Într-o lume care se așteaptă constant la performanță, randament și eficiență ridicată – indiferent dacă este acasă sau în mediul de lucru – este ușor să simți stresul zilnic de a atinge aceste așteptări. Cu toate astea, există o „portiță de ieșire” care te poate ajuta să-ți reîncarci bateriile: natura.
Petrecerea timpului în natură este responsabilă pentru multe schimbări benefice măsurabile în organism, fie că discutăm de sănătatea fizică ori cea emoțională. Mai mult decât atât, activitățile nenumărate care se pot practica în aer liber, indiferent că este vorba de ciclism, alpinism, drumeții sau de plimbări în parc alături de copiii tăi, te vor ajuta să observi cât de mult bine îți pot face ție și familiei tale, după doar câteva minute.
În cele ce urmează, Travelminit îți propune o serie de idei pentru o escapadă de weekend în inima naturii, care te va ajuta să uiți de stresul cotidian și să te conectezi mai mult cu cei apropiați.
Echitație la Râșnov
Un colț de poveste, indiferent de anotimp, este Râșnovul. După Castelul Bran, Cetatea Râşnov e cel mai vizitat obiectiv turistic din județulBrașov. În Râșnov te poți plimba la pas alături de cei dragi pentru a descoperi un colț de istorie pe străzile orașului și, tot aici, te poții bucura de o plimbare călare. În cadrul centrului de echitație Panicel, aflat la doar 2 kilometri distanță de Râșnov, poți opta pentru plimbări cu trăsura sau sesiuni de călărie.
Ciclism în Maramureș
Fie că este vorba de a arăta mai frumos, de a îmbunătăți sănătatea sau de alegerea unui mod de transport ecologic, bicicleta este mijlocul de transport recomandat. În marile orașe ne folosim de ea pentru a scuti timp prețios, însă, în natură, mersul pe bicicletă face minuni. O zonă recomandată pentru ciclism este Maramureșul, unde vei regăsi mai multe trasee turistice, care te vor conduce prin zone superbe și obiective turistice celebre ale acestui județ. Dacă ești începător îți recomandăm traseul care pornește și se încheie în satul Breb (a fost vizitat chiar și de Prințul Charles) și care trece prin Hoteni și Ocna Șugatag. În cazul celor experimentați, o rută recomandată este Mogoșa/Șuior resort – Poiana Boului – Creasta Cocoșului – Breb/Mara, care se face în 6 ore și trece prin Tăul Morărenilor.
Plimbare cu barca pe Lacul Roșu, Harghita
Situat în județul Harghita, Lacul Roșu are o poziționare impresionantă, chiar în inima naturii.
Odată ce ajungi aici, la poalele munților Hășmașul Mare, vei descoperi un peisaj uimitor, ideal pentru iubitorii de fotografie.
Lungimea malului de 2,83 kilometri oferă destul spațiu de plimbări pentru a admira peisajul. Dacă dorești o plimbare cu barca, Lacul Roșu este destinația perfectă! Pentru un preț modic te poți bucura de această activitate, iar dimensiunile bărcii diferă, fiind disponibile variante și pentru familiile numeroase. Zona este foarte ofertantă și pentru amatorii de drumeții, oferind trasee atât în jurul lacului, cât și spre Cheile Bicazului, Vârful Suhardul Mic și Mare sau Vârful Ucigașul.
Trasee montane Munții Retezat
Un alt colț de rai al României sunt Munții Retezat, o destinație minunată pentru doritorii de trasee montane.
În această zonă a țării te poți bucura de unul dintre cele mai pitorești trasee de drumeție în apropierea lacurilor glaciare. Partea cea mai bună acum vine! Nu trebuie să fii expert pentru a porni de la Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar al României, care este alimentat de cinci izvoare și se întinde pe nouă hectare. Pe acest traseu accesibil pentru începători și care poate fi parcurs în doar trei ore, vei putea admira șapte lacuri, printre care Florica, Viorica, Analia, Tăul Porții și Bucurel.
Alpinism în județul Vâlcea
Alpinismul este unul dintre cele mai antrenante și interesante sporturi pe care le poți practica. Dacă vrei să te simți ca un veritabil Spider-Man și să te bucuri de timp prețios în aer liber, poți încerca această activitate. În județul Vâlcea vei găsi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, care este cel mai mic parc naţional din România, cu o suprafaţă de 4186 ha. Pereții principali unde se practică alpinismul sunt situați în apropierea Cabanei/Cantonului silvic Cheia, de lângă Cheile Cheii.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: unsplash.com