4 festivaluri de teatru din Romania pe care nu trebuie sa le ratezi

By Andrey Petrovas/shutterstock

Teatrul este una dintre formele de arta ce reuseste sa hraneasca intr-un mod cat se poate de atractiv mintea. Teatrul este relaxare, este dezvoltare, amuzament, socializare si lista poate sa continue. Din pacate, in ultimii ani placerea de a merge la teatru s-a transformat in iubire pentru film, lasand multe dintre salile tarii goale.

Asta nu inseamna ca iubitorii povestilor expuse pe scena nu au unde sa vada piese excelente. In mai toate orasele mari ale tarii exista teatre cu reprezentatii zilnice, iar ocazional au loc festivaluri de teatru, care aduc o multime de actori de renume in acelasi loc, dar si mii de spectatori.

Ce festivaluri te teatru te incanta anul acesta in Romania?

1. Bucharest Fringe

Este un adevarat maraton de teatru, care si-a inceput povestea avum 8 ani si a reusit sa faca fiecare editie din ce in ce mai buna. Acest festival se desfasoara intre 29 septembrie si 7 octombrie 2018 si este destinat trupelor independente din toata tara.

Cei care doresc sa descopere piese inovatoare si interesante, pot sa isi rupa cateva seri pentru a ii incuraja pe actorii care presteaza pe scena acestui festival. Editia din 2017 a festivalului a adunat peste 2000 de spectatori, 30 de spectacole independente si 13 locatii. Cei care nu sunt din Bucuresti, insa doresc sa participe la festival, fie din perspectiva spectatorului sau a actorului, pot descoperi super cazare pe www.travelminit.ro

2. B-Fit in the Street

Tot capitala gazduieste un alt festival foarte interesant, care incepe in 13 iulie si se incheie in 5 august. Festivalul international de teatru de strada “B-Fit in the street” este organizat de ARCUB si se afla la cea de-a 10-a editie. Este extrem de interesant prin diversitatea pe care o ofera: artisti din 7 tari europene, foarte multe tipuri de spectacole si numeroase ateliere. Cei care ajung la festival pot descoperi tobosari de batacuda, circari, dansatoare de cabaret si o multime de personaje fantastice. Festivalul se desfasoara in mai multe piete ale Bucurestiului: Universitate, Odeon, Cercul Militar sau centrul istoric.

3. Festivalul international de teatru din Oradea

Plecam din Bucuresti intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei: Oradea. Festivalul international de Teatru Scurt are loc intre 23 si 30 septembrie si este o desfasurare excelenta de trupe si piese deosebite. Aflat la cea de-a 24-a editie, acest festival este unul dintre evenimentele de referinta ale vestului tarii.

4. Un alt festival cu istorie, numai bun de trecut pe lista, este FITS ( Festivalul international de teatru de la Sibiu)

Din pacate insa, acesta a avut loc in iunie, asadar, cei care doresc sa il descopere trebuie sa mai astepte un an. Asteptarea pare sa merite, insa, in conditiile in care festivalul se lauda cu statistici impresionante. Este cel mai important festival anual de arte din Romania si al treilea din Europa, are o istorie de 27 de ani si atrage artisti internationali de marca in cele 11 zile de desfasurare.

Un lucru este cert: Romania are ce oferi din punct de vedere artistic, asadar, daca doresti sa iti hranesti sufletul cu piese de teatru de neuitat, un punct de plecare ar fi festivalurile de mai sus.