa Pietrei Craiului

Garofița Pietrei Craiului este o altă plantă care crește doar la noi în țară, pe crestele stâncoase ale muntelui omonim. A fost descoperită în urmă cu 150 de ani și spre mirarea oamenilor de știință, aceasta nu se găsește nici măcar pe masivele din apropiere. Garofița se remarcă prin petalele ei de un roz intens, și înflorește începând cu jumătatea lunii iulie până la sfârșitul lunii august.

Macul Galben

Macul Galben se găsește pe grohotișurile calcaroase ale munților Rodnei, Bucegi, Retezat și Piatra Craiului, la altitudinea de 1200 de metri. Înflorește în luna mai timp de doar 7 zile iar florile sale sunt formate din patru petale de un galben strălucitor, înconjurate de un caliciu cu peri întunecați. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.