Frumoasa vale a Jiului nu este atat de cunoscuta turistilor pe cat este Transilvania, Valea Vaserului sau Valea Oltului. Dar este atat de spectaculoasa si impresionanta, incat merita sa ne oprim macar putin atentia asupra ei. Mai ales ca tinutul Gorjului este plin de istorie si cultura romaneasca. Gorjul este leaganul lui Brancusi, locul in care pot fi admirate in aer liber o parte din operele marelui sculptor (Ansamblul Brancusi din Gradina Publica din Targu-Jiu). Este locul in care Parangul, muntii Valcan si Godeanu ascund o multime de pesteri si chei, oferindu-le turistilor amintiri de neuitat. Si locul in care exista una dintre cele mai spectaculoase vai de rau din tara. Parcul National Defileul Jiului este amplasat la doar doi kilometri de Petrosani si este strabatut de E79.
Infiintat in anul 2005, Parcul National Defileul Jiului se intinde de-a lungul defileului pe care il formeaza Jiul in nordul judetului Gorj. Practic, pe o distanta de aproximativ 33 de kilometri, intre Bumbesti-Jiu si Livezeni, natura a creat cel mai frumos si mai salbatic defileu din tara. Atat de salbatic, incat aici au loc cele mai „nebune” curse de rafting.
Parcul natural are o suprafata de peste 11.000 de hectare de locuri salbatice, bogate in flora si fauna. Biologii au clasificat peste 700 de specii de plante specifice acestei zone si 441 de specii de animale, unele dintre ele protejate de lege. Nemaivorbind de numarul mare de grote spectaculoase si de aventuri, puturi naturale si paduri virgine de fag, gorun, carpen si frasin. In rezervatie exista si specii rare precum Sesleria rigida sau Euphorbia amygdaloides. Aici este raiul biologilor, al cercetatorilor si al celor aflati mereu in cautare de naturi virgine.
In Parcul Natural Defileul Jiului sunt cateva rezervatii naturale care merita amintite: Padurea Chitu-Bratcu, Padurea Gornicel, Piatra Sfinxul Lainicilor si Stancile Rafaila. In interiorul sau deasupra lor traiesc numeroase specii de pasari ocrotite de lege, printre care soimul calator, mierla de apa, uliul porumbar, gaia rosie, acvila de munte si sorecarul comun. Nu lipsesc insa nici ursii, rasii, iepurii, vidrele, caprele negre, gusterii, viperele cu corn sau cateva specii de lilieci (liliacul mare cu nas potcoava, liliacul mic cu urechi de soarece, liliacul carn sau liliacul mare cu bot ascutit).
Insectele care traiesc in zona sunt si ele rare, scorpionii fiind chiar o specie pe cale de disparitie in Defileul Jiului. Vanatoarea si pescuitul sunt interzise in acest spatiu; chiar si accesul turistilor este limitat in anumite zone, totul pentru a nu fi disturbat mediul de viata al vietuitoarelor.
Cum ajungem la Defileul Jiului
Daca cele cateva randuri citite aici te-au convins ca Defileul Jiului este o zona ce merita vizitata, iata si cum poti ajunge la ea:
– cu masina: din orice directie vii, trebuie sa ajungi pe drumul national 66 care leaga localitatile Bumbesti-Jiu (judetul Gorj) de Petrosani (judetul Hunedoara). Daca vii dinspre sudul tarii, poarta de intrare in defileu este Targu-Jiu; daca vii dinspre nord-vest, vei intra pe la Petrosani. Atentie, insa! Drumul este plin de serpentine si pot fi caderi de stanci.
– cu trenul: pe tronsonul Targu-Jiu – Petrosani sunt multe statii in care poti sa cobori ca sa intri in Parcul Natural Defileul Jiului (Valea Sadului, Meri, Lainici, Pietrele Albe sau Strambuta). Merita sa spunem ca o calatorie cu trenul prin acest defileu este la fel de spectaculoasa, datorita stancilor care au dus la crearea multor tunele pentru sectorul de cale ferata – de-a lungul defileului (care masoara 33 de km) exista 43 de tunele, cele mai multe din tara pe o asemenea distanta, si 109 poduri.
Cazare in zona
Probabil ca vii de departe si nu poti vizita Defileul Jiului intr-o singura zi – si nici imprejurimile. Poti alege sa te cazezi la Petrosani (mai aproape de parcul natural) sau la Targu-Jiu (ceva mai departe, dar ai ocazia sa vizitezi si ansamblul Brancusi). Iata cateva oferte:
Hotel Petrosani**, Petrosani
Hotelul modest dar cu utilitati la standarde europene este situat in centrul municipiului Petrosani, langa Parcul Central si la 25 minute distanta de Parcul National Retezat. Camerele dispun de balcon sau terasa cu vedere superba asupra muntilor din imprejurimi, minibar si internet Wi-Fi, baie proprie cu dus sau cada.
Turistii cazati la acest hotel pot inchiria biciclete sau ATV-uri, jeep-uri pentru trasee montane. De asemenea, exista transport gratuit de la hotel la partiile de schi din Parang si Straja.
Tarif*: 180 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)
Hotel Europa***, Targu-Jiu
Localizat central, in municipiul Targu-Jiu, foarte aproape de Ansamblul Sculptural Constantin Brancusi, amplasat in Parcul Municipal. Hotelul dispune de 27 de camere mobilate modern, cu internet wireless gratuit, aer conditionat, baie privata, uscator de par si papuci.
Tarif*: 244 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)
Nota: *Tarifele sunt valabile pentru weekendul 6 – 7 iunie 2015.