România în UNESCO: Peisajul minier de la Roșia Montană

Pentru a celebra includerea Peisajului minier de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, Travelminit a lansat campania „România în UNESCO”. Săptămânal, vei putea citi articole și postări despre destinații și obiceiuri românești, care au cucerit mapamondul.

În anul 1991, recunoașterea Deltei Dunării ca sit natural al UNESCO a deschis un drum care a pus în lumină numeroase frumuseți ale României, precum Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați, Bisericile din Moldova, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul Istoric Sighișoara și multe altelele. Cea mai recentă recunoaștere, a Peisajului minier de la Roșia Montană, conduce inclusiv la protejarea zonei împotriva exploatării aurifere, a conservării sitului arheologic care datează încă din antichitatea romană, împreună cu zonele de locuit și necropolele. Fiind numit peisaj cultural minier de o importanță mondială, situl ascunde galerii romane subterane și multe alte vestigii. Mina de aur Alburnus Maior (numele antic al Roșiei Montane) are peste 10 niveluri și peste 100 de km de galerii. Aceasta a fost principalul furnizor de aur al Imperiului Roman.

Experții care s-au ocupat de dosarul Roșia Montană susțin că Peisajul „reprezintă cel mai mare și relevant exemplu de minerit subteran aurifer din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei”. În afara zăcămintelor de aur și de argint, Roșia Montană adăpostește și alte bogății naturale: platină, titan, germaniu, arseniu, molibden, nichel, cobalt, galiu și wolfram. În ciuda valorii incomensurabile pe care această zonă bogată o deține, Roșia Montană  a fost inclusă și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. 

Situat în Munții Apuseni, în Cadrilaterul aurifer al Munților Metaliferi, Peisajul minier de la Roșia Montană are valoarea unui conglomerat de vestigii istorice, unic în lume, care certifică exploatarea auriferă în diverse epoci ale umanității. Mai mult de atât, din perspectivă culturală,    tăblițele romane cerate, care marcau existența sitului de la Alburnus Maior au fost una dintre principalele izvoare istorice ale redescoperirii Dreptului Roman. Importanța galeriilor de la Roşia Montană însă depășește evul antic. Începând cu perioada cruciadelor și până la înfăptuirea Americii, sursa auriferă de bază a Europei a fost reprezentată de Munții Apuseni. Chiar și în vremuri moderne ocupația principală din zona moților era tot extragerea metalelor prețioase din subteran.

Travelminit recomandă fiecărui român să viziteze Peisajului minier de la Roșia Montană, cu atât mai mult cu cât turismul în această zonă a reprezentat mult timp un subiect sensibil. Dacă acest tezaur național nu era inclus pe lista UNESCO, iar exploatările miniere erau aprobate, galeriile antice și vârfurile a patru munți din zonă riscau să fie distruse. Așadar, când ai drum prin Roșia Montană nu uita de Galeriile Romane, Muzeul Mineritului, Muzeul Aurului Apusenilor, necropolele și zonele sacre. Vei descoperi bogăția naturală și culturală pitorească.  

Intră pe www.travelminit.ro și caută cazare în zonă. Un adevărat pasionat de călătorii își cunoaște în primul rând propria țară. România ascunde comori istorice, culturale și naturale, unice în lume, tocmai de aceea România merită descoperită.