România este o țară frumoasă, încă autentică și efectiv cuceritoare prin tradiții și obiceiuri. Fiind de-a lungul timpului fragmentată de etapele istoriei, fiecare regiune din țară s-a dezvoltat diferit. Moldova este una din cele mai pitorești și fermecătoare zone ale României. În unele sate, oamenii trăiesc după reguli nescrise, dar înrădăcinate prin tradiție și viu grai.
Travelminit îți prezintă în rândurile următoare unele din cele mai simpatice și autentice obiceiuri din Moldova. Nici nu bănuiești câte idei aparent de neînțeles se transmit din generație în generație. Cu toate astea, însă, de multe ori tradițiile relevă înțelepciunea populară, pe care viața modernă te face să o pierzi.
Legenda Mărțișorului
Poate că unul din cele mai frumoase obiceiuri din Moldova este ca, după ce porți timp de o lună mărțișorul în piept, să-l legi pe 1 aprilie de crengile pomilor. Se spune că această tradiție va aduce un an plin de bunăstare. Dincolo de zicală, imaginea vizuală a copacilor încărcați de mărțișoare este entuziasmantă.
O altă legendă spune că, dacă de 1 martie nu s-a topit zăpada, fetele trebuie să se spele pe față cu apă de la ea ca să rămână mereu tinere și proaspete. De asemenea, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri moldovenești este ca și bărbatul să primească mărțișor de la femei.
Tradiții de nuntă
În Moldova, nunta este un moment care marchează maturizarea tinerilor. Este considerată o trecere inițiatică la statutul de adult. Pentru ca organizarea să fie perfectă și să participe toată lumea, tinerii merg din poartă în poartă și invită întregul sat. Și pregătirea meniului are specificul ei, astfel că miercurea dinaintea nunții este ziua în care se face făina folosită la pâinea și cozonacii care se vor oferi mesenilor.
Cele mai frumoase tradiții vor avea loc, evident, în ziua nunții. Încă de dimineață, nașii, cavalerii de onoare și neapărat lăutarii pleacă spre casa mirelui. Aici îl îmbracă și îl pregătesc pe acesta de întâlnirea cu aleasa. Odată ajunși la casa miresei, nașa este datoare să-i pună pe cap voalul. Deși obiceiul nu se mai respectă în zilele noastre, în trecut se obișnuia ca mirii să-și aleagă mai multe perechi de nași, în funcție de avere.
Ceremonia religioasă necesită mai multe elemente autentice și religioase: o cruciuliță și o icoană, o sticlă cu vin, un prosop și doi colaci făcuți în casă. La finalul slujbei, când tinerii ies din biserică, nuntașii aruncă în ei cu boabe de grâu și de orez ca să aibă parte de bogăție și viață roditoare.
Un alt obicei foarte popular la nuntă este ca bărbatul să calce pe picior mireasa, ca aceasta să fie asculătoare și să știe cine conduce în casă.
De Sfântul Andrei
Considerat ”Ocrotitorul României”, Sfântul Andrei este cel care îi apără pe români de spiritele rele. Se zice că, în noapea de 30 noiembrie, ielele, demonii, strigoii și nălucile bântuie lumea oamenilor. Ca să se apere, sătenii din Moldova își pun usturoi la ferestre, curăță soba de cenușă și așază oalele cu gura în jos. Astfel, spiritele nu își vor putea face adăpost în casele oamenilor. Tot în noaptea aceea, fetele singure își pun busuioc sub pernă ca să își viseze ursitul.
Dacă și ție îți plac legendele și tradițiile din Moldova și vrei să vizitezi satele autentice ale României, intră pe www.travelminit.ro și rezervă-ți cea mai frumoasă cazare. România e frumoasă și merită descoperită.