Obiective fascinante pe care le găsești în apropiere de Cluj-Napoca

Indiferent că vorbim despre atracțiile festivaliere, patrimoniul cultural bogat, arhitectura deosebită și străzile pline de istorie, orașul de pe malul Someșului Mic are de oferit câte ceva pentru toți cei care îl descoperă. Dacă și tu plănuiești să vizitezi Cluj-Napoca, îți propunem să îți îmbogățești experiența de city-break și să adaugi în planurile tale de călătorie aceste obiective fascinante, pe care le găsești în apropierea orașului.

Castelul Bánffy din Bonțida

Din 2013 încoace, Castelul Bánffy găzduiește anual Electric Castle, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România, care atrage sute de mii de participanți în fiecare vară. Chiar și atunci când nu răsună de muzică bună și veselie din toate colțurile, castelul din Bonțida rămâne un loc la fel de fascinant, cu o istorie pe măsură. „Versailles-ul Transilvaniei” a fost construit, între anii 1668-1674, în stil renascentist, de către familia nobiliară cu același nume, bucurându-se de mai multe modificări de-a lungul secolelor, realizate în stilurile baroc și romantic. Castelul poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 și 18:00.

Cetatea Ciorii din Stana

La 50 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, în localitatea Stana, se găsește un loc unic la noi în țară, care pare a fi desprins dintr-o lume îndepărtată, a fantasticului. Este vorba de Cetatea Varjúvár sau Cetatea Ciorii, construită de către arhitectul și scriitorul Kós Károly în 1913. 

În prezent, proprietatea este locuită de către urmașii arhitectului maghiar, așadar poate fi admirată doar din exterior. Cu toate acestea, îți garantăm că o escapadă în localitatea Stana este cu adevărat demnă de efort, datorită peisajelor naturale uluitoare și a atmosferei sale liniște. În apropiere de Cetatea Ciorii, pe Dealul Melcilor, Kós Károly a construit o altă locuință în stilul său caracteristic, pe care obișnuia să o folosească drept atelier.

Citește și: Stațiuni în care te poți retrage la final de toamnă

Chidea

La 31 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, pe Valea Borșei, se găsește Chidea, sau „satul de piatră”- un muzeu în aer liber cu ulițe liniștite, căsuțe din tuf calcaros și un aer de poveste. Meșterii din Chidea au dezvoltat tehnici tradiționale unice pentru prelucrarea pietrei, astfel că vei zări construcții din tuf la tot pasul, de la locuințe și garduri, la grajduri, șoproane și grânare. Cât timp ești aici, îți recomandăm să vizitezi Biserica Reformată-Calvină și Biserica Romano-Catolică Sf. Ioan Nepomuk, două bijuterii arhitecturale care te vor uimi cu siguranță.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.