Focul lui Sumedru: tradiții și obiceiuri

Focul lui Sumedru reprezintă o tradiție românească cu rădăcini adânci, care se desfășoară în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie, apărător al păstorilor. Descoperă istoria, obiceiurile și tradițiile care însoțesc această sărbătoare, și cum au fost transmise de-a lungul generațiilor, până în prezent. 

Origine și semnificație

Această tradiție se păstrează de peste 2000 de ani și se sărbătorește în mai multe regiuni de la noi din țară, marcând venirea iernii. Înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru, se aprind focuri în multe sate, iar oamenii se adună în jurul lor, marcând venirea iernii conform tradiției. Legende și basme din folclorul românesc îl descriu pe Sumedru ca pe un păstor obișnuit, care se transforma noaptea într-un porc, simbolizând spiritul grâului. În cadrul ceremoniei, tinerii se adună într-un loc înalt al satului, aprinzând o grămadă de lemne și un brad tăiat din pădure, ca un simbol al lui Sumedru și al regenerării ciclului vieții. În jurul focului, oamenii strigă “Hai la Focul lui Sumedru”, iar unii chiar se încumetă să sară peste el, pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului care urmează. La finalul ceremoniei, femeile din comunitate împart covrigi, fructe, nuci și țuică tuturor celor care au luat parte la aceasta. Odată ce focul este stins, fiecare participant trebuie să ia o tăciune, pe care mai apoi, să o arunce în livadă, astfel încât să aibă parte de o recoltă prosperă anul următor. 

Citește și: Top castele mai puțin cunoscute din România pe care le poți vizita toamna aceasta

Superstiții de Sumedru

O veche legendă populară ne spune faptul că modul în care oile se așază în noaptea de Sumedru poate prevesti caracterul iernii următoare. Dacă oile se grupează într-un loc, se spune că iarna va fi aspră, în timp ce oile răsfirate sugerează o iarnă blândă. De asemenea, dacă noaptea de Sumedru coincide cu o lună plină, înseamnă că iarna va veni mai devreme și va fi mai lungă. Totodată, dacă hârciogii strâng mai multă hrană decât de obicei sau dacă nucile și gutuile sunt abundente, este un avertisment că se apropie o iarnă grea, iar locuitorii satelor încep să se pregătească pentru aceasta.


Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.