Orice ar spune altii, suntem un popor caruia ii plac traditiile si pe care le respecta mai ales in zilele de sarbatoare. Asa ca nici in ziua de Craciun nu vor fi inlocuite, de pe masa festiva, mancarurile traditionale, preparate in casa. Mai ales ca sunt atat de delicioase!
4 retete delicioase pentru un Craciun de neuitat:
Salata de boeuf
Este un preparat care nu lipseste niciodata de pe masa de Craciun. Dintr-o salata fina, de origine ruseasca, a devenit in timp o salata la indemana oricui, pentru ca ingredientele sunt dintre cele mai obisnuite:
Ingrediente:
• 1,5kg cartofi fierti
• 800g morcovi fierti
• 500g carne de vita fiarta
• castraveti murati
• gogosari murati
• 3 – 4 linguri maioneza
• sare, piper
Cartofii, morcovii si carnea de vita se taie marunt, in cubulete. Castravetii murati si gogosarii se scurg foarte bine si se taie tot in cubulete, ca si legumele fierte. Toate se amesteca intr-un vas adanc si se sareaza cat este nevoie. Apoi se amesteca toata compozitia cu maioneza si se da la frigider.
Piftie de porc
Chiar daca este considerata de unii drept o “porcarie” (fiind un preparat de porc), piftia este un preparat traditional nelipsit de pe masa de sarbatori. Daca veti petrece sarbatorile de iarna la o pensiune, ei bine, nu veti “scapa” de acest aperitiv.
Ingrediente:
• 1 capatana de porc
• 2 picioare de porc
• 500g carne slaba de porc
• 2 morcovi
• 2 cepe
• 1 radacina telina
• 1 radacina pastarnac
• foi dafin, 10 catei de usturoi, sare, piper
Capatana si picioarele de porc se spala si se pun la fiert intr-o oala mare cu apa rece si sare, impreuna cu carnea. Se aduna spuma ori de cate ori este nevoie. Se adauga legumele si foile de dafin. Se fierb toate impreuna aproximativ 4 ore la foc mic, pana ce carnea se desprinde usor de pe oase. Carnea fiarta se curata de pe oase si se repartizeaza in cateva boluri (fiecare invitat poate avea propriul bol). Zeama se strecoara si se amesteca cu usturoiul pisat. Se lasa 15 minute la infuzat, dupa care zeama se strecoara din nou peste carnea din boluri. Se da la rece peste noapte ca sa se intareasca. Se serveste rece, de la frigider.
Sarmale
Ce strain ati auzit sa fi gustat din sarmalele romanesti cu mamaliguta si ardei iute si sa fi zis vreodata ca nu-i sunt pe plac? Din contra, le-a savurat cu placere si a mai cerut o portie, poate. Sau poate a cerut reteta? Nu suntem rautaciosi si va spunem reteta si voua, sa le-o soptiti la ureche de-l veti mai vedea.
Ingrediente (pentru circa 40 de sarmale potrivite):
• 1,5kg carne tocata de porc
• 2kg de varza murata
• 3 cepe
• 50ml ulei
• o ceasca de orez cu bobul rotund
• o legatura marar
• o crenguta de cimbru, 3 foi de dafin
• 3 – 4 linguri bulion de rosii
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei pana devine sticloasa si se adauga orezul. Se amesteca pe foc 1 – 2 minute, apoi se stinge focul. Intr-un vas mai adanc se amesteca ceapa cu orezul impreuna cu carnea tocata si mararul tocat marunt. Se sareaza compozitia (daca varza este prea sarata, atunci puneti mai putina sare in compozitie), se pipereaza.
Foile de varza se clatesc cu apa rece, se taie in dimensiuni potrivite. Se ia din compozitia de carne cate o lingura si se impatureste in foaia de varza murata. Pe cat posibil, faceti sarmalele cat mai egale. Sarmalele se aseaza una peste alta intr-un vas adanc. Printre ele se pun foile de dafin si bulionul de rosii. Se acopera sarmalele cu apa calda, se pune capacul si se dau la fiert, la foc mic, timp de trei ore. Se servesc fierbinti, cu mamaliguta si smantana.
Friptura de porc cu dulceata de ceapa rosie
Pastram carnea de porc traditionala, dar apelam la o garnitura ceva mai moderna.
Ingrediente:
• 6 fripturi (cotlete) de porc
• 100g sos de rosii
• 30ml Bourbon
• 2 linguri mustar Dijon
• 2 catei usturoi
• sare, piper
• Dulceata: 3 cepe taiate julien, 3 catei de usturoi, 30ml otet balsamic, 30ml ulei de masline, 30g zahar brun, 2 linguri sos de rosii, o jumatate lingura ghimbir, nucsoara.
Se face intai dulceata de ceapa rosie. Intr-o tigaie se pune uleiul, apoi ceapa si usturoiul. Se calesc 10 minute, pana cand ceapa incepe sa se caramelizeze. Se stinge cu otet, apoi se adauga zaharul si se mai amesteca 5 minute pe foc. Se adauga sosul de rosii, condimentele si se lasa la fiert pana capata o consistenta cremoasa. Cand este aproape gata, se adauga sare si piper si se stinge focul.
Intr-o tava adanca unsa cu ulei se pun cotletele de porc. Se presara sare peste ele, piper, apoi se ung cu sosul obtinut din amestecul de rosii, bourbon,mustar si usturoiul pisat. Se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 15 – 20 de minute. Friptura se scoate din tava si se serveste pe farfurie alaturi de dulceata de ceapa rosie. Combinatia este fantastica!
Bineinteles, de pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca vinul rosu si cozonacul.
Craciun fericit!