Botosani, judetul in care s-au nascut unii dintre cei mai mari romani

Sursa foto: Brenik/Shutterstock.com

Judetul Botosani ne-a oferit unele dintre cele mai mari personalitati care au marcat istoria Romaniei, printre acestea numarandu-se: Mihai Eminescu, George Enescu, Stefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa si Ilie Radu. Mai mult, toate aceste genii enumerate mai sus, nascute in secolele XIX-XX, au schimbat si chiar revolutionat domeniile in care au activat.

In prezent, Botosani este un judet mai mult cultural. Industria candva infloritoare a disparut treptat, iar Botosaniul ramane o localitate importanta tocmai datorita tezaurului cultural lasat de personalitatile care s-au dezvoltat aici.

Drept urmare, cele mai vizitate obiective turistice din zona sunt muzeele si casele memoriale ale acestor mari oameni de cultura. Printre acestea se numara:

Casa Memoriala Mihai Eminescu si lacul de la Ipotesti. La doar cativa kilometri de resedinta de judet gasim Ipotesti, satul in care s-a nascut si a copilarit cel mai mare poet din istoria Romaniei, Mihai Eminescu. Fosta casa a poetului adaposteste astazi un muzeu dedicat vietii si operelor sale, tot aici gasindu-se si mormintele membrilor familiei. In apropiere de casa memoriala se gaseste lacul cu nuferi, unul dintre motivele romantice des intalnite in operele lui Eminescu.

Parcul Mihai Eminescu. Una dintre cele mai mari atractii turistice din resedinta judetului Botosani, Parcul Mihai Eminescu este o incantatoare oaza de relaxare unde localnicii adora sa isi petreaca orele libere. Parcul a fost inaugurat in anul 1869 pe domeniul fostei gradini publice Varna si gazduieste in prezent un superb lac artificial traversat de doua poduri. In parc pot fi zariti cativa arbori care au fost contemporani cu Mihai Eminescu, dar si busutul acestuia, opera realizata de sculptorul Ion Georgescu.

Casa Memoriala George Enescu de la Liveni. Cel mai mare compozitor roman ai muzicii secolului XX este, fara doar si poate, George Enescu. Un muzician complex, care nu numai ca stia sa cante la vioara si pian, dar a fost si un dirijor iscusit, un compozitor genial si un pedagog priceput, Enescu a lasat in urma sa mai multe simfonii si lucrari orchestrale impresionante, dar mai ales capodopera operatica “Oedip”. Genialul muzician s-a nascut intr-un mic sat din judetul Botosani, Liveni. Dupa moartea sa, autoritatile au facut din aceasta locuinta o casa memoriala in care au expus atat obiecte personale din copilaria lui Enescu, inclusiv vioara sa de jucarie, cat si obiecte si fotografii ale parintilor sai. Casa Memoriala George Enescu este, de asemenea, monument istoric.

Casa Memoriala Grigore Antipa. Pasionatii de biologie vor dori, cu siguranta, sa viziteze casa memoriala a lui Grigore Antipa, cel mai important biolog roman din toate timpurile. Fosta locuinta in care s-a nascut si a crescut marele biolog se gaseste chiar in orasul Botosani si este astazi deschisa publicului larg doritor sa cunoasca mai multe detalii din viata personala a acestuia. Muzeul gazduieste, de asemenea, o expozitie cu obiecte documentare ale lui Antipa.

Casa Memoriala Nicolae Iorga. Casa Memoriala Nicolae Iorga este, de fapt, o casa in care a trait familia Iorga cu chirie pentru o perioada de cativa ani. Aceasta se gaseste in orasul Botosani, pe strada Nicolae Iorga, la numarul 14 si este una dintre cele 10 case in care a trait istoricul si criticul literar in perioada anilor 1876-1880. Din anul 1977, casa memoriala este parte a Muzeului Judetean de Istorie din Botosani, gazduind o colectie vasta de piese cu valoare patrimoniala, obiecte personale, fotografii, tablouri ale familiei si piese de mobilier. Printre obiectele personale se numara si vasul vienez pe care Nicolae Iorga l-a primit in dar de la bunicul sau si mai multe opere scrise de mama sa, Zulnia, care au ramas nepublicate.

Cele mai bune oferte de cazare in judetul Botosani le gasesti aici!