Ce putem vizita intr-un weekend in zona orasului Orsova

Obiective turistice in apropiere de OrsovaOrsova este acel oras minunat de pe malul Dunarii, care te poarta – daca ai curiozitatea sa te plimbi pe drumul care serpuieste paralel cu Dunarea – pe langa cateva monumente ale naturii, extrem de frumoase. Unele reusesc sa ii lase muti de uimire chiar si pe turistii straini, care au vazut probabil mult mai multe la viata lor. Daca nu ai avut timp sa treci prin imprejurimile orasului Orsova, iti vom spune noi cam la ce poti sa te astepti.

Cazanele Dunarii

Despre astfel de locuri vorbeam mai sus, cele in care ramai uimit de cat de talentata poate fi mama-natura. La ”Cazane” (Cazanele Mari si Cazanele Mici), Dunarea ofera un adevarat spectacol. Defileul face parte din Rezervatia Naturala Portile de Fier, care are o lungime de 7,4 km. Tot in zona Cazanelor Dunarii vei vedea si sculptura in piatra denumita ”Decebal Rex”; este cea mai mare sculptura in piatra din Europa, atat de mare incat poate fi vazuta foarte bine de pe ambele maluri ale fluviului: cel romanesc si cel sarbesc.

Tabula Traiana

Dupa ce treci de Cazanele Mici, nu departe de statuia lui Decebal, ai sa vezi si Tabula Traiana, un monument sapat in stanca, vechi de aproape 2.000 de ani. A fost realizat pentru a comemora drumul construit de romani pentru cucerirea Daciei, in anul 101. Pe placa fixata in stanca sunt sculptati in relief doi delfini si un vultur pe cer, alaturi de un text care ar putea fi tradus astfel: “Imparatul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatal Patriei, Consul pentru a treia oara, excavand roci din munti si folosind barne de lemn a facut acest pod”. Cel mai bine ar fi sa optezi pentru o plimbare cu barca, ca sa poti admira Tabula Traiana de la o distanta mult mai mica.

Chipul lui Decebal

La 18 km de Orsova, in locul in care raul Mraconia se varsa in Dunare, pe malul stancos, exista o alta sculptura intitulata Chipul lui Decebal, pe care sta scris ”Decebalus Rex, Dragan Fecit“ (Regele Decebal, facuta de Dragan – trad.). Doisprezece artisti au lucrat timp de zece ani la aceasta sculptura, intre 1994 si 2004, finantata de Iosif Constantin Dragan (1917-2008). Statuia are 55 de metri inaltime si 25 de metri latime (este cea mai mare sculptura in piatra din Europa) si a fost sculptata dupa modelul celor de pe Muntele Rushmore (in Dakota, Statele Unite).

Baile Herculane

Muzeul de Istorie

Infiintat la 28 iulie 1924, Muzeul de Istorie din Baile Herculane se afla intr-o cladire monument istoric: Cazinoul cu Coloane, construita in 1862 de arhitectul Daderer. Muzeul adaposteste o serie de descoperiri arheologice: ceramica romana, podoabe si monede, basoreliefuri din castrul Ad Mediam.

Statuia lui Hercule

Simbolul celei mai vechi statiuni din Romania (atestata de pe vremea romanilor) este Statuia lui Hercule, amplasata in centrul orasului. Aceasta a fost donata de principele mostenitor Carol si amplasata in 1847 pe locul fantanii din marmura rosie.

Grota cu aburi

Pestera ingusta de doar 14 metri lungime este interesanta si merita vazuta daca ajungi in zona Orsova. I se spune Grota cu aburi tocmai pentru ca exista o crapatura in stanca prin care rasufla aburi fierbinti (intre 52 – 56 grade) cu miros de pucioasa. Natura a razbit insa chiar si in aceste conditii, astfel ca doar in acest loc exista un tip de muschi, Philonotis schliephackei, protejat de lege. Din acest motiv, peretii grotei sunt de culoare negru-verzui.

Drobeta Turnu Severin

Cetatea Medievala a Severinului

Este amplasata in Parcul Dragalina (pe Bulevardul Carol I) si a fost construita la 1233 intr-o zona militara strategica, peste ruinele Cetatii Drobeta. In Evul Mediu, aceasta era cea mai mai importanta cetate din regiune, pentru ca facea legatura dintre Europa Apuseana si Europa Rasariteana. Cetatea Medievala a fost cucerita si distrusa la 1524 de catre turci. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Orsova (Cazanele Dunarii).

Muzeul de Arta

Figureaza pe lista monumentelor UNESCO sub numele de Palatul Baroc, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu romanesc. Construita de familia Sabetay, cladirea muzeului adaposteste lucrari ale unor pictori extrem de valorosi, printre care Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Sirato, Stoenescu, Iser, Ressu, Baesu, Steriade, Darascu, Grigorescu, Mutzner, Schwaitzer-Cumpana, Theodorescu Sion, Ciucurencu, Ciupe, Catargi, Tuculescu, Musceleanu, Corneliu Baba si Ghiata. De asemenea, exista multe sculpturi, icoane, lucrari reprezentative pentru arta religioasa, brancoveneasca si contemporana.

Palatul Theodor Costescu

Construit dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez pe bulevardul Carol I nr.4, palatul este cel mai mare monument de arhitectura din Drobeta Turnu-Severin. Initiatorul  si cel care s-a ocupat de strangerea de fonduri si realizarea proiectului a fost insa Theodor Costescu, presedintele Societatii “Teatrul orasului Turnu Severin” si directorul Liceului Traian. Lucrarile de constructie au inceput in 1912, dar s-au sistat dupa cinci ani, pe timpul razboiului. In palat exista bibilioteca “I. G. Bibicescu”, gradina cinematograf, sala de teatru si salonul de festivitati.

Cauti cazare? Intra aici!