Cele mai frumoase sate din Apuseni

Atunci când îți dorești să te detașezi de rutină, de agitație sau pur și simplu simți nevoia să te reconectezi cu tine, ai, de fapt, nevoie de o pauză în natură. Simplitatea și autenticitatea satelor din Apuseni îți oferă această experiență de reîntoarcere la origini, la starea ta umană naturală. 

Travelminit îți recomandă în rândurile ce urmează câteva dintre cele mai frumoase sate din Apuseni. Aceste locuri au darul de a te apropia de cer și de a-ți limpezi mintea. Viața aici a rămas ca odinioară, iar timpul parcă se dilată tocmai ca tu să poți să te reculegi. 

Satul Rimetea 

Rimetea, satul românesc din județul Alba, care a primit distincția ”Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material” din partea Comisei Europene a cucerit turiștii atât prin peisaje, cât și prin autenticitatea și stilul tradițional al locuințelor cu ferestre verzi și fațade albe. Cultura sătenilor s-a păstrat nu numai prin arhitectură, ci și prin respectarea și conservarea obiceiurilor strămoșești. Dacă vrei să te bucuri de o priveliște de ansamblu a satului, fă-ți curaj și urcă pe Vârful Piatra Secuiului, care se află în apropiere. De aici vei putea admira fiecare colțișor pitoresc. Așezarea sa la poalele munților oferă acestui sătuc apusean o alură desprinsă parcă din povești.

Pătrăhăițești

Acest loc izolat de lume, aflat în comuna Arieșeni din Apuseni, a rămas un leagăn al tradițiilor moților. Aici sătenii păstrează în continuare vechile tehnici de realizare a țesăturilor și a obiectelor artizanale sau traforate din lemn. Ei sunt recunoscuți pentru frumusețea lucrurilor pe care le creează, dar și pentru felul în care își trăiesc viața de zi cu zi. Când treci pe aici, oprește-te și la Muzeul Pătrăhăițești ca să admiri, dar și să achiziționezi suveniruri lucrate manual. O altă moștenire rămasă de-a lungul timpului, care se respectă și astăzi, este tehnica prin care se produce celebra afinată. Acest loc este extrem de atractiv turistic și datorită cascadei Pătrăhăițești ce curge de la o înălțime de 14 m și se disipă în mai multe valuri.   

Casa de Piatră

Ascuns undeva prin colinele și pădurile Apusenilor, poți găsi satul Casa de Piatră, puțin mai sus de Gârda Seacă. Acest cătun te apropie parcă de o altă lume, mai dură din punct de vedere al condițiilor de trai, dar care îți oferă contextul perfect să-ți depășești limitele fizice și să te cunoști prin dialog interior, pentru că da, Casa de Piatră te apropie de sine. Iarba de un verde puternic, mirosul de rouă și de vânt rece, simplitatea caselor și a bisericii de lemn, totul te apropie de cer, de natură. Cătunul a fost denumit așa datorită pereților de calcar care înconjoară satul. Odată ajuns aici, poți vizita și atracțiile minunate din apropiere: peștera Coiba Mare din Parcul Național Apuseni, dar și Ghețarul de la Vârtop, dacă mergi în perioada potrivită. 

Runcuri

În Munții Pădurea Craiului, în apropiere de depresiunea Beiuș, se află Platoul Runcuri, un cătun în care parcă totul s-a oprit în loc. Casele tradiționale, rămase din timpuri de poveste, sunt răsfirate pe coama dealurilor specific unui sat de munte. Localnicii își trăiesc viața simplu, dar autentic, așa cum trăiau bunicii noștri prin păstorit, cosit, mers la cules de ciuperci etc. Odată ajuns în Runcuri, merită să vizitezi peșterile din zonă: Ciur-Izbuc, Ciur-Ponor sau Peştera Doboş, să admiri casele tradiționale, dar și să privești bolta cerului curat, presărată cu stele. 

 Roșia Montană

Situată în sudul Munților Apuseni, comuna Roșia Montană, din care fac parte 16 sate, este una din cele mai importante comunități miniere ale României. Importanța sa constă însă și în existența sitului care ascunde galerii romane subterane și multe alte vestigii. Mina de aur Alburnus Maior (numele antic al Roșiei Montane) are peste 10 niveluri și peste 100 de km de galerii. Aceasta a fost principalul furnizor de aur al Imperiului Roman. Chiar și în vremuri moderne ocupația principală din zona moților era tot extragerea metalelor prețioase din subteran. Așadar, când ai drum prin Roșia Montană nu uita de Galeriile Romane, Muzeul Mineritului, Muzeul Aurului Apusenilor, necropolele și zonele sacre. Vei descoperi bogăția naturală și culturală pitorească.

Frumusețea acestor sate constă în faptul că păstrează și conservă un stil autentic românesc de viață. Atât aspectul lor estetic, uneori aproape sălbatic, cât și îndeletnicirile localnicilor fac din aceste sate o poartă către alte timpuri. 

Dacă vrei să cunoști și să trăiești parte din experiențele pe care le-au trăit poate bunicii tăi, intră pe www.travelminit.ro și caută cazare în zonă. Ai să descoperi o lume mai dură, dar mult mai liniștită.