10 clădiri spectaculoase de văzut în Oradea

Oradea este unul dintre cele mai mari orașe din vestul României. Datorită poziției sale, de-a lungul istoriei Oradea a fost un punct important de referință pentru zona în care se află, fiind cel mai important centru cultural și comercial în timpul Evului Mediu, atrăgând de-a lungul ultimelor sute de ani oameni de pretutindeni, la fel ca și astăzi.

La nivelul arhitecturii Oradea excelează! Un mozaic de stiluri ți se dezvăluie când colinzi străzile orașului: clasic, romantic, baroc sau seccession. Travelminit îți prezintă 10 clădiri spectaculoase pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în acest oraș.

Palatul Moskovits Miksa

Palatul Moskovits Miksa este situat pe Strada Republicii, fiind construit în 1905, în stilul Secessionului munchenez, de către arhitectul Rimanoczy Kalman jr. cel care și-a pus amprenta stilistică asupra mai multor clădiri din Oradea. Zona centrală a fațadei dinspre strada Republicii prezintă o tratare pe verticală, firească și intuitivă din punct de vedere al succesiunii elementelor compoziționale și decorative, ceea ce induce o plăcută senzație de confort.

Palatul Vulturul Negru

Palatul „Vulturul Negru” este cel mai mare si mai reprezentativ ansamblu architectural în stil secession din Transilvania. Povestea Palatului „Vulturul Negru” se leagă de noua viziune de dezvoltare urbanistică a orașului, având în vedere reorganizarea Pieței Mici (Piața St. Ladislau), azi Piața Unirii.

Pe amplasamentul clădirii actuale, situată în colțul de est al pieței principale, la intersecția străzii Independenței și Piața Unirii (atunci str. Kossuth și Piața Mică), exista, la 1714, un local cu parter, hanul „Vulturul” sau „Berăria orașului”. Hanul vechi găzduia majoritatea evenimentelor publice importante din oraș: baluri, întruniri, spectacolele trupelor de teatru sau evenimente politice. În prezent, în interiorul palatului, se află Galerii Comerciale, construcția lor fiind inspirată de Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano.

Palatul Episcopal Greco – Catolic

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea este sediul Epicopiei Greco-Catolice. Acesta este astăzi o adevarată emblemă citadină a artei de a construi şi a artei de a restaura. Palatul este construit în stil eclectic, în care stilul dominant este cel neogotic, dar este o împletire rafinată, firească, de mare artă între mai multe stiluri: romanic, rococo, baroc, Art Nouveau.

Actualul edificiu s-a înălţat pe locul vechiului sediu al Episcopiei Române unite cu Roma, datat în jurul anului 1740. Incendii şi diverse modificări ale corpului iniţial al clădirii, cu aspect destul de modest în raport cu amploarea Catedralei, a determinat hotărârea episcopului Demetrie Radu de a comanda arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. ,unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai orașului, construirea unui nou sediu cu o reală valoare de reprezentare.

Palatul Primăriei

În urmă cu un secol, în luna februarie, se puneau bazele unei clădiri ce va rămâne un simbol al Orașului Oradea – Primăria sau mai bine zis Palatul Primăriei. În locul primului palat episcopal catolic demolat în anul 1901 a apărut, 2 ani mai târziu, o nouă construcție, în stil eclectic. Influențele renascentiste se joacă în arhitectura clădirii.

Palatul primăriei în Oradea este o clădire amplasată în partea de nord-vest a Pieței Centrale (Unirii). A fost înălțată între anii 1902-1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy. Clădirea este prevazută în partea dinspre Crișul Repede cu un turn cu ceas înalt de 50 m. În anul 1944 acoperișul original a ars in luptele pentru cucerirea orașului de către trupele româno-sovietice.

Palatul Rimánoczy Kálmán Senior

Palatul construit în stil eclectic cu elemente gotice datează din anul 1905, fiind o copie la o altă scară și mult simplificată a palatului venețian Cá d’Oro (Casa de Aur) din Veneția.

Clădirea a fost proiectată pe trei niveluri, fiecare având funcționalități bine stabilite: parterul înalt urma să deservească spațiile comerciale, iar etajele aveau zeci de apartamente cu una sau trei camere. Astăzi, pe lângă locuințele personale, în palatul amplasat la intersecţia străzilor Republicii şi Parcul Traian funcționează și diverse birouri sau cabinete medicale.

