Cele mai frumoase chei din România pentru peisaje naturale de poveste

Dacă ești în căutarea celor mai frumoase peisaje din țară și vrei să admiri monumentele naturale inedite, știm exact care trebuie să fie următoarele tale destinații de călătorie. Îți prezentăm câteva dintre cheile spectaculoase pe care le poți vizita în România.

Cheile Nerei, județul Caraș-Severin

Cheile Nerei sunt niște formațiuni rezultate de cursul râului Nera, care se întind de-a lungul a 22 de kilometri, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. Este o destinație populară în rândul pasionaților de drumeții, care se pot bucura de mai multe trasee, cu diferite grade de dificultate, pentru a admira zonele pitorești de vis și numeroasele cascade impresionante, precum Beușnița, Șușara sau Văioaga. Îți recomandăm, de asemenea, să vizitezi peștera de la Lacul Dracului și Peștera Gaura Porcariului. Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița cuprinde peste 36.000 de hectare și găzduiește peste 120 de specii de animale, respectiv 320 de specii de plante, dintre care câteva rare, precum Amphimelania holandri (Mollusca) și Cobitis elongata (Pisces).

Citește și: Clisura Dunării: descoperă una dintre cele mai frumoase zone din România

Cheile Bicazului, județele Neamț și Harghita

Cheile Bicazului se află în inima Munților Hășmaș, în nord-estul României, incluzând arii din județele Neamț și Harghita, care însumează cei 8 kilometri dintre Lacul Roșu și Bicazul Ardelean. Acestea sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care cuprinde zonele protejate Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Cheile Șugăului, Hășmașul Mare – Piatra Singuratică și Hășmașul Negru, având o suprafață de 6675 ha. Cea mai populară destinație de aici este fără doar și poate Lacul Roșu, care atrage o mulțime de turiști grație priveliștii inedite pe care o oferă. Este cel mai mare lac de baraj natural din țară și s-a format în urma desprinderii stâncilor din Muntele Ghilcoș, provocând blocarea pârâurilor Licas, Valea Oii și Pârâul Roșu. Astfel, se pot zări trunchiurile vechii păduri inundate, care străpung oglinda lacului.

Cheile Turzii, județul Cluj

Cheile Turzii fac parte din rezervația naturală cu același nume și sunt, de asemenea, unul dintre siturile Natura 2000. Acestea se întind de-a lungul a 2 kilometri, la doar 13 kilometri distanță de orașul Turda, și s-au format ca urmare a eroziunii produse de pârâul Hășdate asupra calcarelor jurasice ale munților Trascău. Pereții de stâncă cu o înălțime de 200 de metri formează un peisaj natural remarcabil, la fel și cele peste 60 de peșteri care se găsesc în rezervație, printre care enumerăm Peștera Ungurească, Peștera Morarilor, Peștera Binder, Peșterile Cetățuia Mare și Cetățuia Mică. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.