Povestea Palatului Vulturul Negru din Oradea

Palatul Vulturul Negru din Oradea este unul dintre cele mai frumoase monumente reprezentative ale stilului Secession de la noi din țară. În continuare, îți prezentăm mai multe aspecte fascinante din istoria sa. Să începem!

Palatul care veghează asupra pieței Unirii a fost construit în 1907-1908 de către arhitecții Dezső Jakab și Marcell Komor, doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului Secessionist maghiar, pe locul unde, la 1714, se afla hanul „Vulturul” sau „Berăria orașului”. Aici erau organizate cele mai importante evenimente din oraș, precum baluri, spectacole de teatru și diverse adunări politice. Hanul era amplasat inițial într-o clădire cu 3 încăperi, care a găzduit Primăria Orașului, până în anul 1861. În 1807, hanul a fost supus unei reconstrucții, în urma căreia a fost extins și supraetajat, urmând ca în 1835 să fie transformat în hotel.

Citește și: 4 obiective turistice din județul Bihor

În 1903, primăria a lansat un concurs pentru reconstruirea Hotelului Vulturul, iar proiectul denumit „Șampanie” a fost cel ales câștigător. Între 1905 și 1908, cei doi arhitecți au elaborat mai multe proiecte similare pentru complexul Vulturul Negru, dar, considerând costurile mari de construcție, primăria a decis să vândă terenul și clădirile existente. 

În 1906, Hotelul “Vulturul” și Hanul “Arborele Verde” (din incinta complexului)  au fost cumpărate de către avocații și antreprenorii dr. Ede Kurländer și dr. Emil Adorján. Ei au preluat proiectul câștigător și au început construcția în noiembrie 1906, sub conducerea lui Ferenc Sztarill. Pentru a furniza materialele necesare Emil Adorján a înființat fabrica de cărămizi “Vesta”. Construcția a fost finalizată în decembrie 1908, iar în 1909, a avut loc deschiderea sa festivă. 

Clădirea are patru etaje, fațade asimetrice și un pasaj interior cu o cupolă de sticlă.

Fațada principală, spre Piața Unirii, este caracteristică stilului secession, cu elemente decorative florale și un vitraliu care ilustrează un vultur negru. Pasajul, inspirat de galeria Vittorio Emanuele din Milano, este fără doar și poate elementul cel mai spectaculos al monumentului, fiind inundat de luminiile care străbat vitraliile colorate. 

Hotelul „Vulturul Negru” avea două fațade, două săli de spectacole, o cofetărie, cafenea și 75 de camere. La parter, în pasaj, se aflau 35 de magazine, iar la etajul I din în corpul cu turn funcționa Banca Maghiară. Sala mare de reuniuni (Nagy Vigadó) a găzduit spectacole și concerte, transformându-se ulterior în cinematograf.

Spațiile interioare, în special cele din corpul de pe Str. Independenței, erau bogat decorate cu ornamente florale și zoomorfe, inclusiv vulturi. De-a lungul timpului, spațiile au fost recompartimentate, adaptându-se la diverse funcțiuni.

Între 2014 și 2016, complexul Vulturul Negru a beneficiat de lucrări ample de restaurare pentru a-i reda strălucirea de odinioară. În cadrul acestora, s-a acordat o atenție deosebită fațadelor exterioare și păstrării plasticității originale ale clădirii. Astfel, au fost refăcute elementele ornamentale,iar tâmplăria originală a fost înlocuită cu una similară celei de la începutul secolului trecut.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.