Esti pasionat de drumetii montane? Inseamna ca aceasta perioada este printre preferatele tale! Iarna a trecut si in sfarsit poti sa pornesti din nou in siguranta pe cararile de munte. Atentie insa, in unele masive mai exista pericol de avalanse chiar si in aceasta perioada, de aceea este bine ca inainte de a merge pe traseu sa te interesezi de starea vremii si sa iei legatura cu Salvamontul pentru a sti daca exista pericole in zona sau nu.
In randurile de mai jos iti vom oferi 5 variante de trasee pe munte, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati:
-
Traseu in Muntii Bucegi – Cascada Urlatoarea
Dificultate: usoara
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute trasee montane din Romania, datorita faptului ca este usor accesibil. Pornind de la gara din Busteni mergi pe DN1 in directia statiunii Sinaia si pe strada Telecabinei urca pana in dreptul telecabinei. De aici mergi prin stanga telecabinei, iar apoi urmeaza sageata care indica directia catre cascada. Va urma un scurt urcus apoi un drum de vis prin padure.
-
Traseu in Muntii Ceahlau – Cabana Dochia
Dificultate: mediu – ridicat
Muntii Ceahlau sunt de o frumusete aparte, iar rasaritul de la cabana Dochia nu trebuie ratat. Traseul incepe din statiunea Durau de unde se urca usor pe piciorul dintre paraul Fantanii si paraul Nican, prin padure. Dupa aproximativ o ora de mers (diferenta de nivel de 400m) se ajunge la cabana Fantanele, iar de aici se continua pe traseul cu marcaj banda rosie.
Traseul devine tot mai greu pana se ajunge la Curmatura Piatra Lata (de aici se poate vedea lacul de acumulare Izvorul Muntelui, statiunea Durau). Poteca marcata urmeaza o panta domoala pana la baza stancii Panaghia, se trece pe langa Vf Toaca si statia meteo, iar in 20 minute se ajunge la Vf Lespezi. De aici mai sunt cateva sute de metri pana la cabana Dochia.
-
Traseu in Muntii Piatra Mare – Canionul 7 scari
Dificultate: mediu
Canionul 7 scari este un defileu format in vestul muntilor Piatra Mare, judetul Brasov, si are o lungime de 160m (diferenta de nivel de 58m).
De pe DN1, in dreptul localitatii Timisul de Jos, se merge spre cabana Dambu Morii din localitatea Sacele, acesta fiind punctul de plecare spre canion. Traseul este marcat cu banda galbena. Asa cum ii spune si numele, de-a lungul traseului vei intalni 7 scari pe care va trebui sa le urci si sa le cobori.
-
Traseu in Muntii Bucegi – Cabana Malaiesti
Dificultate: ridicata
Se pleaca pe acest traseu din centrul statiunii Busteni (zona garii), de unde se urca pana la caminul Alpin pe Valea Alba, urmand marcajul triunghi rosu. Traseul continua catre Refugiul Costila, Valea Costilei, Valea Galbenelelor unde se intersecteaza cu traseul spre Vf Omu.
Cea mai dificila portiune este urcusul pana in poiana de la Pichetul Rosu. Apoi vei trece de piciorul Bucsoiului, dupa care traseul coboara pana la Cabana Malaiesti.
Chiar daca traseul este unul dificil cu o diferenta de nivel de 800m si o lungime aproximativa de 12km, merita efortul atunci cand vei vedea in fata ochilor peisajul din jurul cabanei.
-
Traseu in Muntii Fagaras – Varful Moldoveanu
Dificultate: ridicata
Exista mai multe trasee care duc catre acoperisul Romaniei, de aceea este de preferat sa cantaresti bine alternativele si sa o alegi pe cea mai indicata pentru tine. Daca pentru acest traseu ai doar o zi la dispozitie, cel mai indicat este sa pornesti de pe Valea Rea, alternativele fiind Sambata sau dinspre Podragu, dar acestea implica traversarea Fagarasului. Traseul pe Valea Rea este mai scurt si poate dura 3-4 ore.
Din Slatina pana la punctul de start al drumului sunt aproximativ 40 km ce pot fi parcursi cu o masina care nu are garda prea joasa.
Stana Burnei este punctul de pornire al traseului catre Vf Moldoveanu (marcat cu triunghi rosu), traseu ce urca 1000 metri pana se schimba marcajul cu banda rosie – traseul de coasta fiind unul dintre cele mai spectaculoase din tara.
Traseul trece pe la Buza Caldarii, pe langa lacul Valea Rea sau Vistea Mare, iar de aici se poate vedea Vf Moldoveanu in toata splendoarea sa.