Bucovina este, fara doar si poate, o zona in care bucatele traditionale sunt la ele acasa. Dintr-o zona de poveste, plina de istorie si cu peisaje unice, nu puteau lipsi preparatele culinare cu traditie, care formeaza astazi mostenirea culturala a bucovinenilor. De altfel, in 2009 a fost infiintata asociatia Produs in Bucovina, tocmai pentru a promova o serie de mancaruri traditionale, alaturi de preparatele cautate nu doar in Bucovina, ci in toata tara: jambonul, chisca, cighirul, muschiul copt in jar, carnatii boieresti, costita hituita sau muschiul haiducesc. Toate poarta in ele spiritualitatea bucovineana.
Unde puteti gusta aceste preparate? Fie ca alegeti un restaurant din centrul Sucevei sau preferati sa incercati bucataria unei pensiuni, va garantam ca bucatele vor fi “ca in Bucovina”, gatite de bucatarese rumene in obraji si cu dare de mana, astfel incat sa plecati perfect multumiti si cu papilele gustative mai mult decat satisfacute.
Si pentru ca vrem sa fim vrednici precum cei din Bucovina, nu mai lungim vorba si va dam direct cateva retete dintre cele mai gustoase mancaruri traditionale de la granita cu Ucraina.
Cighir (drob de miel) din Bucovina
Drobul de miel – sau cighirul, cum i se mai spune in Bucovina – sta la loc de cinste pe masa pregatita in Sambata Mare, inainte de Pasti. Se serveste de obicei cald, langa salate sau garnituri, dar la fel de bine poate fi servit si rece, ca aperitiv.
Ingrediente:
• organe de miel: ficat, inima, plamani, splina, rinichi.
• 1 ceapa
• 1 radacina de patrunjel
• 1 morcov
• 2 oua
• 2 legaturi de ceapa verde
• verdeata proaspata (marar si patrunjel)
• 1 felie de paine inmuiata in lapte si stoarsa bine
• sare, piper si cimbru
• 2 linguri de ulei (sau untura de porc)
• prapurele mielului
Organele se spala si se fierb impreuna cu morcovul si radacina de patrunjel 30 – 40 de minute, dupa care se scurg de zeama si se toaca marunt.
Ceapa se taie marunt, se caleste in ulei (sau untura) si se amesteca impreuna cu organele tocate si painea. Toata compozitia se amesteca impreuna cu verdeata tocata, ouale crude, sare, piper si cimbru.
Prapurele de miel se spala si se intinde intr-o tava una cu ulei. Deasupra se pune compozitia, dupa care se acopera cu marginile prapurelui. Se unge cu ulei si se introduce la cuptor la foc potrivit, pana se rumeneste bine.
Ciorba radauteana
Multi o gatesc – fiecare incercand sa-i dea o tusa personala – insa ciorba radauteana gatita precum cea de la Manastirea Zamca, de exemplu, de langa Suceava, nu vei gasi prea curand. Ea nu trebuie sa lipseasca din lista de mancaruri traditionale pe care esti “obligat” sa le incerci daca vrei sa te lauzi ca ai fost in Bucovina.
Ingrediente:
• 2 bucati de piept de pui
• 2 morcovi
• 2 radacini de patrunjel sau 1 radacina de pastarnac
• 1 ardei gras
• 1 ceapa medie
• 3 linguri de otet
• 2 galbenusuri
• 500 gr. smantana
• 1 lingura de faina
• sare, verdeata tocata
• 5 catei de usturoi
Pieptul de pui se fierbe, dupa care se scoate din oala, se taie in fasii si se pune din nou in oala, impreuna cu legumele taiate marunt. Ceapa se pune insa intreaga, pentru a putea fi scoasa ulterior.
Dupa ce au fiert legumele, ciorba se acreste cu otet, se adauga galbenusurile amestecate cu faina si smantana, dupa care se adauga cateii de usturoi facuti mujdei.
Dupa 10 minute, se adauga sare dupa gust, verdeata tocata marunt, si se ia dupa foc.
Se serveste cu paine prajita si ardei iute.
Clatite din Bucovina
Este mai mult o budinca de clatite, cu smantana, sos de vanilie si scortisoara. Un deliciu!
Ingrediente:
• 500 gr. branza dulce
• 2 oua
• esenta de vanilie
• 5 linguri zahara
• coaja de la o lamaie
• smantana
• unt
Sos de vanilie:
• 500 ml lapte
• 3 galbenusuri
• 100 gr zahar
• 1 lingura faina
• vanilie sau zahar vanilat
Din ingredientele de mai sus se face compozitia pentru clatite, care se coc in tigaie una cate una. Dupa aceea, clatitele se pun intr-o tava unsa cu unt, deasupra se adauga smantana si se dau la cuptor 40 – 50 de minute.
Sosul: Se incalzeste laptele intr-o craticioara, in care se adauga galbenusurile batute cu zaharul si faina. Toata compozitia se toarna peste lapte, dupa ce acesta incepe sa fiarba. Dupa ce se mai ingroasa sosul, se raceste.
Cand sunt gata clatitele, se toarna sosul de vanilie deasupra si se presara scortisoara.
Tochitura bucovineana
Chiar daca veti spune ca ati mancat tochitura in toate zonele din Romania, cea din Bucovina are un gust aparte, asa ca mai jos va aratam exact cum se face acest preparat culinar traditional.
Ingrediente:
• 1 kg carne de porc (amestecat: muschiulet, pulpa, ceafa, costita)
• 300g carnaciori afumati
• 100 ml vin alb dulce
• 3 catei de usturoi
• 1 lingurita boia dulce
• 50 ml ulei
• sare, piper
• 4 oua
• 200 gr. branza de vaci sau telemea
Carnea se taie cubulete si se prajeste intr-un ceaun, impreuna cu costita. Se adauga putina apa si se fierbe amestecul de carne la foc mic. Dupa ce fierbe se adauga vinul, usturoiul, carnaciorii taiati fin (prajiti si ei in prealabil). Separat se face mamaliga.
Tochitura se serveste pe farfurie, alaturi de mamaliga peste care se pune branza si oul prajit.
Tocanita de hribi ca in Bucovina
Cele mai bune mancaruri traditionale bucovinene se bazeaza pe vanat, lactate si ciuperci. Tocanita de hribi este o delicatesa aflata in topul solicitarilor turistilor (fie ei romani sau straini). Ca sa o faci, iti trebuie hribi de calitate, smantana de casa si stofa de bucatar. Daca le aveti pe toate, noi va dam si reteta:
Ingrediente:
• 1 kg de hribi
• 100g unt
• 1 pahar de smantana
• 4 oua
• 1 lingura marar tocat
• sare
Hribii se taie cubulete si se prajesc in untul incins, amestecandu-se usor. Din cand in cand, se toarna cate putina apa, pana ce hribii se inmoaie bine. Ouale se bat separat, se adauga smantana, sarea, mararul, iar la sfarsit – hribii prajiti. Toata compozitia se pune la cuptor 15 minute, pana se rumeneste. Tocanita se serveste calda, cu mamaliguta.