Traditii si obiceiuri de Boboteaza si Sfantul Ioan

Nancy Bauer / Shutterstock.com

Nancy Bauer / Shutterstock.com

Doua dintre cele mai importante sarbatori pentru crestinii ortodocsi sunt reprezentate de Boboteaza sarbatorita pe 6 ianuarie si ziua in care este pomenit Sfantul Ioan Botezatorul.

Ce este Boboteaza?

Pe 6 ianuarie Biserica Ortodoxa praznuieste Botezul Domnului Iisus Hristos in apa raului Iordan. Cunoscuta si sub termenii de “Epifanie” sau “Teofanie”, Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Botezul Domnului are un rol important in viata pe Pamant a lui Iisus Hristos deorece acesta este momentul in care a inceput sa propovaduiasca evanghelia. Crestinii ortodocsi sarbatoresc aceasta zi prin diferite traditii si obiceiuri care amintesc de momentul botezarii simbolice a lui Hristos.

Traditii si obiceiuri de Boboteaza

Sirul traditiilor de Boboteaza incepe cu o zi inainte de sarbatoarea propriu-zisa, pe 5 ianuarie, cand crestinii ordotocsi tin post negru la fel ca in Ajunul Craciunului sau Vinerea Marea. Tot pe 5 ianuarie, preotii merg din casa in casa pentru a stropi asezarile cu apa sfintita.

Sarbatoarea din data de 6 ianuarie este marcata in traditia crestina de sfintirea apelor. Astfel, in fiecare biserica se sfintesc zeci de litri de apa si apoi sunt impartite credinciosilor. Apa sfintinta de Boboteaza poarta numele de Aghiazma Mare si se crede ca poate vindeca boli.

Pe langa traditionalul obicei al sfintirii apei, in functie de zonele in care se afla, tinerii respecta cateva traditii transmise din generatie in generatie din vremuri de mult apuse. Tinerele nemaritate isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa barbatul care le este predestinat, iar tinerii se intrec in scoaterea crucii din apele inghetate. Ambele obiceiuri se practica pana in ziua de azi si se bucura de notorietate in randul tinerilor.

Traditiile romanesti care au stransa legatura cu ziua de Boboteaza nu sunt putine, insa fiecare isi are radacinile bine stabilite in memoria colectiva. Din Moldova pana in Transilvania, un obicei bine pastrat este cel conform caruia fiecare tanara de la sat trebuie udata cu apa sau parfum in dimineata zilei de Boboteaza. Altul spune ca daca o tanara nemaritata cade pe gheata in ziua de 6 ianuarie, ea se va marita in decursul anului curent.

Traditiile sunt respectate si in locul in care s-a petrecut botezul lui Iisus, in apele raului Iordan. In fiecare an aici se strang mii de credinciosi care imbraca vesminte albe si intra in apa rece a Iordanului pentru un botez simbolic; camasile imbracate in cadrul botezului sunt ulterior pastrate pentru inmormantare. Pelerinii spun ca in timpul slubjei de Boboteaza, apele raului Iordan curg pentru cateva momente in sens invers.

Cine a fost Ioan Botezatorul?

Nascut pe 24 iunie, in cetatea Orini, Ioan Botezatorul a fost fiul preotului Zaharia. Nasterea Botezatorului  a fost vestita tatalui sau de catre ingerul Gavriil intr-una din zilele in care preotul Zaharia slujea la templu. Totusi, pentru crestini cea mai importanta sarbatoare legata de Sfantul Ioan nu este nasterea, ci moartea care a survenit in urma unei decapitari. Sfantul Ioan Botezatorul a fost, dupa cum ii spune si numele, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos in apele raului Iordan in prezenta Sfantului Duh. Traditiile si obiceiurile crestine nu au ocolit nici ziua in care Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ioan Botezatorul. Afla mai jos care sunt cele mai populare traditiii respectate in Romania.

Traditii de Sfantul Ioan Botezatorul

Conform traditiei populare, de Boboteaza trebuie sa fie ger de crapa pietrele, iar dupa ziua de 7 ianuarie temperaturile cresc treptat. Tot din popor se stie ca fiecare om trebuie stropit in dimineata zile de 7 ianuarie cu aghiazma pentru a fi ferit de boli tot anul.

Chiar daca traditiile cu privire la ziua Sfantului Ioan Botezatorul nu sunt atat de multe ca in cazul Botezului Domnului, ambele zile marcheaza un eveniment important in viata crestina si toti romanii sarbatoresc in aceasta perioada.

Cauti cazare? Intra aici!