Cheile Bicazului: ce poți vizita în împrejurimi

Cheile Bicazului reprezintă una din cele mai atrăgătoare zone turistice ale țării. Fiind una dintre puținele legături existente între Moldova și Transilvania, Cheile Bicazului oferă un adevărat spectacol pentru șoferii și călătorii care vizitează zona. Cheile Bicazului au o istorie lungă, care se întinde pe mii de ani. Situate în masivul Hășmaș, au beneficiat de anumite condiții geologice pentru a se forma așa cum le vedem astăzi.

Cheile reprezintă o destinație pitorească, serpentinele având o frumusețe deosebită, iar în pereții de calcar ai stâncilor se află peșteri precum Peștera Neagră sau Peștera Cascadă. Pe unele stânci există și trasee amenajate pentru practicarea alpinismului de performanță sau sunt trasee montane ce pot fi explorate în scop turistic. În timpul iernii, pasionații de schi se pot bucura de programe speciale dedicate iubitorilor de sport.

Cheile Bicazului atrag anual un număr foarte mare de turiști iar în zonă se află multe vile, pensiuni, hoteluri, restaurante astfel încât turiștii au posibilitatea să petreacă un sejur de neuitat în zona Cheile Bicazului.

Lacul Roșu

Lacul Roșu este un lac de baraj natural ce s-a format în 1838 și are 177 de ani. Anul 1838 a fost un an cu furtuni foarte puternice și cutremure, care au dus la o alunecare de teren a unuia dintre versanții muntelui din zonă. Apele au inundat o vale în care se afla o pădure de brazi și așa s-a format lacul. Culoarea roșie a fost dată de argilă din compoziția stâncilor care s-au prăvălit de pe munte. Lacul Roșu are o suprafață de 11 hectare și are o adâncime de până la 9,6 metri. Este una dintre atracțiile turistice ale Harghitei.

Formă lacului seamănă cu litera L și are două brațuri: brațul din Valea Oii, având lungimea de 900 m, și brațul din Valea Suhardului, de 438 m.

În zona există locuri de cazare la hoteluri și pensiuni. Prețurile variază între 100 și 150 de lei pe noapte. Turiștii pot face și plimbări cu barca pe lac și pot vedea de aproape trunchiurile copacilor care ies din adâncul apei. O barcă se poate închiria cu 15 lei.

Cheile Șugăului 

Rezervația Cheile Șugăului este o zonă stâncoasă, foarte frumoasă, sub formă de canion, cu o lungime de 350 m pe care se află cascade. Cheile Șugăului sunt situate în zona Parcului Național Cheile Bicazului, rezervația fiind desemnată sit de importanță comunitară și urmează a fi integrată în rețeaua internațională de arii protejate Natură 2000.

Dacă ajungeți în această zona, cu siguranță nu veți regreta. Peisajul este absolut superb, fauna și flora sunt absolut deosebite. Puteți întâlni capra neagră, râsul, pisica sălbatică, liliecii.

Activitățile ce pot fi desfășurate în zonă sunt: educație montană și ecologică, alpinism, speologie, drumeții, cercetare științifică.

În cadrul rezervației se află și Peștera Tunel, ce străbate creastă Piatră Glodului. A fost denumită de localnici și Peștera Sură Glodului și se prezintă sub formă unui tunel săpat în masivul de piatră de forțele naturii.

Descoperă și 10 clădiri spectaculoase de văzut în Oradea

Cheile Bicajelului

Cheile Bicajelului sunt situate în Munții Hășmaș, județul Neamț, au o lungime de aproximativ 20 km și sunt formate de răul Bicajel, cel mai mare afluent al răului Bicaz. Chiar dacă nu sunt la fel de mari și spectaculoase ca și Cheile Bicazului, Cheile Bicajelului reprezintă un traseu ce merită parcurs.

Peștera Munticelu

La 8 km de Lacul Roșu, pe teritoriul comunei Bicaz Chei, se află Peștera Munticelu (Ghiocelul). Se află pe partea stângă a răului Bicaz și reprezintă o rezervație naturală, aici putând fi admirate frumoase stalagmite și stalactite. Incinta este formată din două săli, dar nu este încă luminată. Fără ghid poate fi parcursă în 30 de minute.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.