Cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Crăciun

Românii se mândresc cu un repertoriu bogat de tradiții care se păstrează cu sfințenie chiar și în prezent, în special în zonele rurale. Astfel, fiecare sărbătoare este asociată unui set de obiceiuri transmise din generație în generație, iar noi le-am adunat pe cele mai interesante pentru tine.

Jocul moșilor

Jocul moșilor este un obicei întâlnit în rândul colindătorilor din Maramureș. Fiecare dintre ei este deghizat într-o creatură înfricoșătoare, purtând o mască realizată din blană de capră sau oaie, cu scopul de a-și speria gazdele și de a le ura noroc în noul an. Tot în Maramureș întâlnim și obiceiul mersului cu steaua și cu capra.

Citește și: Top cabane pentru o vacanță de iarnă ca în basme

Viflaimul

Această tradiție este prezentă în mai multe regiuni ale țării și constă în jucarea unei piese de teatru popular care înfățișează scena Nașterii Domnului. Numele ei provine din forma arhaică a lui „Betleem” și include personaje biblice precum Iosif și Maria, îngerii, cei 3 păstori și magii, iar varianta jucată în Maramureș include dracii și moartea. Viflaimul se joacă în ajunul Crăciunului de către feciorii din sat, care merg din casă în casă, unde vor fi așteptați cu luminile aprinse și porțile deschise.

Colindul junilor

Acest obicei este specific localității Mărișel din județul Cluj, situat în inima munților Apuseni. Tradiția s-a transmis din generație în generație și a fost chiar inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO sub denumirea de „colind de ceată bărbătească”. În fiecare an sunt organizate cete de către 10 colindători, formate din tineri necăsătoriți și conduse de către un bărbat însurat, care poartă o pană de păun pe haină. Începând din ajun, junii pornesc la colindat și nu au voie să doarmă în cele două zile, până nu au colindat fiecare casă din sat.

Pregătirile de Crăciun

În zona Moldovei, femeile se îngrijesc de casă înaintea venirii Crăciunului și pregătesc mai mulți colaci, printre care și unul în formă de 8, care se păstrează până în primăvară când va fi afumat și pus între coarnele boilor care ară pământul. Bărbații au grijă să înapoieze tot ce au împrumutat, pentru a se feri de ghinion.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.