Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Pe 27 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin și diacon al Bisericii. Această sărbătoare aduce cu ea o moștenire bogată de obiceiuri și tradiții străvechi, care sunt păstrate chiar și în prezent de către români. Iată câteva dintre acestea. 

Cine a fost Sfântul Ștefan?

Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați aleși din popor, de către Biserica din Ierusalim, pentru a lua parte la diverse diverse slujiri în comunitatea creștină, într-o perioadă în care numărul creștinilor creștea rapid. Acești aleși, denumiți și diaconi în prezent, aveau un rol complex în Biserica primară, implicându-se în slujbe religioase, supravegherea mesei comune și chiar predicarea Evangheliei și botezarea. Sfântul Ștefan se evidenția prin cunoștințele sale bogate despre Scriptură și predicarea puternică a lui Hristos. Fiind acuzat de blasfemie de către saducheii și fariseii, Sfântul Ștefan a fost adus în fața sinedriului, unde a răspuns curajos acuzațiilor. În cele din urmă, judecătorii au cerut ca Sfântul Ștefan să fie ucis prin lapidare. În timpul execuției, el a avut o viziune în care l-a văzut pe Hristos „stând de-a dreapta lui Dumnezeu”, exprimându-și credința înainte de a-și da viața pentru aceasta.

Citește și: Turist în Sighișoara: ce obiective nu trebuie să ratezi

Tradiții și obiceiuri 

Conform tradiției, în aceasta zi din an nu este bine să faci curățenie în casă sau să speli. Totodată, este bine să eviți conflictele cu cei din jur și să le rezolvi pe cele din trecut. O altă tradiție presupune aducerea în casă a unei icoane cu Sfântul Ștefan, sfințită în această zi, pentru a avea parte de sănătate și protecție în fața problemelor. Tot astăzi, se fac pomeniri pentru cei decedați în circumstanțe dramatice, iar tinerilor care poartă numele Sfântului Ștefan li se oferă pachete cu bucate delicioase.  În Muntenia, se pregătesc “Pâiniciile lui Ștefan”, prăjituri asemănătoare cozonacului, sfințite la biserică și împărțite copiilor săraci. De asemenea, sunt pregătite și împărțite mucenici cu miere și nucă, amintind de moartea sfântului.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.