Primăvara este printre cele mai prielnice momente pentru a descoperi frumusețile țării. După perioada de iarnă, dar și înainte de aglomerația sezonului estival, primăvara ne oferă oportunitatea de a observa cum totul revine la viață.
În plus, temperaturile sunt în limitele confortului termic, perfecte pentru plimbări și excursii la orice oră din zi, fără a avea grija soarelui prea puternic. Cu copaci înfloriți, grădini parfumate și zile însorite, primăvara în România este pur și simplu magică. De la sate la orașe iată câteva destinații de vacanță de primăvară pentru a evada în acest sezon.
Cheile Băniței
Se spune că defileu muntos mai impresionant decât cel de pe Valea Jiului cu greu găsești în țară. Relieful deosebit al acestora s-a format în urma prăbușirii unei peșteri, stâncile sunt sculptate în apă și au un colorit unic. Canionul poate fi străbătut la picior sau chiar escaladat, apa nefiind mai mare de jumătate de metru. În aceeași zonă pot fi vizitate cetatea dacică cu același nume sau Peștera Bolii.
Pentru a ajunge la Cheile Băniței trebuie să mergi în zona orașului Petroșani, în apropiere de drumul E79, în județul Hunedoara.
Delta Neajlovului
Aflată la doar 41 de kilometri de București, Delta Neajlovului ocupă locul doi din țară ca biodiversitate după Rezervația Biosferei Delta Dunării. Face parte din Parcul Natural Comana, aflat în județul Giurgiu, și se întinde pe o suprafață extrem de mare: 1000 de hectare. În Delta Neajlovului au fost recenzate 141 de specii de păsări, din care jumătate sunt protejate internațional, 19 specii de pești (din care două – țigănușul și cleanul de Comana se găsesc doar în acest areal natural) și 31 de specii de mamifere.
Poiana Narciselor
În fiecare an, în Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, cunoscută și ca Poiana Narciselor, în luna mai înfloresc milioane de narcise care transformă această arie protejată într-un loc de vis. Aflată la aproximativ 30 de kilometri de Brașov, este cea mai mare Poiană dedicată acestor flori din Europa şi este arie protejată.
Pe lângă narcise, în aria protejată creşte o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbenele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiţă etc, dar şi o faună diversă de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, insecte, printre care mulţi fluturi rari.
La Poiana Narciseror poți ajunge acolo destul de ușor pe DN1 sau pe DN37 A.
Satul Viscri
Dacă îți dorești o primăvară autentică, departe, totuși, de freamătul orașelor deja consacrate, atunci o vizită în Satul Viscri este ideală.
Este un sat săsesc ce și-a păstrat aerul de odinioară, atât datorită caselor tradiționale săsești, cât și datorită ulițelor ce par a fi desprinse din poveștile despre căsuțele bunicilor. Punctul de atracție al satului a rămas, în continuare, Biserica Evanghelică fortificată, ce datează tocmai din secolul al XIII-lea.
În plus, satul este considerat a fi monument UNESCO, iar printre cei cuceriți de peisajele rustice de aici se numără și Prințul Charles al Marii Britanii.
Insula Ovidiu
Insula Ovidiu, amplasată pe lacul Siutghiol la 5000m de malul staţiunii Mamaia şi 500m de cel al oraşului Ovidiu, este unul dintre locurile inedite ale litoralului românesc, fiind unicul obiectiv turistic din România care se află pe o insulă naturală.
Accesul pe insulă se face de la debarcaderul Ovidiu aflat vis-a-vis de Cazinoul din Mamaia cu vaporaşul Ovidius sau cu şalupele Sabrina şi Marina. Vaporaşul are programate curse la interval de două ore. Pe Insula lui Ovidiu este amenajat un frumos complex turistic, iar cei care doresc au posibilitatea să rămână acolo preț de câteva zile.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: dreamtime.com