Multi spun ca nordul Moldovei merita vizitat ori de cate ori ai ocazia. Este o zona incarcata de energie si plina de farmec autentic romanesc, caruia niciun trecator nu i-a rezistat pana acum. Nu este obligatoriu sa iti iei concediu o saptamana ca sa poti sa o vizitezi; poti face un circuit de trei zile (sau patru, daca iti permiti un week-end prelungit), chiar daca locuiesti la 500 de kilometri distanta.
Iata mai jos o idee de circuit de trei zile, cu plecare din Bucuresti, pe care te invitam sa il parcurgi chiar in aceasta primavara.
Ziua 1
Bucuresti – Targu Neamt (387 km)
Traseul pe care poti sa il parcurgi dureaza aproximativ 5 ore si jumatate: Bucuresti – Buzau – Focsani – Bacau – Roman – Targu Neamt.
Bineinteles, poti sa mergi intins pana la Targu Neamt, dar daca tot ai plecat la drum si ti-ai propus sa vezi tot ceea ce are mai frumos Moldova noastra, nu ar fi frumos sa te opresti din cand in cand pe traseu? Pentru ca ai ce vizita:
Casa Memoriala Alexandru Vlahuta. Este casa in care petreceau romaneste Vlahuta, impreuna cu prietenii sai Barbu Stefanescu Delavrancea si Ion Luca Caragiale. O gasesti in Dragosloveni – pe E85, intre localitatile Ramnicu Sarat si Focsani.
Mai departe, ajungi la Marasesti, unde poti sa vizitezi mausoleul. Mausoleul de la Marasesti este unul dintre cele mai impresionante monumente de acest fel din Europa. Si este tot in Moldova. Dedicat eroilor Primului Razboi Mondial, a fost inaugurat in anul 1938 pe locul in care a avut loc batalia glorioasa de la Marasesti din 1917. Astazi, locul cu pricina se afla la kilometrul 202, pe drumul national dintre Focsani si Adjud. Apoi, de la Adjud la Targu Neamt mai ai de parcurs 155 de kilometri, pe care poti sa-i faci linistit in doua ore.
Unde te cazezi in zona Targu Neamt
Pensiunea ”Casa Ilea”
Amplasata in centrul satului Agapia, o zona foarte frumoasa din Moldova, pensiunea este aproape de drumul principal. La o distanta de 5 – 7 km se afla nu mai putin de sase manastiri care merita vizitate: Agapia, Varate, Agapia Veche, Neamt, Secu si Sihastria. De asemenea, pensiunea este foarte aproape de casele memoriale ale lui Ion Creanga si Mihail Sadoveanu.
Este o pensiune intima, are doar 4 camere de oaspeti, insa toate sunt dotate cu pat matrimonial, TV, DVD, baie cu dus si apa calda non-stop. Exista o bucatarie utilata si gratar in curte.
Tarif*: 70 de lei/noapte camera dubla (fara mic dejun)
Ziua 2
Targu Neamt – Vatra Dornei (131 km)
Traseul pe care poti sa-l urmezi este Targu Neamt – Poiana teiului – Brosteni – Vatra Dornei si dureaza aproximativ 2 ore.
Daca tot te-ai cazat in satul Agapia, atunci poti sa-ti incepi ziua cu vizitarea manastirilor din zona. Prima pe lista este, evident, Manastirea Agapia, renumita pentru pictura interioara realizata de marele Nicolae Grigorescu. Interesante sunt si atelierul de pictura si de covoare din incinta manastirii. Si daca vrei sa gusti ceva intr-adevar delicios, incearca serbetul de Agapia. Este divin!
In apropiere vei descoperi Schitul Sihla, despre care ai auzit probabil (biserica realizata dintr-un singur brad). Sau de pestera Sfintei Teodora, un alt loc in zona, considerat la fel de sfant precum manastirile. Cetatea Neamtului, ctitoria lui Petru Musat din secolul XIV, este un alt obiectiv turistic important din Moldova. Dar cele care nu trebuie ratate sub nicio forma sunt manastirile Sucevita si Moldovita, doua monumente monahale cu un istoric ce merita ascultat.
Unde te cazezi in Vatra Dornei
Pensiunea Beatrice***
Amplasata la doar zece minute de mers pe jos de centrul statiunii si renumitul parc cu veverite, dar si de telescaunul care urca la cota 1300, de unde poti admira intreaga depresiune a Dornelor, pensiunea are 8 camere (duble si triple). Toate sunt dotate cu baie proprie, balcon, TV cablu. La parter exista un living, o bucatarie utilata si 2 bai de serviciu. Curtea este amenajata cu doua foisoare si barbeque.
Tarif*: 100 de lei/noapte camera dubla (fara mic dejun)
Ziua 3
Vatra Dornei – Bucuresti (505 km)
Mergi pe traseul Vatra Dornei – Piatra Neamt – Bacau – Focsani – Buzau – Bucuresti, pe care il vei parcurge in aproximativ 7 ore.
Si pentru ca ai un drum atat de lung de parcurs, probabil ca te vei limita la doar doua atractii turistice pe trase: Lacu Rosu si Cheile Bicazului.
Cheile Bicazului sunt de-a dreptul impresionante: intinse pe o distanta de 8 km (de la Lacu Rosu pana in satul Bicazul Ardelean), cheile fac legatura practic intre Transilvania si Moldova. Drumul care le strabate este ametitor, plin de serpentine, dar peisajul este inegalabil.
Abia cand vei ajunge inapoi in Bucuresti si vei trece in revista toate aceste frumuseti din Moldova pe care le vei fi vizitat intr-un singur week-end, iti vei da seama ca a meritat cu varf si indesat orice minut petrecut in natura.
Nota:* tarifele publicate sunt valabile in perioada 20 – 21 iunie 2015.