Bacau, orasul din centrul Moldovei, are cateva obiective turistice care merita vizitate, poate, nu doar de turistii straini care ajung in oras de cele mai multe ori manati de afaceri, ci si de romani. Se intampla deseori ca turistii straini sa intrebe localnicii de anumite obiective si acestia sa ridice din umeri. Cati stiu, de exemplu, ca langa Bacau exista o mini-delta?
1. Lacul Serbanesti
La doi pasi de orasul Bacau, langa cartierul Serbanesti din nordul municipiului, exista o salba de lacuri creata pe cursul raului Bistrita, cunoscuta drept Lacul Serbanesti. Lacul natural se intinde pe o lungime de peste doi kilometri, intregul areal fiind populat cu mii de pasari. Lacul este imprejmuit la est de drumul european E 58 (principala zona de acces spre Roman) si drumul national DN 15 (cel care leaga Bacaul de Piatra Neamt). Zona este foarte potrivita pentru practicarea birdwatching-ului, pentru ca pe luciul apei de la Serbanesti traiesc peste 140 de specii de pasari, printre care pescarusi, lebada de iarna, acvila codalb, rata mare. Flora este reprezentata de padurile de salcie si plop, vegetatie de lunca; parimoniul natural cuprinde, de asemenea, 12 specii de amfibieni, 22 de specii de pesti si chiar mamifere.
Dupa consolidarea malurilor (in primavara anului 2011), mini-delta de la Serbanesti s-a transformat intr-un adevarat paradis turistic. Astazi, zona este considerata arie naturala protejata, aflandu-se in custodia Centrului Regional de Ecologie (CRE). De asemenea, mini-delta face parte din reteaua ecologica Natura 2000.
2. Castelul de la Hemeius
In satul Lilieci din comuna Hemeius (adica la aproape 12 km de municipiul Bacau) se afla Castelul Rosu. Amplasat intr-un loc minunat, in Parcul Dendrologic al statiunii de cercetare silvica Hemeius, ansamblul arhitectural are fatada placata cu caramida rosie. Castelul Rosu a fost construit in perioada 1864 – 1866 pe mosia lui Costache Pascanu, un fost vistiernic al Moldovei. Ulterior, parcul si conacul au ajuns in proprietatea printesei Lucia von Schönburg Waldenburg, iar in anul 1955 a fost preluat de statul roman si transformat intr-o filiala a Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) – statiunea de cercetare de astazi.
Cadrul natural in care este situat castelul a fost amenajat in 1880 de specialistul german Cristian Adolf, care a plantat pe cele aproape 50 de hectare de teren numeroase specii de plante exotice, aproape 178 de specii de rasinoase originare din Europa, Asia sau America de Nord (printre care si arbori de sequoia) sau diferite specii de foioase (plopul alb fiind unul dintre ele).
3. Targu Ocna – orasul de sare
Minele de sare din Targu Ocna au fost exploatate inca din Evul Mediu, reprezentand si astazi una din principalele atractii turistice ale judetului Bacau. La Targu Ocna ajungeti daca urmati traseul prin Valea Trotusului (DN 12 A).
La 240 de metri sub pamant, in galeriile din mina Trotus, a fost amenajata o baza de agrement care dispune de terenuri de minifotbal, baschet si tenis de masa. Distractia in mina de la Targu Ocna nu se opreste aici: adultii, dar si copiii, au la dispozitie piste de karting; o plimbare in aerul sarat este excelenta pentru sanatate! Salina de la Targu Ocna este renumita pentru tratarea afectiunilor reumatismale si respiratorii. Si tot in subteran exista, de asemenea, biserica Sfanta Varvara si un muzeu al sarii. In zona exista foarte multe spatii de cazare pentru turisti.
4. Conacul de la Tescani
Daca ajungeti in judetul Bacau, ati putea vizita si conacul Rosetti – Tescanu, in care a locuit celebrul compozitor roman George Enescu. Intre peretii acestui conac au fost auzite pentru prima data ritmurile operei “Oedip”, capodopera sa lirica; istoricii spun ca aleea cu plopi a parcului l-a inspirat pe compozitor in momentul in care scria finalul apoteotic al operei sale.
Conacul este amplasat intr-un parc dendrologic aflat la circa 40 de kilometri distanta de aeroportul din Bacau, in satul Tescani (adica un drum de o ora cu masina de la iesirea din Bacau). Pentru visatori, gradina conacului este o adevarata oaza de relaxare si inspiratie.
5. Catedrala ”Sfantul Nicolae”
Pe bulevardul Unirii din centrul municipiului Bacau se afla Catedrala “Sfantul Nicolae”, un important lacas de cult al orasului din centrul Moldovei. Constructia poarta amprenta stilului bizantin, fiind sfintita in 1846 de episcopul Paul Sardi. Daca vreti sa cunoasteti intreaga poveste a bisericii, trebuie sa sapati insa mult mai adanc.
Vechea catedrala din Bacau, ctitorita in a doua jumatate a secolului XV, fusese ridicata pe strada Bucovinei (din prezent), dar a fost distrusa la 1676 de apele Bistritei, impreuna cu resedinta episcopala. O soarta asemanatoare a avut-o si cladirea construita ulterior: picturile din 1936 ale renumitului pictor Constantin Ionescu din Bacau s-au deteriorat iremediabil la cutremurul din 1940. Picturile au fost refacute, pastrandu-se stilul neobizantin, dar incendiul din 1976 a lasat din nou urme adanci. Nici cutremurul din 1977 nu a trecut neobservat peste biserica din Bacau, astfel ca ultimele renovari au fost terminate in 2014.