Putini stiu ca in Romania se produc unele dintre cele mai bune vinuri din lume. Mai mult decat atat, vinul facut in statiunea de cercetare din Pietroasele a fost premiat recent cu o medalie de aur in cadrul celui mai mare festival de vinuri din lume.
Vinurile produse in tara noastra sunt extrem de aromate, iar multi straini vin de la mii de kilometri departare pentru a degusta soiurile noastre traditionale de vinuri in crame si in vinarii.
Daca esti si tu pasionat de vinuri si vrei sa vizitezi cramele din tara noastra, dar nu prea stii mare lucru despre ele, iata cateva idei:
- Crama Stirbey. Apartinand familiei princiare Stirbey de mai bine de 300 de ani, incantatorul domeniu viticol din podgoria Dragasani este astazi administrat de baroana Ileana Kripp-Costinescu si de al ei sot Jakob Kripp, care continua sa tina in viata traditia soiurile nobile de vinuri locale, printre care se remarca Negru de Dragasani, Novac si Cramposie. Crama a fost infiintata la inceputul secolului al XX-lea de catre Barbu Stirbey si are expuse vinuri din mai multe perioade, inclusiv de acum 100 de ani, dar si meniuri de restaurante si date interesante despre arborele genealogic, precum si fotografii de epoca ale membrilor familiei Stirbey. Specialistul in enologie care se ocupa de crama Stirbey este Oliver Bauer, care respecta cu strictete metodele clasice ale fiecarui soi de vin, reusind sa scoata in evidenta calitatile fiecaruia intr-un mod cu adevarat sublim.
Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune oferte de cazare in apropiere de Crama Stirbey: http://bit.ly/2Qnde8C
- Crama Rotenburg. Amenajata intr-o cladire cu o arhitectura impresionanta, cu o gradina superba, plina de trandafiri si cu piese de arta moderna, crama Rotenburg, destul de celebra in tara, isi asteapta vizitatorii intr-un ambient cald si ospitalier. Situata in localitatea Ceptura de Jos, crama Rotenburg a fost infiintata in 2007 pe locul unei foste crame numite Crama Veche si are un set de reguli de constructie strict, in care vinul este neafectat de pompe datorita fluxului tehnologic gravitational. Ghidul cramei este insusi proprietarul domeniului, Mihael Rotenburg, care stie cel mai bine sa-si mentina vizitatorii fascinati cu povestile sale interesante despre aromatele soiuri de vin pe care le gazduieste. Ce recomandam sa degusti aici: Merlot, Emeritus si Primus.
Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune oferte de cazare in apropiere de Crama Rotenburg: http://bit.ly/2P2Wkfp
- Crama AVINCIS. Este una dintre cele mai fascinante crame din Romania, daca nu cea mai fascinanta, si are o istorie interesanta care incepe din anul 1927, cand un ofiter al armatei romane a intrat in posesia unui superb conac din Dragasani construit in stil neoromanesc, cu o multime de vii in jurul sau. Viata a facut ca dupa 80 de ani, stranepoata ofiterului, Cristiana Stoica, impreuna cu sotul ei sa revina pe aceste meleaguri si sa aiba ideea de a profita de roadele imbelsugate pe care le ofera cele 40 de hectare de vie ce inconjoara conacul. Astfel, din anul 2011, Vila Dobrusa si crama AVINCIS isi au portile deschise pasionatilor de vinuri. Printre soiurile cele mai apreciate pe care le poti degusta in aceasta crama se numara Feteasca neagra, Feteasca alba, Feteasca regala, Novac si Negru de Dragasani.
Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune oferte de cazare in apropiere de crama AVINCIS: http://bit.ly/2P1971H
- Crama Clos des Colombes. Situata in localitatea Olimp din judetul Dobrogea, aceasta crama cu totul si cu totul deosebita a fost infiintata de Anne Marie Rosenberg, o frantuzoaica care face parte dintr-o familie de vinificatori din Champagne. Anne Marie a cumparat o fosta ferma de la malul Marii Negre si a transformat-o intr-un domeniu viticol boem si atragator, cu restaurant, o mica pensiune si, desigur, cu o crama incantatoare. Datorita pozitiei sale aproape de Marea Neagra, dar si de padurea Comorova ce se gaseste in fata lacului Tatlageac, crama Clos des Colombes este locul ideal in care sa petreci cateva zile de relaxare, cu vin bun si peisaj de poveste. Printre soiurile de vin pe care le vei savura aici se numara Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Riesling Italian si Viognier.
Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune oferte de cazare in apropiere de crama Clos des Colombes: http://bit.ly/2QrgP5N
- Crama Villa Vinéa. Situata undeva pe valea Tarnavei Mici, in cea mai veche regiune viticola din zona Transilvaniei, crama Villa Vinéa a fost infiintata in anul 2001 de catre Heiner Oberrauch. Dupa zece ani de investitii si lucrari, Villa Vinéa a reusit sa devina una dintre cele mai apreciate crame din Romania, oferind vizitatorilor sansa de a degusta atat soiuri nobile locale, cum ar fi Feteasca neagra, Feteasca alba si Feteasca regala, cat si soiuri de vin clasice, precum Merlot, Muscat Ottonel, Pinot Noir si Sauvignon Blanc.
Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune oferte de cazare in apropiere de crama Villa Vinéa: http://bit.ly/2OunwGA