Tradiții românești de Crăciun și originile lor

Vrei să te bucuri de farmecul lucrurilor simple și să te contectezi cu trecutul de Sărbători? Am adunat pentru tine cele mai interesante tradiții de Crăciun din toată țara, pentru a celebra moștenirea noastră culturală bogată, așa cum se cuvine. 

Ignatul și sacrificarea porcului

Ritualul sacrificării porcului are rădăcini adânci în timp și se practică încă din vremea dacilor. De regulă, acest obicei are loc în data de 20 decembrie, data la care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ignațiu, fratele lui Moș Crăciun. Conform tradiției, Sf. Ignațiu se arată porcilor, anticipându-le moartea și luându-le sufletele. Cu toate acestea, se crede că Sfântul Ignat are și puterea de a vindeca bolile porcilor pe parcursul anului, astfel încât fiecare gospodar să aibă, înainte de Crăciun, un porc gras pregătit pentru sacrificare. Există și o credință conform căreia porcul care nu este tăiat în ziua lui Ignat își pierde pofta de mâncare și nu mai îngrașă, deoarece a avut o premoniție a propriei morți. Pe vremea dacilor, acest ritual era văzut ca o luptă simbolică între întuneric și lumină, care duce la triumful luminii după solstițiul de iarnă.

Citește și: 3 destinații cu cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun

Tradiția colindatului 

Obiceiul colindatului, care a fost păstrat de sute de ani, începe în seara de Ajun, când cetele de colindători încep să meargă din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Se crede că acest obicei își are originile încă din timpurile pre-creștine, când avea o funcție ritualică, și se practica la începutul sau sfârșit unui an, exprimând urări legate de fertilitate și de roade bogate. În lumea creștină, este asociat cu momentul în care păstorii au vestit Nașterea lui Iisus. Cetele pot fi formate din copii, din feciori (care sunt conduși de un bărbat mai în vârstă), sau din tineri căsătoriți care vizitează rudele și vecinii. Aceștia sunt răsplătiți cu colaci, fructe și, uneori, cu bani.

Masa de Ajun pentru sufletele morților

 În unele regiuni, se organizează o masă de Ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, dedicată sufletelor morților. Preotul este invitat să binecuvânteze aceste alimente. 

Păstrarea luminii

Tradiția păstrării luminii este una veche și iubită în Moldova. Locuitorii aprind ruguri din bușteni pentru a menține cât mai multă lumină în seara de Ajun.

Masa de Crăciun

La masa de Crăciun se servesc bucatele binecuvântate de preot de Ajun. Se crede că este bine ca în timpul ei să se asculte colinde, pentru a avea parte de armonie în relații și belșug în case și pe ogoare. Se obișnuiește să se mănânce pește la micul dejun pentru sprinteneală în perioada următoare.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.