5 case memoriale din Romania pe care merita sa le vizitezi

Sursa foto: Lucian BOLCA/Shutterstock.com

Unul dintre cele mai bune moduri prin care poti cunoaste personalitatea unui popor, este prin cunoasterea oamenilor care i-au decis istoria. Romania are mii de oameni care au contribuit la scrierea istoriei, din aproape orice domeniu de activitate care s-a conturat de-a lungul timpului pe mapamond.

Daca vrei sa afli cat mai multe lucruri despre marii oameni ai Romaniei, despre scriitori, inventatori sau muzicieni, una dintre cele mai bune variante este sa descoperi locurile unde acestia au trait. De-a lungul tarii exista mai multe case memoriale ale unor nume importante din istoria Romaniei, pe care merita sa le descoperi. Iata 5 dintre ele:

  1. Casa memoriala a lui Ion Creanga. Ion Creanga este pe lista celor mai valorosi scriitori din Romania, fiind unul dintre oamenii care a influentat copilaria a numeroase generatii. Amintirile sale din copilarie sunt strans legate de satul Humulesti si de casa in care acesta a locuit atunci cand era un simplu copil pus pe facut boacane. Daca ajungi in judetul Neamt, satul Humulesti, poti sa ii gasesti micuta casa cu doua incaperi si o tinda, construita din barne din lemn si locuita de familia Creanga pana in 1959.  In casa vei putea descoperi o multime de documente si de povesti intersante despre Creanga. Langa casa poate fi descoperit un parc tematic cu tema Amintirilor din Copilarie.
  2. Casa memoriala a lui George Enescu, din Sinaia. Situata intr-un cadru de vis in statiunea Sinaia, casa memoriala a lui George Enescu este o adevarata oaza de inspiratie. O simpla vizita aici te va face sa intelegi cum de marele compozitor a reusit sa creeze atat de frumos. Din 1947, Enescu a donat casa cattre statul Roman, cu scopul de a fi folosita ca loc de odihna pentru artisti.
  3. Casa lui Mihai Eminescu din Ipotesti. Toti romanii stiu ca Eminescu este cel mai mare poet national, insa nu toti ii stiu povestea de viata. Daca vrei sa afli mai multe despre acest Luceafar al poeziei romanesti, un prim pas ar fi sa ii vizitezi casa din Ipotesti, unde s-a nascut in 1950. Aici vei descoperi piese de mobilier ale familiei Eminovici, dar si o multime de lucruri personale ale poetului. Casa in sine este modesta, insa foarte cocheta.
  4. Casa lui Mihail Sadoveanu din Falticeni. Este o casa deosebit de frumoasa, construita dupa planurile scriitorului la inceputul secolului XX. Aici a locuit si creat mai bine de 9 ani. Din 1987 a devenit unul dintre cele mai apreciate muzee ale tarii.
  5. Casa memoriala Anton Pann. Potrivit multora, este una dintre cele mai frumoase case memoriale din tara. Aceasta spune povestea scriitorului, printr-o incursiune in lume literara a secolului XIX. Vizita in aceasta casa iti va dezvalui nu doar povestea lui Anton Pann, dar si 23 de instrumente muzicale reprezentative pentru secolul XIX, precum si numeroase partituri compuse de artist.

Numarul caselor memoriale este mult mai mare, fiecare judet avand cel putin 2, 3 astfel de constructii, numai bune de vizitat. Daca iti doresti sa afli mai multe despre istoria Romaniei, un tur al acestor case este foarte indicat. Planifica-ti din timp calatoria, rezerva-ti cazare pe Hotelguru.ro si ai garantia ca te vei intoarce mult mai bogat din vacanta.