Citește și: Ce putem vizita într-un weekend în zona orașului Orșova

Palatul Stern

Palatul Stern din Oradea a fost construit în 1909 după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezso. În zilele noastre palatul găzduiește apartamente de locuit și chiar dacă interiorul nu este impresionant, fațada clădirii cu siguranță atrage atenția.

Clădirea iese din obișnuitul reprezentărilor Art Nouveau prin sobrietate, dar totodată creează senzația de apartenență prin subtilitatea reprezentării detaliilor. La parter decorația a fost distrusă, rămânând intacte doar cele două porți de acces.

Palatul de Justiție din Oradea

Clădirea monument istoric, este situată pe strada Parcul Traian nr. 12.  Aceasta a fost construită în stil eclectic, pe locul fostului Palat Frimont. Palatul de Justiție este o clădire impozantă care se dezvolta pe 3 nivele, având 2 curți interioare.

Proiectantul palatului a fost profesorul universitar arhitect Kiss Istvan, iar conducătorul lucrarilor a fost inginerul Schiffer Miksa. Interiorul palatului se găsesc picturile murale vechi de peste un secol care sunt pline de simboluri: una o întruchipează pe zeiţa Justiţiei, alta pe un arhanghel cu stema Oradei, o a treia doi îngeri cu stema Comitatului Bihor, iar a patra un cărturar.

Palatul Appolo

Palatul Appolo se afla vis-à-vis de Palatul Moskovits Miksa fiind opera aceluiași arhitect Rimanoczy Kalman jr. Palatul Apollo este un palat situat în Oradea, la intersecția străzii Republicii cu Mihai Eminescu. A fost construit între anii 1912 și 1914, fiind opera arhitectului orădean Kálmán Rimanóczy Junior.

În secolul al XIX-lea exista, pe amplasamentul actualului Palat Apollo, un han cu numele Apollo. În anul 1910, Consiliul Orășenesc a dorit să valorifice terenul și a hotărât ca pe acel amplasament să fie ridicat un nou imobil. Acesta a fost singurul imobil de raport ridicat la inițiativă publică, toate celelalte imobile de raport construite la începutul secolului al XX-lea fiind proprietăți private.

În 2019, palatul a fost reabilitat prin desfacerea tencuielii la fațade, curățare și completare a elementelor decorative.

Palatul Moskovits Adolf şi fii

În colțul format de strada Vasile Alecsandri și Piața Unirii se află o frumoasă clădire în stil secession: Palatul Moskovits Adolf și fii. Mai este numit și Palatul Moskovits II.

În 2014,Fundația de reabilitare a monumentelor istorice din Bihor a redat strălucirea de odinioară opera iproiectate de frații arhitecți József şi László Vágó. Pentru că imobilul a fost construit în două etape, desenul faţadelor, deşi unitar, este diferit ca distribuţie a accentelor. Faţada reprezintă o adevărată marcă de stil a fraţilor Vágo, construită în acelaşi stil de tratare a suprefeţei ca şi Casa Guttenberg din Budapesta, clădirea de referinţă pentru viziunea lor marcată de spiritul Secessionului vienez.

Palatul Levay

Palatul Levay este amplasat în Piaţa Regele Ferdinand colț cu Piaţa Libertăţii Nr 2, pe malul drept al Crişului Repede. Clădirea a fost construită între 1892 şi 1894 de arhitectul Hazlián János îmbinând armonios stilul clasic cu cu elemente ce țin de stilul eclectic, având formă literei L.

Fațadele clădirii, cu șirul ferestrelor cu edicule, amplasate simetric, seamănă mult cu fațada orientată spre Cris a Hotelului Rimanoczy, amandoua reprezintând perioada de trecere de la clasicism spre eclectismul timpuriu.

Reprezentativ pentru Palatul Levay sunt extremitățile fațadei principale dinspre Cris care s-au construit sub formă de bow-window-uri, fiind acoperite cu câte un coif piramidal. Astfel Palatul Levay reprezintă trecerea de la stilul arhitecturar clasic spre cel eclectic.