Afirmatia ca Romania este o tara binecuvantata, cu bogatii naturale nenumarate, nu este deloc un cliseu. Dovada o fac chiar resursele naturale pe marginea carora s-au dezvoltat adevarate oaze de liniste, sanatate si relaxare. Statiunile balneare, bunaoara. Cu cativa zeci de ani in urma au fost si mai multe, iar de puterilor lor vindecatoare s-a auzit pana hat, departe. Anii si neputinta financiara au trecut peste unele si au lasat urmari serioase. Altele insa au avut noroc si au incaput pe mainile unor oameni harnici si gospodari, iar astazi sunt pline de turisti, indiferent de anotimp. Mai jos va prezentam 8 dintre aceste statiuni:
Strandurile de la Baile Felix
Poate vi se pare departe de Bucuresti, spre exemplu, sau chiar de Craiova si Brasov, insa la Strandul Felix din Baile Felix (judetul Bihor) aveti toate conditiile sa va relaxati: sase bazine cu apa termala naturala, doua bazine pentru copii (apa de 32 – 34 grade), un bazin cu valuri, un bazin pentru relaxare si doua pentru toate categoriile. Puteti petrece timpul liber jucand volei pe plaja sau minifotbal. A, va intrebati ce faceti cu copiii? Ii trimiteti la camera cu jucarii – pentru ca exista un astfel de spatiu amenajat pentru cei mici, ca sa nu se plictiseasca.
Daca e iarna afara, nu-i nicio problema, pentru ca Strandul Apollo din aceeasi statiune este singurul din tara deschis pe tot parcursul anului, chiar si de sarbatori. Si unde vrei relaxare mai buna in toiul iernii, decat intr-un bazin cu apa incalzita la 36 de grade? Strandul dispune de trei bazine exterioare cu apa termala. Puteti face sauna, solar, masaj si dus subacval (contracost). Cele doua stranduri comunica intre ele, iar biletul este valabil in ambele.
Preturi: 25 lei/adult, 12 lei/copii (4 – 12 ani).
Cum ajungi: De la Oradea pana la Strandul Felix sunt putin peste patru kilometri. Puteti merge cu masina, cu autobuzul sau chiar cu trenul din Gara Centrala (sunt opt curse pe zi, dus – intors).
Baile 1 Mai
Micuta statiune este localizata in comuna Sanmartin din judetul Bihor, la poalele Dealurilor Padurii Craiului (4 km de Oradea). Pe vremuri, statiunea balneara era cunoscuta sub numele de Baile Episcopiei si era renumita pentru namolul sapropelic, indicat ca tratament pentru afectiunile reumatismale, nervoase centrale si periferice, precum si afectiuni ginecologice. Sau pur si simplu pentru relaxare.
Astazi, principala atractie o reprezinta apa termala (32 grade) a celor doua stranduri din statiune: Venus (cu multe bazine, unul chiar cu trambuline pentru sarituri) si „strandul cu valuri”, gandit in 1835 de niste ingineri austrieci.
Parcul Balnear Toroc
Orasul Dej nu este foarte mare, insa primarul de acolo a reusit sa amenajeze strandul din localitate cu fonduri PHARE. Astfel, cei 40.000 de metri patrati ai parcului balnear Toroc cuprind terenuri sportive (tenis si fotbal), bazine pentru copii, bazine cu namol si un bazin cu apa sarata. Nu lipsesc cabinele de hidromasaj si sauna (incluse in pret). Pauza de relaxare poate continua cu o cafea sau chiar un meniu savurat la terasa-restaurant. Si aici exista piscine acoperite, care functioneaza pe toata perioada anului.
Preturi: 10 lei/adult, 5 lei/copii. De luni pana vineri, dupa ora 16:00, taxa pentru adulti este de 5 lei. Puteti face si abonament, daca planuiti o vacanta intreaga: 80 lei/luna, cu acces de luni pana vineri.
Ocna Sugatag
Statiunea balneara este in judetul Maramures, la 20 km de Sighetu Marmatiei. In cadrul bazei de tratament din Ocna Sugatag va puteti relaxa (si trata de afectiuni neurologice, reumatismale sau ginecologice) cu bai de apa calda, puteti face electroterapie, hidroterapie, termoterapie sau masaj medical. Iar cei care au trecut pe acolo povestesc ca apa sarata din statiune poate face minuni, in special daca veti opta pentru cure de tratament facute cu apa incalzita la 37 de grade. Situata la poalele Muntilor Gutai, statiunea abunda de pensiuni agroturistice, asa ca nu va faceti probleme cu cazarea.
Preturi: 10lei/adult
Strandul de la Tasnad
La granita cu Ungaria si Ucraina se afla aceasta localitate mica, Tasnad (la 60 km distanta de orasul Satu-Mare), renumita insa pentru apele termale cu care a fost binecuvantata. Va puteti relaxa intr-unul din cele sase bazine cu apa termala din cadrul complexului (patru bazine cu apa termala pentru adulti, un bazin pentru copii si un bazin cu apa rece). Apa termala din Tasnad este indicata in tratarea bolilor reumatismale, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice, endocrine sau a bolilor de metabolism. Anul acesta au fost date in folosinta trei noi terenuri de sport – fotbal pe nisip, volei pe nisip si unul de tenis cu piciorul, pe gazon.
Preturi: 15 lei/adult, 10 lei/copii, pensionari, elevi, studenti.
Geoagiu Bai
Intre Alba-Iulia si Orastie, mai exact, cu aproape 20 km inainte sa ajungeti in Orastie, veti descoperi statiunea Geoagiu-Bai. Istoria ei se pierde in timp, undeva pe vremea dacilor si a romanilor, dar efectele terapeutice ale apelor minerale din Geoagiu sunt inca vii. Si pot trata multe afectiuni, de la cele interne si pana la cele ale aparatului locomotor. Strandul dispune de trei bazine cu apa termala (32 – 33 grade) si plaje amenajate cu gazon si nisip.
Preturi: 20 lei/adult, 15lei/copii si pensionari (sezlong – 5 lei/zi)
Baile Figa
Statiunea Baile Figa din judetul Bistrita – Nasaud este la 80 km distanta de Cluj-Napoca, asa ca la bazine veti descoperi multi clujeni veniti la relaxare sau pur si simplu la balaceala. N-ar fi o problema daca va ganditi sa ajungeti la strand in anotimpul rece, pentru ca exista bazine cu apa incalzita la 32 de grade Celsius. Puteti face si jacuzzi cu apa fierbinte sau normala sau puteti sa va relaxati – cei pentru care miscarea inseamna relaxare – la sala de fitness, contra unei sume modice de 2 lei/persoana.
Preturi: 10 lei/persoana, 2 lei/persoana intrarea la piscina cu jacuzzi
Baile Cojocna
Este singurul bazin cu apa sarata incalzita din judetul Cluj (la 25 km de Cluj-Napoca), asa ca este alegerea cea mai potrivita pentru un sejur in anotimpul geros sau, de ce nu, o perioada de relaxare chiar de sarbatorile de iarna. Puteti face bai cu namol, sauna sau impachetari cu ciocolata. Noile amenajari au luat in calcul existenta unor dusuri exterioare si interioare, vestiare si spatii destinate jocurilor de agrement. Complexul dispune si de un restaurant cu terasa, cu preturi mai mult decat decente.
Preturi: 15 lei/adult, 10 lei/copii (sezlong – 10 lei/zi)