Tradiții de Crăciun din Moldova

Perioada sărbătorilor de Crăciun a sosit! Bucate gustoase, colinde minunate și cât mai multă voie bună și fericire: acestea sunt lucrurile care ne așteaptă în perioada următoare. Fiecare regiune are propriile tradiții și obiceiuri ce reflectă cele autenticitatea regiunilor, iar România este un teritoriu vast cultural și etnic.

Travelminit îți prezintă câteva dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Moldova. Dacă încă nu ai petrecut sărbătorile de iarnă acolo, acest articol sigur te va convinge.

Capra

Mersul de colind cu Capra este un obicei care durează de la Crăciun până de Anul Nou, în funcție de zona din Moldova în care te afli. Tradiția este precum o scenă de teatru populară, care provine din ceremoniile sacre arhaice închinate morții și renașterii divinității. Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap, care se învelește cu hârtie roșie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată și încrețită. Ulterior se lipește o piele subțire cu păr pe ea. Modelele variază, dar aceasta este orânduiala general acceptată. Capra este în general jucată de către băieții adolescenți (flăcăii satului), iar scenariul așa-zisei piese teatru este următorul: gospodarul conduce capra şi o comandă să joace cu strigături satirice la adresa unor vicii ale comunităţii. Capra se îmbolnăveşte şi este chemat doctorul spre a o tămădui, apoi este descântată şi dusă la iarmaroc spre a fi vândută.

Colinda

Colinda este tradiția creştină care vesteşte lumii naşterea lui Mesia, a Mântuitorului Iisus Hristos, și are loc în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Momentul este sărbătorit de toți creștinii. În zilele noastre, în Moldova, grupuri de băieţi şi fete sau familii întregi merg cu colinda la rude, prieteni și vecini, toți jucând rolul îngerilor care au vestit naşterea Domnului deasupra peşterii din Betleem. În general, colindătorii se duc în curtea gazdei pe care o întreabă dacă sunt primiţi, cântă și recită, apoi sunt răsplătiţi cu colaci, mere sau alte bunătăți.  În anumite cazuri, colindătorii sunt primiţi în casă şi serviţi cu bucate tradiţionale, mai ales cu prăjituri şi băutură, însă obiceiul variază în funcție de fiecare sat și comunitate.

Crăciuneii

Desigur, atunci când vorbim de tradițiile de Crăciun, nu avem voie să uităm de gospodine şi de toată munca lor. În seara de Ajun, moldovencele coc colaci în forma cifrei 8, pe care îi agață apoi lângă icoane. Crăciuneii, căci așa se numesc ei, se dau jos abia pe 21 martie, la echinocțiul de primăvară, când sătenii ies la arat. Pe 21 martie bărbații iau colacii și îi împart în mai multe bucăți pe care le pun sub brazdele arate si le dau boilor sau cailor. Acest obicei atrage belșug pe tot parcursul anului.

Tradițiile și obiceiurile de Crăciun din Moldova sunt foarte frumoase și îmbină voia bună cu solemnitatea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Au câte ceva de oferit pentru fiecare dintre noi, iar dacă te-am convins să-ți petreci sărbătorile de iarnă în mod autentic, într-un sat moldovenesc, intră pe www.travelminit.ro și bucură-te de datinile României autentice.