Din Bucuresti pana in Campina nu faci mai mult de o ora cu masina, asa ca poti alege aceasta destinatie daca vrei sa faci o excursie de o zi la sfarsit de saptamana. Te intrebi insa ce poti sa faci in Campina, mai mult de o plimbare in aer liber si un picnic la iarba verde? Ei bine, in zona exista trei locatii mai putin mediatizate, dar care ti-ar putea satisface pe deplin pofta explorarii necunoscutului: Castelul Iulia Hasdeu, Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu si Inchisoarea Doftana.
Castelul Iulia Hasdeu
Castelul a fost construit intre anii 1894 si 1896 de catre tatal Iuliei Hasdeu, scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu. Iulia era un copil supradotat, care s-a remarcat inca de cand avea doi ani. La acea varsta frageda vorbea deja doua limbi straine, franceza si germana. La cinci ani scria poezii, iar la 11 ani absolvea Colegiul National ”Sfantu Sava” si conservatorul (pian si canto).
La 12 ani, Iulia Hasdeu a plecat sa studieze la Paris – a fost primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Franta, uimind pe toata lumea prin inteligenta sa. Din acel moment, fata a pastrat legatura cu tatal sau doar prin intermediul scrisorilor. Astfel, legatura dintre cei doi devine foarte stransa si continua chiar si dupa moartea Iuliei.
Bolnava de tuberculoza, Iulia Hasdeu moare la varsta de 19 ani. Sfasiat de durere, Bogdan Petriceicu Hasdeu se dedica spiritismului, convins fiind ca aceasta era modalitatea prin care mai putea pastra legatura cu fiica sa, Iulia.
Castelul Iulia Hasdeu poate fi vizitat in fiecare zi de marti pana duminica, intre orele 09:00 si 17:00. Lunea, castelul este inchis.
Tarife: 10 lei/adulti (cu audioghid), 6 lei/elevi, studenti, pensionari (cu audioghid), gratuit pentru prescolari. In fiecare joi, intrarea la muzeu este gratuita.
Localizare: Bulevardul Carol I nr. 199, Campina, judetul Prahova
Inchisoarea Doftana
Penitenciarul Doftana, simbolul negru al comunismului, este situat in localitatea Telega din judetul Prahova. Distanta dintre Campina si Telega este de 9 kilometri. Cladirea a functionat ca inchisoare din 1895 (cand a fost data in folosinta) si pana prin 1960, fiind recunoscuta drept inchisoarea in care erau aruncati si uitati detinutii politici in principal, dar si detinutii de drept comun.
Constructia cladirii contine cinci aripi, fiecare avand propria curte interioara. In zona H, una dintre aripi, in care erau torturati detinutii periculosi, nu existau mese si paturi, ci doar niste tevi metalice, de care erau legati cu lanturi detinutii. Celula era „dotata” cu un butoi, destinat necesitatilor fiziologice ale detinutilor. Penitenciarul Doftana a ramas in istorie ca fiind cel din care niciun detinut nu a reusit vreodata sa evadeze. Aici au fost incarcerati, printre altii, Nicolae Ceausescu, Emil Bodnaras, Gheorghe Apostol, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Max Goldstein, Rudolf Brandsch, Richard Wurmbrand si multi, multi altii.
Ulterior, penitenciarul a fost transformat in muzeu, insa lipsa fondurilor necesare intretinerii a facut ca din 2003 cladirea sa intre intr-o stare avansata de degradare.
Localizare: Strada Muzeului, Telega, judetul Prahova
Muzeul B.P. Hasdeu
Si pentru ca vorbeam mai devreme de inclinatiile spre spiritism ale lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (care a dus la nasterea unor adevarate legende legate de Castelul Iulia Hasdeu), merita sa va creionati tabloul complet vizitand si muzeul dedicat scriitorului.
Castelul a fost deschis publicului larg inca din timpul vietii lui Hasdeu. Dupa moartea sa, mostenitorii au incercat sa deschida un muzeu memorial (dorinta mentionata in testament), insa nu au reusit; acest lucru s-a intamplat dupa Primul Razboi Mondial si a functionat pana in 1947. In 1958, George Calinescu a insistat in Parlament sa fie redeschis muzeul memorial, drept pentru care acesta a reintrat in circuit. O lunga perioada dupa cutremurul din 1977, muzeul a fiind inchis pentru renovare.
Muzeul memorial este compus din sase sali, in care pot fi admirate portretele membrilor familiei Hasdeu, fotografii, documente originale, obiecte de mobilier vechi de peste un secol, aproape 300 de obiecte personale care au apartinut Iuliei si lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, precum si colectiile impresionante ale revistelor conduse de scriitor sau ale celor la care a colaborat.
In incinta muzeului sunt pastrate la loc de cinste si o serie de tablouri valoroase purtand semnaturile unor pictori renumiti, precum Nicolae Grigorescu, Diogene Maillart sau Sava Hentia. Cladirea reprezinta un monument de arhitectura, construit chiar dupa planurile lui Hasdeu (expuse, de altfel, in muzeu) si care a fost restaurat in trei perioade: in 1962, 1980 si dupa 1990.
Adresa: Bulevardul Carol I nr. 199, Campina